S.O.S. εκπέμπουν οι επαγγελματίες. Έκλεισε το ιστορικό Κρεοπωλείο των Χασαπόπουλων
Όλοι μιλούν για φθίνουσα πορεία και παραμέληση από το δήμο. Προτάσεις για αναβάθμιση του κτιρίου καταθέτει ο πρόεδρος Κρεοπωλών Γ. Μπατζακιδης
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Τη δική της …κρίση περνά η Δημοτική Αγορά της Ξάνθης, ένα ιστορικό κτίριο που λειτουργεί αδιάλειπτα περίπου 80 χρόνια! Το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα της κλείνουν και δεν αντικαθίστανται από νέους επαγγελματίες με αποτέλεσμα να ερημώνει μια αγορά που παλιότερα έσφυζε από ζωή! S.O.S. εκπέμπουν οι επαγγελματίες ζητώντας στήριξη από το δήμο τόσο σε επίπεδο λειτουργικό όσο και βελτίωσης των υποδομών της ενώ ασκούν κριτική στο δήμο υποστηρίζοντας ότι παραμέλησε την αγορά και την αποκέντρωσε με το έργο της ενοποίησης των πλατειών, κόβοντας δύο κεντρικές αρτηρίες όπως η Ηρώων και η Διοικητηρίου που έφερναν κόσμο στην αγορά.
Έβαλε «λουκέτο» το πρώτο και ιστορικό κρεοπωλείο της Αγοράς
Ευθύνες στο δήμο για το «χάλι της αγοράς από τους επαγγελματίες
Όνομα και πράμα…Χασάπηδες, πάππου προς πάππου οι Χασαπόπουλοι, η ιστορία τους χάνεται στους προπαππούδες τους στη Σμύρνη…Ίδρυσαν το πρώτο κρεοπωλείο στη Δημοτική αγορά με την έναρξη της λειτουργία της. Έζησαν και έθρεψαν 5 γενιές, όμως …το νήμα τους στο επάγγελμα κόπηκε βίαια στο Νίκο Χασαπόπουλο του Διονυσίου που βάζει λουκέτο στο μαγαζί του παππού και του πατέρα του αναζητώντας άλλη δουλειά. Τον συναντήσαμε στο κρεοπωλείο τη στιγμή που έκλεινε το κατάστημα όπου μεγάλωσε ο ίδιος και ο πατέρας του, ο οποίος δεν άντεξε να ‘ρθει να το δει να κλείνει: «Εδώ μεγάλωσα όπως ο μπαμπάς μου και ο παππούς μου είναι το πιο παλιό μαγαζί. Ο παππούς μου ήταν ο πρώτος που νοίκιασε μαγαζί το 1940 που έγινε η αγορά και φτάνουμε σε σημείο να το κλείνουμε γιατί η οικονομική δυσπραγία μας έχει τσακίσει και τη φορολογία δεν την αντέχουμε άλλο… και η κατανάλωση έχει πέσει πολύ», λέει ο Νίκος καταλογίζοντας παράλληλα ευθύνες στο δήμο για το «χάλι της αγοράς» όπως υποστηρίζει: «Οι λόγοι είναι πολλοί: Έγιναν πολλά μαγαζιά έξω και η αγορά δεν προτιμήθηκε από τον κόσμο και φταίει ο δήμος γι αυτό που αποκέντρωσε την αγορά. Κατέστρεψε δύο βασικές οδούς όπως την Ηρώων και την Διοικητηρίου που έφερναν κόσμο στην αγορά. Δεν υπάρχει παρκινγκ και έτσι έφυγε ο κόσμος και αγοράζει απ’ αλλού…Έπρεπε ο δήμος να στηρίξει την αγορά του…
Τίποτε δεν έχει κάνει και τα ενοίκια είναι ακόμη πολύ ακριβά. Εγώ πληρώνω 217 ευρώ και δεν μας παρέχει ούτε θέρμανση, ούτε τουαλέτα έχουμε …Δεν δόθηκε η απαιτούμενη σημασία στην αγορά μας γι αυτό φτάσαμε σ’ αυτό το χάλι. Απ’ την αγορά περίμεναν κάποιοι μόνο να οικονομάμε χωρίς να δίνουν τίποτε. Από τον δήμο δεν έρχεται ούτε ένας να ψωνίσει από την αγορά! Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο… Ο πατέρας μου δεν ήρθε, δεν μπόρεσε ν’ αντέξει να κλείνει το μαγαζί μας…Εγώ όμως κοιτάω μπροστά…πρέπει ν’ ορθοποδήσω. Θα ψάξω να βρω δουλειά εκτός του τομέα του κρέατος»!
Όμως ο Άρης ο Κρεοπώλης δίπλα εκφράζει την ίδια άποψη: «Έχει κάμψη η αγορά…ο κόσμος περιορίστηκε παντού, κοιτάει φτηνές λύσεις», ενώ ο απέναντι κρεοπώλης λέει: « Εμείς είμαστε για σύνταξη ένα χρόνο θέλουμε και φεύγουμε…»
΄
Ψάχνουμε πελάτες με το «ντουφέκι»
‘Άδεια τα μαγαζιά τους και είναι ώρα αιχμής! Την παραδοχή ότι η αγορά περνάει κρίση, έχει φθίνουσα πορεία και χρειάζονται έργα βελτίωσης των υποδομών της και αναβάθμισης του κτιρίου επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών κ. Γιώργος Μπατζακίδης «Όταν πρωτοξεκίνησε η λειτουργία της δημοτικής αγοράς με απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου όλα τα καταστήματα τροφίμων ψάρια κρέατα, λαχανικά συγκεντρώθηκαν στην αγορά Έκτοτε πέρασε πολλά οικονομικά σκαμπανεβάσματα είδε και άνθηση είδε και οικονομικό μαρασμό. Αυτή την περίοδο είναι σε φθίνουσα πορεία, απόρροια της γενικευμένης κατάστασης κρίσης που ζούμε…έτσι περνάει και η δημοτική αγορά την κρίση της. Πάρα πολλά καταστήματα έκλεισαν και δύσκολα αντικαθίστανται από καινούργιους επαγγελματίες, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για επαγγελματική δραστηριότητα».
Προτάσεις για αναβάθμιση της Δημοτικής αγοράς: Βάψιμο , φωτισμός και βελτίωση της αποχέτευσης
Ο κ. Μπατζακίδης αποδέχεται ότι το κτίριο έχει παραμεληθεί από το δήμο καθώς δεν δόθηκαν τα ανάλογα κονδύλια για την συντήρηση και βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων της αγοράς. Παράλληλα χαιρετίζει το σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης που αποφάσισε ο δήμος και καταθέτει μια σειρά από προτάσεις: « Ένα βάψιμο του κτιρίου είναι απαραίτητο. Επίσης θα μπορούσε να φωτιστεί την νύχτα ώστε ν’ αναδειχθεί η ιστορικότητα και η αίγλη του. Είναι ένα διατηρητέο μνημείο και έχει επισκεψιμότητα από τους τουρίστες. Πρόσφατα όπως μάθαμε εκπονείται σχέδιο αναβάθμισης του κτιρίου. Ελπίζω εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση να γίνουν κι άλλες εργασίες. Είναι ανάγκη να γίνουν εργασίες υποδομής στο υπόγειο, ν’ αλλάξουν οι σωληνώσεις αποχετεύσεων και όλο το σύστημα των λυμάτων να διοχετευτεί σε ένα κεντρικό αγωγό μεγάλο , αυτόν της 28ης Οκτωβρίου για να μην έχουμε το πρόβλημα να βουλώνουν τα φρεάτια της αγορά και να έχουμε δυσοσμία»
Διαγωνισμός ζωγραφικής στους τοίχους της Δημοτικής Αγοράς
Επίσης ο κ. Μπατζακίδης κατέθεσε και πρόταση που αφορά στον εξωραϊσμό της δημοτικής αγοράς και συγκεκριμένα την αισθητική της αναβάθμιση με έναν άτυπο διαγωνισμό ζωγραφικής από ντόπιους καλλιτέχνες: «Θα μπορούσαμε να φωνάξουμε τους ζωγράφους μας και να κάνουν έργα, έναν άτυπο διαγωνισμό ζωγραφικής μεγάλου μεγέθους. Γενικά πρέπει να εξωραϊστεί το κτίριο και να διευρυνθεί και η γκάμα των επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται. Να γίνουν ουζερί, ν’ ανοίξουν πρατήρια άρτου και άλλα μαγαζιά».
– Ευελπιστούμε ότι ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης ο οποίος έχει επισκεφτεί και την αγορά της Βηρυτού προσφάτως ν’ αναλάβει δράση ώστε η Δημοτική αγορά ν’ αποκτήσει τηνπαλαιά αίγλη της !