Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μια πατάτα που την λένε «Μυρτώ»

Μια πατάτα που την λένε «Μυρτώ»

0
eythymiadis-web

10 πατατοπαραγωγοί και 200 στρέμματα στο νομό την καλλιεργούν με συμβολαιακή παραγωγή για την Ηellenic Farming AE

 

Μιλά στο «Ε» ο Διευθύνων σύμβουλος της Agritex και Ηellenic Farming AE του Ομίλου Redestos, Ευθυμιάδης Ευθύμιος

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του θέτει την Ξάνθη για μια ακόμη φορά ο Όμιλος Redestos-Ευθυμιάδης. Μετά την θυγατρική του Ομίλου BIOS με σπόρους και φυτοφάρμακα που έχει έδρα το Κουτσό και την Agritex, με το υδροπονικό θερμοκήπιο στην Κεσσάνη και την παραγωγή της ντομάτας Lucia, επένδυση – μαμούθ που βρίσκεται καθ’ οδόν με αργά μεν αλλά σταθερά βήματα, ένα νέο project από την Ηellenic Farming AE – θυγατρική του ομίλου – επιλέγει την Ξάνθη και το Νευροκόπι Δράμας για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, για παραγωγή με συμβολαιακή γεωργία της πατάτας που θα φέρει το brand name «Μυρτώ» και θα λανσαριστεί στην ελληνική αγορά τον Αύγουστο!
 
10 πατατοπαραγωγοί και 200 στρέμματα για την «Μυρτώ» στο νομό μας
Η «Μυρτώ δεν θα είναι μια …τυχαία πατάτα αλλά μια πατάτα «ειδικών προδιαγραφών που θα εγγυάται τη σταθερή ποιότητα παραγωγής και τη δυνατότητα αποκόμισης ικανοποιητικής τιμής για τον παραγωγό, αφού θα βγει στην αγορά με… ονοματεπώνυμο και άρα θα ενσωματώνει υψηλότερη προστιθέμενη αξία», επισημαίνει στο «Ε» ο Διευθύνων σύμβουλος της Ηellenic Farming AE κ. Ευθύμιος Ευθυμιάδης. Ήδη έχουν υπογραφεί συμβόλαια με 10 παραγωγούς στο νομό μας που θα καλλιεργήσουν συνολικά 200 στρέμματα και 11 – 12 παραγωγοί στο Νευροκόπι Δράμας που θα καλλιεργήσουν 500 στρέμματα.
 
Τιμή fix φέτος για την Ξάνθη
Για τους μεν παραγωγούς της Ξάνθης η τιμή για φέτος θα είναι fix με 18 λεπτά το κιλό για δε τους παραγωγούς του Νευροκοπίου θα ισχύσει η μέση τιμή που θα διαμορφωθεί από τη ζήτηση του προϊόντος κατά την πώληση. «Η διαφορά αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι: «οι αγρότες της Ξάνθης ήταν πιο συντηρητικοί και ζήτησαν μια εγγυημένη τιμή. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό. Η εταιρεία παρέχει τους σπόρους της πατάτας με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουμε επιλέξει ώστε να μην μαυρίζει κατά το τηγάνισμα και η ποιότητά της να είναι σταθερή κάτι που την καθιστά προϊόν πιστοποιημένο και αναγνωρίσιμο. Για να το πετύχουμε αυτό ελέγχουμε όλα τα στάδια της παραγωγής με γεωπόνους μας και εφαρμόζουμε την ορθή γεωργική πρακτική σ’ όλα τα στάδια της καλλιέργειας. Εμείς πιστοποιούμε και διαχειριζόμαστε το προϊόν, δεν το παράγουμε όπως στην τομάτα Lucia. Θα κρατάμε μια προμήθεια για τα έξοδά μας κι ένα μικρό κέρδος. Στην περίπτωση που η τιμή δεν είναι.fix αυτό σημαίνει ότι όσο καλύτερη τιμή πάρουμε από το σούπερ μάρκετ τόσο μεγαλύτερα οφέλη θα απολαύσει ο παραγωγός», προσθέτει ο κ. Ευθυμιάδης.
 
Συμφέρει η μέση τιμή
Ήδη – όπως μας είπε – έχει υπογραφεί συμφωνία με τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ ενώ για φέτος υπολογίζει ότι θα παραχθούν περίπου 2.800 τόνοι πατάτας «Μυρτώ» (2000 τόνοι στο Νευροκόπι και 800 τόνοι από την Ξάνθη), ενώ στόχος τριετίας είναι η παραγωγή 10.000 τόνων καθώς η επέκταση του project σε πιο νότιους άλλους νομούς ώστε να υπάρχει σταθερή παραγωγή και δυνατότητα πώλησης πατάτας για περισσότερους από έξι μήνες το χρόνο και επειδή το Νευροκόπι και η Ξάνθη δίνουν παραγωγή μόνο από τον Αύγουστο έως και το Δεκέμβριο. Να σημειώσουμε ότι η εθνική παραγωγή ανέρχεται σε 900 χιλ. τόνους κα παρόλα αυτά αναγκαζόμαστε να κάνουμε και εισαγωγές. Η καινοτομία του εγχειρήματος εστιάζεται στο γεγονός ότι
«Είναι μια πολύ καινούρια πρακτική για τα εγχώρια δεδομένα. Αυτό που ο παραγωγός θα απολαύσει την ίδια ακριβώς τιμή με τον διπλανό του, με μόνη διαφορά το μέγεθος της ποσότητας: «Ανεξάρτητα με το αν θα πουλήσει την πατάτα του το Σεπτέμβρη ή το Νοέμβρη, στο τέλος της σεζόν από όλη την ομάδα θα βγει μια μέση τιμή και με βάση αυτή θα αμειφθούν όλοι», σημειώνει ο κ. Ευθυμιάδης.
 
Στην γραφειοκρατία σκαλώνει η επένδυση – μαμούθ με το υδροπονικό θερμοκήπιο στην Κεσσάνη
Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας «κόλλησε» η επένδυση του Ομίλου Ευθυμιάδη στο γεωθερμικό πεδίο Ποταμιάς παρά την δεδηλωμένη πρόθεση υλοποίησης της επένδυσης εκ μέρους του Ομίλου αλλά και της επίσης δεδηλωμένης αγαστής συνεργασίας με το δήμο Αβδήρων τόσο από τον δήμαρχο κ. Βασίλη Τσολακίδη όσο και από τον κ. Ευθυμιάδη: «Προχωράμε πιο αργά απ’ ότι εκτιμούσαμε . Δυστυχώς η γραφειοκρατία μας καθυστερεί και ένα θέμα που θα μπορούσε να τελειώσει μέσα σε 8 μέρες αφού έχουν γίνει όλα αυτά που προαπαιτούνται και υπάρχει η έκθεση εμπειρογνωμόνων, περιμένουμε …8 μήνες! Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να οριστούν οι Ζώνες του γεωθερμικού πεδίου που θα χρησιμοποιηθούν και για άλλες χρήσεις δεδομένου ότι στο γεωθερμικό πεδίο Ποταμιάς υπάρχουν και τα λουτρά. Έτσι περιμένουμε να συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΤ για να προχωρήσουμε στην υπογραφή και την εκχώρηση των 200 στρεμμάτων για την κατασκευή του θερμοκηπίου. Συνεργαζόμαστε πολύ καλά με το δήμο Αβδήρων όμως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…