Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ενεργειακές προκλήσεις στη Θράκη

Ενεργειακές προκλήσεις στη Θράκη

0
aerio
Χαρτογραφική έρευνα του ΙΓΜΕ δείχνει πλούσια κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου. Νέα έρευνα παρήγγειλε στο ΙΓΜΕ ο Μανιάτης
 
Νέα γεωπολιτικά και οικονομικά δεδομένα αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις και αξιοποιηθεί το κοίτασμα
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Ενδείξεις που προκύπτουν από μια προκαταρκτική έρευνα του ΙΓΜΕ που πραγματοποιήθηκε πριν δύο χρόνια μετά από παραγγελία του τότε υφυπουργού και του νυν υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, δείχνουν ότι στην περιοχής μας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Έβρου υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου (shale gas, shale oil). Οι ενδείξεις γίνονται πιο σαφείς από το γεγονός ότι η έγκυρη αμερικανική στατιστική υπηρεσία ενέργειας, ΕΙΑ, υποστηρίζει ότι έχει εντοπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα shale gas στον κόσμο σε λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Έβρο, στην Ανατολική Θράκη. Και ως γνωστόν το …κοίτασμα σύνορα δεν κοιτά!
 
Νέα έρευνα παρήγγειλε στο ΙΓΜΕ ο Μανιάτης
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τα κεντρικά του ΙΓΜΕ, ο κ. Μανιάτης έχει παραγγείλει νέα έρευνα στο ΙΓΜΕ καθώς η προηγούμενη ήταν χαρτογραφική. Το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο παράγονται από τη σχάση του σχιστόλιθου και είναι ένα πολύ δημοφιλές ορυκτό καύσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, που όμως κατηγορείται παρόλα αυτά ως περιβαλλοντικά επιβλαβές γιατί για την εξαγωγή του αερίου χρησιμοποιείται η αμφιλεγόμενη μέθοδο του “fracking” (υδραυλική ρωγμάτωση). Μ’ αυτή τη μέθοδο σύμφωνα με το BBC ξεκίνησαν πρόσφατα εξαγωγές σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ για πρώτη φορά στη Λουιζιάνα.
 
Ενεργειακός θησαυρός στη Θράκη;
Αν πράγματι επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του κοιτάσματος και στην δική μας πλευρά και η ελληνική πολιτεία αποφασίσει να το αξιοποιήσει (παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν)τότε αλλάζουν άρδην οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και έχει τεράστια οικονομική και γεωστρατηγική σημασία για τη χώρα μας ενώ η περιοχή μας αναβαθμίζεται σε ενεργειακό πόλο.
 
Θετικές οι ΗΠΑ, αρνητική η Ρωσία – Μελέτη σκοπιμότητας εκπονείται στην Ε.Ε.
Όπως αναφέρουν ειδικοί γεωλόγοι το σχιστολιθικό αέριο – πετρέλαιο (όπου υπάρχει αέριο υπάρχει και πετρέλαιο) είναι μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές προκλήσεις παρά τις σοβαρές περιβαλλοντικές ενστάσεις και οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν καθοριστικά τις προσπάθειες και της Ευρώπης να εισαγάγει στο ενεργειακό της μείγμα το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές. Μάλιστα η Ε.Ε. με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, αποφάσισε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Μαΐου να βάλει στην επίσημη ενεργειακή της ατζέντα το shale gas, με το Συμβούλιο να αναθέτει στην Κομισιόν την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου στην Ε.Ε.
Στην ανάπτυξη του shale gas αντιτίθενται οι Ρώσοι, που δεν επιθυμούν επ’ ουδενί την εμφάνιση καυσίμων ανταγωνιστικών στο δικό τους φυσικό αέριο που τροφοδοτεί την Ευρώπη. Να σημειώσουμε τέλος ότι σημαντικά κοιτάσματα shale gas και shale oil έχουν εντοπιστεί και στην ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Ουκρανία (υπεγράφη σύμβαση με τη Shell), Πολωνία, Ρουμανία (Exxon Mobil) και Βουλγαρία.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Kαι φέτος έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους – ευάλωτες ομάδες

Αφορά συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά έως 1.600 ευρώ Θα δοθεί έκτακτο επίδομ…