Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Θύμα» πρόσκρουσης με τροχόσπιτο διατηρητέο κτίσμα της Παλιάς Πόλης

«Θύμα» πρόσκρουσης με τροχόσπιτο διατηρητέο κτίσμα της Παλιάς Πόλης

0
ydragogeiou ktirio4-web
 
Το βαρύ όχημα με κατεύθυνση τη Βουλγαρία πήγε να περάσει απ’ τα σοκάκια και πήρε «παραμάζωμα» τα ξύλινα υποστυλώματα
 
Έσπευσε η εφορία νεοτέρων μνημείων. Δε τίθεται θέμα στατικότητας. Ο δήμος πρέπει να λάβει μέτρα και ο ιδιοκτήτης να προβεί σε ενέργειες αποκατάστασης
 
Ελένη Διαφωνίδου
 
Η απροσεξία ενός οδηγού αυτοκινούμενου τροχόσπιτου, το μεγάλο ύψος του οχήματος, ο στενός δρόμος της οδού Υδραγωγείου στην Παλιά Πόλη, αλλά και η έλλειψη πινακίδων που αφενός να αποτρέπουν την κίνηση μεγάλων οχημάτων από την περιοχή και αφετέρου θα καθοδηγούν σωστά τους τουρίστες που κατευθύνονται προς τη Βουλγαρία, ώστε να μη μπλέκουν στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην πρόκληση ζημιών σε διατηρητέο ακίνητο της Παλιάς Πόλης το απόγευμα της Τετάρτης. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτίρια του παραδοσιακού οικισμού με τη θρακιώτικη νοοτροπία και τα σαχνισιά ( το προεξέχον μέρος του δεύτερου ορόφου του κτιρίου), που βρίσκεται στην οδό Υδραγωγείου 2, ακριβώς απέναντι από το εκκλησάκι του Ακάθιστου Ύμνου.
 
Πήρε παραμάζωμα τα φουρούσια… Έκανε όπισθεν και έφυγε!
ydragogeiou ktirio1-webΓύρω στις 4.30 το μεσημέρι της Τετάρτης οδηγός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου με βουλγάρικες πινακίδες δεν είδε την προειδοποιητική πινακίδα που βρισκόταν επάνω ακριβώς στο κτίριο για το επιτρεπόμενο ύψος και προσπάθησε να διέλθει από το σημείο, αλλά χτύπησε στα φουρούσια (ξύλινα υποστυλώματα του επάνω ορόφου) με αποτέλεσμα να σπάσει και να πάρει μαζί του δύο στο πέρασμά του. Αμέσως έγινε αντιληπτός από τους γείτονες, οι οποίοι τον είδαν να κάνει όπισθεν και να φεύγει χωρίς να σταματήσει. Κράτησαν όμως τον αριθμό της πινακίδας, ενώ τοποθέτησαν τα σπασμένα φουρούσια εντός της αυλής του κτιρίου. Κάλεσαν την αστυνομία, η οποία «ήλθε, είδε και απήλθε» και στη συνέχεια ειδοποίησαν και τον ιδιοκτήτη που μένει στην Αθήνα και αναμένεται σήμερα να βρεθεί στην Ξάνθη.
Πρόκειται για ιδιοκτησία του κ. Παπαχαστά, ο οποίος το αγόρασε από τον Χαλήλ ογλού Κιαμήλ, ο οποίος με τη σειρά του το είχε πάρει από τον Λάκη Ψωμά.
 
Είχαν προειδοποιήσει το δήμο
Η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων ειδοποιήθηκε την επόμενη το πρωί για το ατύχημα και η αρμόδια πολιτικός μηχανικός έσπευσε για να επιθεωρήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν.
Η κείμενη νομοθεσία για την αποκατάσταση προβλέπει μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία με σύσταση επιτροπής από την κεντρική διοίκηση του υπουργείου Πολιτισμού, την έγκριση μελέτης κλπ. Όμως, ορισμένες ενέργειες επείγουν και πρέπει να γίνουν άμεσα. Μηχανικοί με εμπειρία στα διατηρητέα κτίρια εκτιμούν ότι δεν τίθεται θέμα στατικότητας, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξει κίνδυνος για όσους διέρχονται από εκείνη την πλευρά του δρόμου.
Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να προβεί έστω σε μία προσωρινή αποκατάσταση και να τοποθετήσει μία κόκκινη κορδέλα, ώστε να αποτρέπει τη διέλευση πεζών από κάτω. Υπαίτιος είναι βέβαια ο οδηγός του οχήματος, αλλά είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να τον εντοπίσει η αστυνομία…
Η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων είχε συστήσει και παλαιότερα στο δήμο να τοποθετήσει πινακίδες για να μη διέρχονται μεγάλα οχήματα στην Παλιά Πόλη. Το ίδιο προσανατολίζεται να κάνει για μια ακόμη φορά, ώστε να ενημερώσει την υπηρεσία και για τη συγκεκριμένη περίπτωση που χρήζει μίας επιπλέον προσοχής. Άλλωστε, τέτοια θέματα η Εφορία είχε συναντήσει και παλαιότερα με το συγκεκριμένο μάλιστα κτίριο να έχει πέσει «θύμα» ατυχήματος και άλλη φορά πριν αρκετά χρόνια.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …