Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης Βασίλης Σκαρλάτος
«Πρέπει να απελευθερωθεί η έφεση για δημιουργία…Να παράγουμε πλούτο και όχι να μοιράζουμε τη …μιζέρια μας!», υποστηρίζει
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Το θεσμό της «αυτοβεβαίωσης» των επενδυτών με την κατάργηση περιττών εμποδίων και αντικινήτρων για μεγάλες επενδύσεις, εισάγει για πρώτη φορά ο νέος επενδυτικός νόμος που έχει τεθεί σε ισχύ. Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσπάθεια να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για επενδύσεις χωρίς να προαπαιτείται η έγκριση από 12 – 13 συμβούλια αλλά αυτή η διαδικασία να έπεται.
Σκαρλάτος: «Πρέπει να απελευθερωθεί η έφεση για δημιουργία…»
«Θετικό», χαρακτηρίζει το μέτρο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθη και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδος Βασίλης Σκαρλάτος μιας και όπως αναγνωρίζει η γραφειοκρατία είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και υπεύθυνη για την ακύρωση πολλών επιχειρηματικών εγχειρημάτων. Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα: «Αυτό που πρωτίστως επιβάλλεται να γίνει είναι να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα και να προωθηθεί η έφεση προς αυτή. Πρέπει να αναστηθεί η έφεση για δημιουργία, ν’ απελευθερωθούν αυτές οι δυνάμεις που είναι καθηλωμένες μέσα από μια οργανωμένη προσπάθεια. Ο νέος νόμος προσπαθεί να διευκολύνει αυτή την έφεση, δεν την προωθεί όμως, δεν την απελευθερώνει», εκτιμά ο κ. Σκαρλάτος.
Να παράγουμε πλούτο και όχι να μοιράζουμε τη …μιζέρια μας!
Επιμένει δε ότι αυτό που πρωτίστως απαιτείται για να ξεκολλήσει η ρόδα της οικονομίας που εξακολουθεί να είναι καθηλωμένη – όπως εκτιμά- παρά κάποιες θετικές ενδείξεις που παρουσιάζουν οι οικονομικοί δείκτες είναι να παράγουμε ως χώρα πρωτογενή πλούτο και να πάψουμε να μοιράζουμε τη…μιζέρια μας: «Προσωπικά στοιχίζομαι μ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα προέλθει όταν υπάρχει παραγωγή. Πρέπει να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να φύγουν 200.000 από την παρασιτική οικονομία και να μεταφερθούν στην παραγωγική. Να δοθούν κίνητρα για την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα με καθετοποιημένη παραγωγή. Μόνο έτσι θα υπάρξει το κοινωνικό ίχνος που αποτυπώνεται με μείωση της ανεργίας».
Ανταγωνιστικότητα αλλά όχι σε βάρος των εργαζομένων
Επίσης ο κ. Σκαρλάτος θεωρεί ότι «κλειδί» για την ανάπτυξη είναι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί όχι όμως με την συμπίεση του εργασιακού κόστους αλλά με τη μείωση των αντικινήτρων που δρουν αντίρροπα σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια: «Είναι νόμος ότι πρέπει να παράγουμε αγαθά εμπορεύσιμα και να ήμαστε ανταγωνιστικοί όμως αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε συμπιέζοντας το εργασιακό κόστος. Δεν χωλαίνει εκεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να μειώσουμε τα αντικίνητρα που είναι η γραφειοκρατία, ο κρατισμός, η πολυνομία και η υστέρησης σε υποδομές. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης γι αυτή την κατάσταση και δεν πρέπει να βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω Δόθηκαν κονδύλια που δεν αξιοποιήθηκαν πλήρως».
Δεινοπαθούν οι επιχειρήσεις της Ξάνθης
Αναφερόμενος στο τοπικό επιχειρείν ο κ. Σκαρλάτος μετρά …απώλειες: «Κάποτε είμαστε μέσα στους 3 βιομηχανικούς νομούς της χώρας. Η ΒΙΠΕ ήταν γεμάτη επιχειρήσεις Τώρα μετρούμε ποιοι έμειναν και πόσοι τελικά θα μείνουν…», είναι η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρηματίες του νομού μας που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια τεραστίων διαστάσεων αποβιομηχάνιση.
Το σύστημα δεν αντέχει άλλους καλοπληρωμένους χαβαλετζήδες…
Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει η απάντηση του κ. Σκαρλάτου είναι : «Να αναληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα επιφέρουν σμίκρυνση του δημόσιου τομέα και εκλογίκευση της δαπάνης σε σχέση με τον ιδιωτικό. Το σύστημα δεν αντέχει άλλο τους καλοπληρωμένους χαβαλετζήδες. Δεν γίνεται να υπάρχει τέτοια μεγάλη ψαλίδα στους μισθούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα».