Για άκρατο λαϊκισμό και προχειρότητα μίλησε ο Χρίστος Πούλιος που αποχώρησε από τη συνεδρίαση
Πήρε πίσω τις αποφάσεις του που γινόταν δυνητικός φορέας για την υλοποίηση του προγράμματος της ΕΑΠΑΞ για τους εργαζομένους των συνεταιριστικών. Θα διεκδικήσει αλλιώς τις 240.000 € που απομένουν
Ελένη Διαφωνίδου
Διαφωνίες, κόντρες, πολυλογία, εντάσεις, κατηγορίες για λαϊκισμό και λαϊκισμό, αποχές και αποχωρήσεις περιλάμβανε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που ακολούθησε τη συζήτηση επί του ισολογισμού. Όπως όμως λέει και μία συνήθης έκφραση στην Ξάνθη που τείνει να γίνει δημοτικό ρητό: «αν αναφερθεί η ΕΑΠΑΞ, το τέλος δε θα είναι καλό…», πόσο δε μάλλον που η συνεδρίαση ξεκίνησε με το ζήτημα της υλοποίησης του προγράμματος του υπουργείου Οικονομικών για τους εργαζόμενους ΣΕΒΑΘ-ΣΕΠΕΚ που μετακινήθηκαν στην περιβόητη εταιρία.
Πέρασε άπρακτος ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος της ΕΑΠΑΞ. Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και το ΙΚΑ
Ο Δημήτρης Μπένης, εκτελώντας και χρέη δημάρχου στη συνεδρίαση, ζήτησε σε εκτός ημερησίας θέμα, να ακυρωθούν οι αποφάσεις που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τη διαδοχή του στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος, σύμφωνα με τις οποίες αναλάμβανε να εκταμιεύσει το υπόλοιπο των 240.000 ευρώ από το πρόγραμμα για να καλύψει μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων. Ο δήμος εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του εκδίδοντας εγγυητικές επιστολές, όμως τα χρήματα δεν ήρθαν ποτέ. Το ΙΚΑ ωστόσο, με έγγραφό του προς το δήμο, εκδηλώνει την πρόθεση να προχωρήσει σε δεσμεύσεις υπέρ τρίτων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.
Ο Νίκος Ανταμπούφης, παίρνοντας πρώτος το λόγο, ψήφισε λευκό, κάνοντας λόγο για «προχειρότητα» και «πανηγυρισμούς» που συνόδευσαν την «αποκατάσταση» των υπαλλήλων των συνεταιριστικών εργοστασίων, ενώ και η Μπέτυ Πατσίδου πήρε την ίδια θέση, καθώς είχε δηλώσει ότι απέχει όταν ψηφίστηκε το επίμαχο θέμα. Ο Χρίστος Πούλιος αναφέρθηκε σε ευθύνες που βαρύνουν, ούτως ή άλλως, με αποτέλεσμα ο δήμος να μην έχει ξεμπλέξει, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα ληφθεί, ο Γιώργος Κολλάρος ψήφισε υπέρ στην προοπτική να δοθεί λύση για το θέμα, ο Μανόλης Τσέπελης αναρωτήθηκε αν ο δήμος μπορεί να ζητήσει εκ των υστέρων χρήματα που κατέβαλε, ενώ ο Δημήτρης Μπένης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει νομική ευθύνη. Λευκό ψήφισαν επίσης Αγκόρτσας και Αχμέτογλου. Τέλος, ο Αλέκος Κυριακίδης ψήφισε υπέρ, ζητώντας να διεκδικήσει ο δήμος τα χρήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς ο ίδιος περνά «τον προσωπικό του γολγοθά», όπως είπε.
Επανεξέταση των όρων σύμβασης με ιδιώτη για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών
Οι ερωτήσεις του Γιώργου Κολλάρου σε όρους και σημεία της σύμβασης συνεργασίας για την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού με εταιρία και η συζήτηση που πυροδοτήθηκε με άλλους συμβούλους τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και της συμπολίτευσης να συμμερίζονται τον προβληματισμό του, οδήγησε στην απόφαση του Παναγιώτη Ταρενίδη να αναβάλει το θέμα, προκειμένου να ελεγχθούν περισσότεροι οι όροι της σύμβασης, και κυρίως οι υποχρεώσεις από την πλευρά του δήμου για την κατάσταση των συσκευών και την υπερημερία. Πούλιος και Πατσίδου πάντως, πρόλαβαν να δηλώσουν λευκό, αναφερόμενοι στο «χάλι» της πόλης σχετικά με την ανακύκλωση, πράγμα που προκάλεσε έναν ακόμη κύκλο έντασης.
Ψεκασμοί ακμαιοκτονίας στο δήμο μόνο αν εμφανιστεί κρούσμα του Δυτικού Νείλου
Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε επίσης να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του για τη διενέργεια ψεκασμού ακμαιοκτονίας από εδάφους και αέρος. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανόλης Φανουράκης διευκρίνισε ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν επιβεβαιωθεί κρούσμα του Δυτικού Νείλου στην περιοχή και πάντως όχι από αέρος μέσα στην πόλη, αφού απαγορεύεται ρητά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με λευκό από Βορίδη, Αγκόρτσα, Ανταμπούφη, Αχμέτογλου και το κατά του Κολλάρου.
Εντάσεις για τα πρόστιμα για παραβάσεις του Κανονισμού Καθαριότητας. Αποχώρηση Πούλιου
Η έκρηξη, όπως ήταν αναμενόμενο, ήρθε όταν το Σώμα κλήθηκε να επιβάλει πρόστιμα σε δημότες. Αυτή τη φορά, το θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε πέντε περιπτώσεις βεβαιωμένων παραβάσεων, σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας. Ως αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και εισηγητής ο Αλέκος Κυριακίδης πρότεινε να επιβληθεί σε όλες τις περιπτώσεις το μίνιμουμ όριο των 150 ευρώ (μάξιμουμ είχαν από 600 έως 1.500 κατά περίπτωση), επειδή οι παραβάσεις δεν ήταν τόσο σοβαρές και «σε τέτοιους καιρούς δεν πρέπει να εξαντλείται η αυστηρότητα».
Η πρώτη περίπτωση αφορούσε χυμένα κάρβουνα από ψητοπωλείο που προκάλεσαν φθορά στο ρομποτικό κάδο, θέμα στο οποίο παρενέβη και ο Κώστας Γιαγτζόγλου λέγοντας ότι το μικρότερο πρόστιμο δεν είναι αρκετό, αφού μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά με τεράστιο κόστος στον κάδο. Με την άποψή του συμφώνησε και ο Απόστολος Αγκόρτσας, ενώ άλλοι σύμβουλοι ζήτησαν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την έκταση της φθοράς και το κατά πόσο είναι υπότροπος ο επαγγελματίας.
Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε εργολάβο στην οδό Βασ. Σοφίας εναντίον του οποίου βεβαιώθηκε ρύπανση σε δέντρο για χυμένα λάδια. Σε σχετική ερώτηση, το προεδρείο απάντησε ότι δεν υπήρξε καταστροφή του δέντρου, όμως αντέδρασε ο κ. Αγκόρτσας, δηλώνοντας ότι για το περιστατικό που σημειώθηκε επί αντιδημαρχίας του στο Πράσινο ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη της υπηρεσίας, άρα ποιος πιστοποίησε ότι δεν προκλήθηκε ζημιά στο δέντρο. Η συζήτηση οδήγησε σε ένα κύκλο… δημοπρασιών και ψηφοφοριών για τον καθορισμό του ύψους των προστίμων. Όλα αυτά ήταν αρκετά για το Χρίστο Πούλιο, ο οποίος δήλωσε ότι αποχωρεί γιατί ντρέπεται: «η ίδια διαδικασία πλειοδοσίας, για το ποιος είναι ο καλύτερος. Ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας λέει σε όλα το ελάχιστο! Βαρέθηκα το λαϊκισμό και την πλειοδοσία!». Το λόγο πήρε μετά την αποχώρησή του ο Ηλίας Βασιλούδης, τονίζοντας: «όλοι πρέπει να έχουμε το θάρρος να κάνουμε μια αρχή. Διαφωνώ με τα λευκά. Μέσα στη διαδικασία της ισονομίας είναι και η τιμωρία».
Οι τρεις άλλες περιπτώσεις αφορούσαν παράβαση ωραρίου από έμπορο οπωρολαχανικών, όπου και επιβλήθηκε το ελάχιστο πρόστιμο. Τότε με νόημα, ο κ. Φανουράκης σχολίασε ότι την επόμενη φορά ο ίδιος θα φέρει αποκόμματα από αφίσες καταστημάτων που ρυπαίνουν όλη την πόλη, αλλά «δεν τολμάει η δημοτική αστυνομία να βεβαιώσει καμία παράβαση».
Δεκτή η παραίτηση Βορίδη από την επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών
Η παραίτησή του ζήτησε ο Δημήτρης Βορίδης να γίνει δεκτή ως μέλους της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών με συμβιβασμό. Τους λόγους εξήγησε, λέγοντας: «έχετε μεροληπτήσει απέναντι στους πολίτες, στέλνοντας μία μερίδα από όλο το πακέτο των θεμάτων που εξετάστηκαν σε διαγραφή και επιβολή προστίμου και το άλλο πακέτο στα διοικητικά δικαστήρια», αναφερόμενος στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος και προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί στον ελεγκτή δημόσιας διοίκησης.
Ο Νίκος Ανταμπούφης τάχθηκε υπέρ της παραίτησης, σχολιάζοντας ότι: «τέτοιου είδους απόψεις δεν είναι χρήσιμες στην επιτροπή», ο Γιώργος Κολλάρος τάχθηκε κατά, εξηγώντας ότι οι αιτιάσεις του είναι σωστές και πρέπει να μείνει για να δώσει τη μάχη, ο Μανόλης Φανουράκης διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι δεν μπορεί να προσβάλει το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου, ενώ ο Νίκος Φωτιάδης, ως πρόεδρος της επιτροπής, επεσήμανε ότι ο Δ. Βορίδης άσκησε με συνέπεια τα καθήκοντά του και ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τις εργασίες της επιτροπής. Τελικά, η παραίτηση έγινε δεκτή και έως τον ορισμό νέου μέλους, τα καθήκοντα θα εκτελεί το αναπληρωματικό μέλος, που είναι ο Χρίστος Πούλιος.
Να σημειωθεί τέλος, ότι το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα της Εμπορικής Τράπεζας για μείωση 20% του ενοικίου στο δημοτικό ακίνητο της κεντρικής πλατείας, καθότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του νόμου.