Προσυνέδριο της ΕΣΕΕ. Στα «σκαριά» η Ομοσπονδία των Εμπόρων της ΑΜ – Θ
Κατατέθηκαν προτάσεις για στήριξη της επιχειρηματικότητας. Παρών ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης
Μαριάννα Ξανθοπούλου
S.O.S εκπέμπει ο εμπορικός κόσμος της περιοχής μας καθώς δεν βλέπει αχτίδα φωτός στο τούνελ της κρίσης και η όποια ευημερία των αριθμών και των δεικτών στην οικονομία δεν μεταφράζεται σε ανάλογη κινητικότητα στην αγορά εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δυνατότητας του κόσμου ως αιτιατό αποτέλεσμα της μεγάλης συμπίεσης των μικρομεσαίων εισοδημάτων από τις περικοπές σε μισθούς και της επιβολής φόρων. Αυτές οι διαπιστώσεις αναλύθηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς όπως και αλλά προβλήματα του εμπορικού κόσμους στο 3ο προσυνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή και εντάσσεται στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου πριν το συνέδριο της ΕΣΕΕ που θα πραγματοποιηθεί 4 – 6 Οκτωβρίου στην Κυλλήνη.
Στα «σκαριά» η Ομοσπονδία των Εμπόρων της ΑΜ – Θ
Το προσυνέδριο της Κομοτηνής στο οποίο κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης παρακολούθησε και το μέλος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης και αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Κεντρικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιάννης Αλεξόπουλος ο οποίος μιλώντας στο «Ε» για την θεματική του προσυνεδρίου ανέφερε ότι κατατέθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της περιοχής όπως για παράδειγμα σε οργανωτικό επίπεδο την ίδρυση ενός δευτεροβάθμιου οργάνου σε επίπεδο περιφέρεια ΑΜ – Θ, μιας Ομοσπονδίας ΑΜ –Θ. Επισημάνεται ότι αυτή τη στιγμή οι έμποροι της περιφέρειας μας εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά από την Ομοσπονδία Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης την οποία συγκροτούν οι εμπορικοί σύλλογοι από την Κατερίνη μέχρι τον Έβρο. Η αναγκαιότητα να ιδρυθεί η Ομοσπονδία ΑΜΘ βρήκε θετικό τον κ. Κορκίδη όμως γι αυτό πρόκειται ν’ αποφασίσει το συνέδριο.
Προτάσεις για στήριξη του επιχειρείν
Προτάσεις όμως κατατέθηκαν και όσον αφορά την επιχειρηματικότητα ενώ συζητήθηκαν και το θέμα του ωραρίου και συγκεκριμένα τα «ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές» που βρίσκει αντίθετο τον εμπορικό κόσμο. Σ’ ότι αφορά την επιχειρηματικότητα οι τρεις προτάσεις όπως τις περιέγραψε ο κ. Κορκίδης είναι οι εξής: «εντός κρίσης προστασία της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η μικρομεσαία επιχείρηση που έχει προβλήματα και ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της κρίσης από το 2009 και μετά να μπορεί να μπαίνει αυτόματα σε όλες τις υπάρχουσες ρυθμίσεις χωρίς να της χαριστούν χρήματα. Εκσυγχρονισμός της εμπορικής επιχείρησης με ανοιχτά τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα των πόλεων και με την καμπάνια «η Ελλάδα σπίτι σας» να μετατρέψουμε την μικροεισαγωγική επιχείρηση σε μικροεξαγωγική. Στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε δημιουργώντας μία αναπτυξιακή τράπεζα μικρομεσαίων που θα χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία. Γνωρίζουμε ότι οι συστημικές τράπεζες έχουν τεχνικό πρόβλημα κάτι που σημαίνει ότι για τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι το 2016 δε θα μπορούν να περάσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία και προσπαθούμε να βρούμε διεξόδους. Μία λύση παράλληλη είναι να μετεξελιχθούν όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες σε μία αναπτυξιακή τράπεζα μικρομεσαίων και να μπορέσουν να διοχετεύσουν το 1.5 δις ευρώ που είναι «παρκαρισμένο» και δεν περνάει στην αγορά».