Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανοιχτά 7 Κυριακές το χρόνο

Ανοιχτά 7 Κυριακές το χρόνο

0
katastimata
Τροποποιήθηκε η επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου για τις 52 Κυριακές στην οποία αντιτάχθηκε ο εμπορικός κόσμος
 
Ικανοποίηση από τους Επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους της Ξάνθης – Αναδιπλώθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕ
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Εισακούστηκαν οι προτάσεις του Εμπορικού κόσμου, συνήργησαν και οι πιέσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Ανάπτυξης υπαναχώρησε στο θέμα του ωραρίου καταστημάτων τις Κυριακές, τροποποιώντας την επίμαχη διάταξη που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
 
Ανοιχτά 7 Κυριακές το χρόνο
Συγκεκριμένα στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή θα προβλέπεται η δυνατότητα ανοίγματος όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο, ενώ για τα μικρά καταστήματα (μέχρι 250 τ.μ.) θα προηγηθεί απόφαση των περιφερειακών συμβουλίων που θα ορίσουν σε ποιους δήμους και περιοχές θα λειτουργούν και ποιες Κυριακές θα έχουν αυτό το δικαίωμα. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αρχικά είχε προτείνει για τις μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και το προαιρετικό άνοιγμά τους για οποιαδήποτε Κυριακή του χρόνου – έως και 52 – επιθυμούν στοχεύοντας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους.
 
Ικανοποίηση από τους Επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους της Ξάνθης – Αναδιπλώθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕ
Με ικανοποίηση δέχτηκε την τροποποίηση ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου καθώς αυτή ήταν εξ’ αρχής η θέση της παράταξη του και της ΓΣΕΒΕΕ όπως αυτή καταγράφηκε και στην μεγάλη έρευνα που διενέργησε το ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ αλλά και η έρευνα της ΕΣΕΕ των δύο Τριτοβάθμιων Οργάνων των Επαγγελματοβιοτεχνών και των Εμπόρων: «Θεωρώ ότι είναι πολύ θετική αυτή η εξέλιξη. Επικράτησε η λογική. Αυτό ζητήσαμε και μεις εξ’ αρχής στη συζήτηση στο Επιμελητήριο όμως η Διοικούσα επιτροπή και ο πρόεδρος κ. Μωραΐτης προτίμησαν να μας αγνοήσουν και να κάνουν μια έωλη και γελοία δημοσκόπηση!», τονίζει ο κ. Τσιακίρογλου, καυτηριάζοντας την επιλογή του Στέλιου Μωραΐτη να στήσει κάλπες στην κεντρική πλατεία της πόλης το προπερασμένο Σάββατο.
Αντιθέτως ο κ. Μωραϊτης υπεραμύνθηκε την επιλογή του λέγοντας ότι εκφράστηκε η γνώμη της τοπικής κοινωνίας και η τροποποίηση στη διάταξη έρχεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη επικρατούσα άποψη των καταναλωτών στην έρευνα του ΕΒΕ. : «Με την δημοσκόπηση δώσαμε την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία που συντηρεί τα μαγαζιά μας να μιλήσει. Η άποψή τους ήταν ότι δεν θέλουν ανοίγουν τα μαγαζιά τις Κυριακές. Απ’ τη στιγμή που αυτή είναι η θέση του κόσμου εμείς δεν έχουμε λόγο να επιμείνουμε. Αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι η άποψη της κοινωνίας και είναι θετικό ότι αυτή η τροποποίηση στη διάταξη καλύπτει ακριβώς αυτή.», επεσήμανε ο κ. Μωραϊτης.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου. Υπενθυμίζουμε ότι ο εμπορικός σύλλογος Ξάνθης ήταν εξ αρχής πολέμιος της θέσης του Στέλιου Μωραΐτη να δοθεί η δυνατότητα σ’ όσα μαγαζιά θέλουν ν ανοίγουν τις Κυριακές να έχουν αυτό το δικαίωμα (σ.σ.Ο πρόεδρος του ΕΒΕ τάχτηκε εξ αρχής υπέρ του νομοσχεδίου πριν τροποποιηθεί): «Μας ικανοποιεί η τροποποίηση. Εξ’ αρχής μιλούσαμε για 3 – 4 Κυριακές αλλά και έως 7 είναι εφικτό και θα το παλέψουμε. Αλλά η πλήρης απελευθέρωση ήταν τελείως αδύνατη και γι αυτό αντιταχτήκαμε. Θα συζητήσουμε και με τους όμορους νομούς και θα καταθέσουμε τις απόψεις μας στο περιφερειακό συμβούλιο για το ποιες Κυριακές θα είναι αυτές που θα ανοίγουμε. Μην ξεχνάμε ότι τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα η Καβάλα είναι ένας τουριστικός νομός και ίσως επιλέξουν ν’ ανοίγουν Κυριακές του καλοκαιριού. Εμείς θα επιλέξουμε Κυριακές που έχουμε γιορτές όπως το Καρναβάλι και σίγουρα δύο Κυριακές τα Χριστούγεννα», αναφέρει ο κ. Μίλκογλου.
 
Εναποθέτουν τις ελπίδες του στις εκπτώσεις – Όχι αγορές στα «τυφλά»
Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου αρχίζουν οι εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 31 Αυγούστου. Τα εμπορικά καταστήματα προσβλέπον σε μια αύξηση της εμπορικής κίνηση αν και άτυπα ήδη έχουν αρχίσει εκπτώσεις και προσφορές και οι καταναλωτές προσβλέπουν σε συμφέρουσες τιμές ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν: «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη καθώς διανύουμε την 5η χρονιά ύφεσης. Και φέτος οι εκπτώσεις θα είναι μεγάλες. Ελπίζουμε να δουλέψουν τα μαγαζιά, να μπορέσουν να βγάλουν τα σπασμένα και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», σημειώνει ο κ. Τσιακίρογλου.
Ο δε κ. Μίλκογλου παρατηρεί: «Ο καταναλωτής είναι πολύ περισσότερο συνειδητοποιημένος απ’ ότι προ κρίσης. Προγραμματίζει τις αγορές του και κάνει έρευνα αγοράς ώστε να βρει τις πιο συμφέρουσες τιμές. Αυτό είναι πολύ θετικό».
 
Τι να προσέχουμε στις εκπτώσεις
Να σημειώσουμε ότι εν’όψει των εκπτώσεων η ΕΣΕΕ κάλεσε τους εμπόρους όλης της χώρας να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:
1.Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.
2.Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).
3.Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.
4.Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…