«Οι μνημονιακές πολιτικές αποτελούν φάρμακο πιο θανατηφόρο από την αρρώστια που πάνε να θεραπεύσουν» αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος
Ο συνταγματολόγους καλεί τους πολίτες σε μια συλλογική αντίδραση απέναντι στην κρίση
Την Δευτέρα 3 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης και του Ιδρύματος Λαϊκής τέχνης και Παράδοσης εκδήλωση με σκοπό να παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Γ. Κατρούγκαλου. Το βιβλίο του που φέρει τον τίτλο «Η κρίση και η διέξοδος» απευθύνεται, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, στον μέσο πολίτη, μολονότι αποτελεί ένα βιβλίο συνταγματικού δικαίου.
Χωρίζει τις αιτίες σε τρεις συμπληρωματικές
Μέσω αυτού ο συνταγματολόγος προσπαθεί αρχικά να διερευνήσει τις αιτίες της κρίσης, τις οποίες ανάγει σε τρεις συμπληρωματικές, δύο εξωγενείς, οι οποίες βρίσκονται έξω από τη δική μας πραγματικότητα και αφορούν στη γενικότερη κρίση, την παγκόσμια, της απορρύθμισης των κοινωνιών στην Ευρώπη με το στρεβλό τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε η νομισματική ένωση και έρχεται να συναντήσει το ελληνικό πελατειακό πολιτικό σύστημα που έχουν εγκαθιδρύσει τα κόμματα εξουσίας τον τελευταίο καιρό.
Στη συνέχεια, όπως αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος, αναλύει τις μνημονιακές πολιτικές που κατά τη γνώμη του «αποτελούν φάρμακο πιο θανατηφόρο από την αρρώστια που πάνε να γιατρέψουν» ενώ στο τέλος παραθέτει ορισμένες προτάσεις διεξόδου.
Πρέπει να σταματήσει η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών
Η πρώτη και προφανής λύση σύμφωνα με τον καθηγητή είναι να σταματήσει η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, γεγονός που αποτελεί αναγκαία ένωση για την ανάκαμψη. Διαφορετικά θεωρεί ότι ουσιαστικά θα γύριζε το ρολόι της ιστορίας στο 2010 «που ούτε ιδιαίτερα αποτελεσματικό κράτος ήταν, ούτε παραγωγικό μοντέλο». Για τον παραπάνω λόγο λοιπόν, υποστηρίζει ότι πρέπει να σχεδιαστεί μια οποιαδήποτε νέα προσπάθεια, για ένα πιο δημοκρατικό κράτος, με αξιολόγηση που θα βασίζεται όμως, στη συνεργασία των δημοσίων υπαλλήλων με το κράτος. Τονίζοντας επίσης, τη σημασία για απόκτηση νέου συντάγματος, σαν μία συμβολική κίνηση αλλαγής σελίδας, αφήνοντας πίσω τις παλιές καταστάσεις, αλλά και σαν μια προσπάθεια να ενσωματώσουμε νέους θεσμούς της δημοκρατίας στο πολιτικό μας σύστημα.
«Δεν πρέπει να περιμένουμε από κανένα σωτήρα την σωτηρία μας»
Ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που αν δεν βρούμε μια δυνατότητα συλλογικής αντίδρασης στην κρίση, θα πρέπει να υποταχτούμε σε αυτήν και θα προτιμούσα αντί να αποσυρθούμε στον εαυτό μας για να κάνουμε ατομικές νίκες, να ψάξουμε να βρούμε συλλογικές. Δεν πρέπει να περιμένουμε από κανένα σωτήρα την σωτηρία μας, γιατί όπως έχει πει ένας μεγάλος έλληνας λογοτέχνης, ο Ασημάκης Πανσέληνος «Η σωτηρία είναι μια επικερδής επιχείρηση μόνο για τον σωτήρα».
Κλείνοντας αναφέρει ότι γράφει πάνω σε αυτό το ζήτημα, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά προσπαθεί και σε επίπεδο δικαστηρίου να αμφισβητήσει, με σωματεία ή ανθρώπους που πλήττονται από τα φαινόμενα αυτά, τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα των πλευρών αυτών των μνημονιακών, καθώς προσπαθεί να συμβάλει στην προώθηση της συλλογικής αντίδρασης απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.