Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Παίρνει τα πάνω του» ο καπνός!

«Παίρνει τα πάνω του» ο καπνός!

0
kapnoparagogos-empros
Ενδείξεις για αύξηση της τιμής σε 4,80 ευρώ το κιλό – Μ. Πασχαλίδης: «Δεν πληρώνεται ο κόπος …μας. Ζητάμε πάνω από 6 ευρώ…»
 
Αυξήθηκαν οι εξαγωγές καπνού. Κακή χρονιά για τα στάρια…50% μείωση της παραγωγής από πέρσι
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Την «μάχη» του …νυχτοκάματου στα καπνοχώραφα ετοιμάζονται να δώσουν οι 2.000 καπνοπαραγωγοί του νομού μας καθώς και οι οικογένειές τους αφού σε λίγες μέρες αρχίζει το σπάσιμο του πρώτου χεριού στον μπασμά και στα Βιρτζίνια. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές και από ποιότητα αλλά και από πιθανές τιμές
κι αυτό αποτελεί ένα κίνητρο για τους καπνοπαραγωγούς ότι δεν θα πάει …τσάμπα ο μόχθος και ο ιδρώτας τους και όπως είναι γνωστό είναι πολύς καθώς η καπνοκαλλιέργεια είναι μια ιδιαιτέρως επίπονη, κουραστική και δαπανηρή καλλιέργεια που απαιτεί …χέρια και πολύ δουλειά…
 
Μ. Πασχαλίδης: «Δεν πληρώνεται ο κόπος …μας»
Τελείως αντίθετη είναι η άποψη του προέδρου της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Μιχάλη Πασχαλίδη ότι ο καπνός είναι καλοπληρωμένο προϊόν και μάλιστα με έντονη αγανάκτηση τονίζει: «Για να πει ο καπνοπαραγωγός ότι είναι καλά πληρωμένος ο κόπος του θα πρέπει να πουλήσει πάνω από 6 ευρώ το κιλό τον μπασμά μέσο όρο. Αλλιώς δεν πληρώνεται ο κόπος του. Πέρσι πουλήσαμε 4,20 στην Ξάνθη και φέτος η μέση τιμή που δίνουν οι έμποροι είναι μέχρι 4,80 για τον μπασμά και 2,20 για τα Βιρτζίνια. Όσοι δούλεψαν καπνά ξέρουν τι δουλειά έχει αυτό το προϊόν τι μόχθο καταβάλουν οι καπνοπαραγωγοί και οι οικογένειές τους».
 
Επιστροφή στα καπνοχώραφα
Και μπορεί μεν ο καπνός να είναι μια απαιτητική καλλιέργεια σε σχέση με άλλες όμως δεν απαιτεί πολλά στρέμματα κι αυτό την καθιστά επιλέξιμη κυρίως από αγρότες του έχουν μικρή μερίδα γης. Αυτό σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία, την αποβιομηχάνιση οδηγεί πολλούς νέους του νομού μας να επιστρέφουν στα πατρικά καπνοχώραφα που δούλευαν όταν ήταν παιδιά ή οι γονείς τους για να βρουν ένα εισόδημα. Μια τάση που έχει καταγραφεί ιδιαίτερα από τότε που έχει απελευθερωθεί ο τομέας του καπνού και δεν απαιτείται πλέον να έχει κάποιος ποσόστωση για να καλλιεργήσει: «Πενία τέχνες κατεργάζεται…»,σχολιάζει ο κ. Πασχαλίδης γι αυτούς που θυμήθηκαν ξαφνικά τον καπνό. Υπενθυμίζουμε ότι ο καπνός ως προϊόν ήταν και συνεχίζει να είναι στην black list της παλιότερης και της νέα ΚΑΠ και οι καπνοπαραγωγοί είχαν 50% απώλεια εισοδήματος από την περικοπή στο μισό της επιδότησης μετά την εφαρμογή της ολικής αποσύνδεσης
 
Οι έμποροι…
Σ’ ότι αφορά τη διαδικασία, περί τις 20 Αυγούστου θα ξεκινήσουν τα ζυγίσματα κι οι πρώτες παραλαβές από τους εμπόρους. Κατόπιν, σε διάστημα το αργότερο ενός μήνα, θα αρχίσουν κι οι πληρωμές για το καπνό που θα έχει παραληφθεί. Υπενθυμίζουμε ότι η ΣΕΚΕ φέτος στο νομό Ξάνθης έχει συνάψει περίπου 3.700 συμβόλαια με παραγωγούς καπνού. Πανελλαδικά τα περισσότερα συμβόλαια έχει συνάψει η Μισιριάν, η οποία έχει σχεδόν 5.000 συνεργαζόμενους καπνοπαραγωγούς (εκ των οποίων οι πιο πολλοί στη Ροδόπη) στο πλαίσιο προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς
 
Αυξήθηκαν οι εξαγωγές
Παρόλα αυτά θετικά μηνύματα για την καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας δίνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε κι έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές μη βιομηχανοποιημένων καπνών αυξήθηκαν σε όγκο και αξία το 2012, φθάνοντας τους 45.500 τόνους αξίας 207 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά από το 2005-μετά την εφαρμογή της ολικής αποσύνδεσης των επιδοτήσεων και τη μεγάλη μείωση της καπνοκαλλιέργειας- που ο όγκος των εξαγωγών εμφανίζει αυξητική πορεία. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές ακατέργαστου καπνού, για τις ανάγκες της ελληνικής σιγαρεττοβιομηχανίας αλλά και της βιομηχανίας μεταποίησης, σημείωσαν περαιτέρω πτώση για 3η συνεχόμενη χρονιά και ανήλθαν σε 25.240 τόνους αξίας 78 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο επομένως εξωτερικού εμπορίου για τον μεταποιημένο καπνό ανήλθε στο ποσό των 129 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο από το 2009.
Τέλος να σημειώσουμε ότι ο κλάδος του καπνού εισφέρει στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών της χώρας μας 225 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στον περιορισμό του ελλείμματος.
 
Κακή χρονιά για τα σιτάρια…
Μαύρα τα μαντάτα όμως για ένα άλλο προϊόν που καλλιεργείται παραδοσιακά στα χωράφια του νομού μας. Ο λόγος για τα σιτάρια για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η τελική διαδικασία της καλλιέργειας, το αλώνισμα. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργών Δ. Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης φέτος η χρονιά για τα σιτάρι δεν είναι καλή ούτε από ποιότητα ούτε από τιμή: «Έχουμε την μισή παραγωγή από πέρσι και φταίει ο πολύ βροχερός χειμώνας και η Άνοιξη που τα πείραξαν και έχασαν σε ειδικό βάρος και ποιότητα. Σ’ ότι αφορά τις τιμές αν και δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι παραγωγοί πιθανολογούν ότι θα κλείσουν σε 18 – 20 λεπτά το κιλό. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η ΕΑΣ έπαιρνε σιτάρια με 22 λεπτά ανεβάζοντας τις τιμές υπέρ των παραγωγών.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προδημοσίευση της παρέμβασης για επενδύσεις στα θερμοκήπια

Αναλυτικά οι στόχοι, οι επιλέξιμοι υποψήφιοι, οι επιλέξιμες δαπάνες, τα όρια προϋπολογισμο…