Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χάνεται η «μάχη» με τα κουνούπια

Χάνεται η «μάχη» με τα κουνούπια

0
kounoupopsekasmoi

Μάστιγα στις αστικές περιοχές τα μολυσμένα κουνούπια. Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική

 Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση με τα ενοχλητικά και επικίνδυνα κουνούπια που «σαρώνουν» τον πληθυσμό σε όλη τη χώρα και περισσότερο των μεγαλουπόλεων. Εν μέσω καλοκαιριού κάτοικοι και τουρίστες καλούνται με την χρήση εντομοαπωθητικών, κουνουπιέρας και άλλων μέσων να προφυλαχθούν από τα τσιμπήματα των κουνουπιών που μπορεί να αποδειχθούν μολυσμένα. Γεγονός είναι το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου που σημειώθηκε στις 16 Ιουλίου και μάλιστα στην Αττική. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και αφορά σε άνδρα κάτοικο Ανατολικής Αττικής, ο οποίος πάσχει από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα χωρίς να αναφέρεται ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ανά την επικράτεια έχει σημάνει συναγερμός αλλά όλα δείχνουν πως η μάχη έχει χαθεί. Με ψεκασμούς της τελευταίας στιγμής προσπαθούν να εξολοθρεύσουν τα κουνούπια σε δάση, ρέματα, πάρκα και φρεάτια όταν εκείνα πλέον έχουν αναπτυχθεί και έχουν «κατακτήσει» ολόκληρες πόλεις. Αυτό που ανησυχεί όμως περισσότερο τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που συντονίζουν την εντομολογική και την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι ισχυρότατες ενδείξεις ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί πια για τα καλά στον αστικό ιστό, και δη στα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία του. «Το ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου εντοπιζόταν σε περιοχές με αρδευτικά κανάλια, λιμνάζοντα ύδατα, όπως ορυζώνες, παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές, ήταν γνωστό από τις επιδημίες του 2010 και του 2011 στη χώρα μας. Το νέο στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ότι ο ιός κυκλοφορεί μέσω των κουνουπιών, των κοινών κουνουπιών, και όπου υπάρχουν πλημμελή δίκτυα αποχετεύσεων, ανοιχτές σχάρες, στάσιμα νερά σε γλάστρες, κήπους, βεράντες κοκ» λέει o αρμόδιος για την εντομολογική επιτήρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η καθυστέρηση των κωνωποκτονιών αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο την κίνηση, και συνεπώς τις… εφορμήσεις των κουνουπιών. Στελέχη του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζουν πως η διαδικασία των ψεκασμών κατά των κουνουπιών θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Απριλίου προκειμένου να εξοντωθούν οι προνύμφες. Ωστόσο η διαδικασία ξεκίνησε μόλις στα τέλη Μαΐου λόγω έλλειψης κονδυλίων στους δήμους αλλά και λόγω της γραφειοκρατίας στο σκέλος των σχετικών διαγωνισμών.
Πίσω από κάθε μολυσμένο με ιό του Δυτικού Νείλου άτομο «κρύβονται» τουλάχιστον 150 περιστατικά μόλυνσης με τον ιό χωρίς συμπτώματα και νόσο. Σύμφωνα με αυτήν την επιστημονική αρχή, ο απολογισμός της περυσινής χρονιάς ήταν περισσότεροι από 15.000 μολυσμένοι άνθρωποι. Συνολικά διαγνώστηκαν 161 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και καταγράφηκαν 18 θάνατοι. Από τα 161 κρούσματα, τα 109 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή άλλα συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Το 2012 εμφανίστηκαν κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας και Εύβοιας, όπου είχαν καταγραφεί κρούσματα και τα προηγούμενα έτη. Νέες «εμφανίσεις» έκανε πέρυσι ο ιός του Δυτικού Νείλου στις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Αχαΐας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Σάμου και Άρτας, ενώ φέτος αναμένεται επιθετική εμφάνιση του ιού και σε νέες περιοχές.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …