Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Καζάνι που βράζει» η ΔΗΜΑΡ

«Καζάνι που βράζει» η ΔΗΜΑΡ

0
kouvelis
Εικόνα διάλυσης μετά την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής για έξοδο από την κυβέρνηση
 
Διχασμένα και τα τοπικά στελέχη. Για « λάθος απόφαση» μιλά ο Δέλκος
Συμφωνεί ο Γκαρμπούνης
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Καλοκαιρινή πολιτική «μπόρα» απειλεί την πολιτική σταθερότητα της χώρας με την τροκομματική κυβέρνηση να …ξηλώνεται από το ένα μέλος της , τη ΔΗΜΑΡ η οποία αποχώρησε, αποσύροντας τους δύο υπουργούς της (Μανιτάκη – Ρουπακιώτη) καθώς και όλα τα στελέχη της. Το ζήτημα των απολυμένων της ΕΡΤ που επικαλέστηκε ο Φώτης Κουβέλης για να «κλείσει την πόρτα πίσω του» – σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές – ήταν η «σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε» καθώς οι σχέσεις της ΔΗΜΑΡ με Σαμαρά ήταν σε «τεντωμένο σχοινί» από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αλλά και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που απεσύρθη εξαιτίας της αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Το «μαύρο» της ΕΡΤ «μαύρισε» την αρχική προγραμματική συμφωνία των τριών και έκοψε το σκοινί…της τρικομματικής, προκαλώντας ντόμινο πολιτικών αναταράξεων στην κυβερνητική ισορροπία και επισπεύδοντας τον ανασχηματισμό.
 
Φεύγει από την κυβέρνηση και παίρνει θέση ….(προγραμματικής) αντιπολίτευσης
Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ και της Εκτελεστικής Επιτροπής ο κυβος ερρίφθη υπέρ της αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι πρέπει να αποσυρθούν οι υπουργοί του κόμματος από την κυβέρνηση Σαμαρά και απόσυρση στελεχών από τον Δημόσιο τομέα κάτι που τελικά αποφασίστηκε. Επίσης αποφασίστηκε το κόμμα να κινηθεί στη γραμμή της προγραμματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή θα ψηφίζει τα νομοσχέδια τα οποία θεωρεί ότι είναι σύμφωνα με τις αρχές της, ενώ δεν θέτει θέμα να πέσει η κυβέρνηση. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα 11 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απόφασης, 2 κατά (Ψαριανός, Οικονόμου) και 1 λευκό (Λυκούδης). Από την Εκτελεστική Επιτροπή 4 μέλη της ψήφισαν κατά (Τσικαρδάνη, Γεωργάτος, Λειβαδάς, Αντωνίου). Αποφασίστηκε επίσης την Τρίτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή, την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το επόμενο Σάββατο η κεντρική Επιτροπή όπου θα τεθεί και το θέμα τι θα κάνει το κόμμα αν τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
 
Δέλκος: «Λάθος …η απόφαση»
«Μουδιασμένα», αμήχανα αλλά και διχασμένα τα τοπικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ προσπαθούν τα ερμηνεύσουν να αναλύσουν τα νέα δεδομένα και να αιτιολογήσουν τη στάση αυτή του προέδρου και της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Το μέλος της Κ.Ε. ΔΗΜΑΡ και εκπρόσωπος του κόμματος στην Ξάνθη κ. Κώστας Δέλκος μιλώντας στο «Ε» λίγο μετά την απόφαση της Κ.Ο. για αποχώρηση από την κυβέρνηση διαφοροποιήθηκε με μια λακωνική ωστόσο ξεκάθαρη δήλωση: «Θεωρώ ότι η απόφαση για αποχώρηση από την κυβέρνηση είναι λαθεμένη. Όλο το πλαίσιο έτσι όπως τέθηκε είναι σε λάθος κατεύθυνση. Επίσης πιστεύω ότι αυτή η απόφαση για παραμονή ή όχι στην κυβέρνηση έπρεπε να παρθεί από την Κεντρική Επιτροπή η οποία δεν μίλησε…»
 
Γκαρμπούνης: «Ο Σαμαράς λειτουργούσε σαν μονοκομματική κυβέρνηση…»
Αντίθετα με τον κ. Δέλκο ο κ. Χρήστος Γκαρμπούνης, υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης δηλώνει ότι συμφωνεί με την απόφαση εξόδου από την κυβέρνηση που έλαβε η Κ.Ο και η Εκτελεστική Επιτροπή: «Οι βασικές αιτίες που φτάσαμε ως εδώ ήταν η αλαζονεία του πρωθυπουργού ο οποίος εδώ και δύο μήνες λειτουργούσε ως μονοκομματική κυβέρνηση. Το θέμα της ΕΡΤ είναι μια ακόμη επιβεβαίωση της αλαζονείας του. Τέτοιες λογικές δεν συμβαδίζουν με την πολιτική στάση και το στίγμα της ΔΗΜΑΡ και με την αρχική προγραμματική συμφωνία των τριών. Η δική μας απόφαση είναι να στηρίζουμε ότι μεταρρυθμιστικό αλλά και να καταψηφίσουμε οτιδήποτε προσκρούει στις προγραμματικές μας θέσεις, ασκώντας προγραμματική αντιπολίτευση».  
 
Εικόνα διάλυσης στη ΔΗΜΑΡ
Εικόνα διάλυσης και κλίμα διχασμού επικρατεί και σ’ άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Χαρακτηριστική είναι η κοινή δήλωση των τεσσάρων που ψήφισαν κατά της απόφαση αποχώρησης ( Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς
Δώρα Τσικαρδάνη) που την χαρακτηρίζουν ως «άλμα στο κενό»: Το άλμα στο κενό έγινε. Η Δημοκρατική Αριστερά μεγεθύνοντας αδικαιολόγητα μια διαφωνία της ως προς το εργασιακό καθεστώς στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή, φοβόμαστε πως επικαλείται τον αδιαμφισβήτητο πολιτικό τυχοδιωκτισμό της ΝΔ ως πρόσχημα για την απόσειση του βάρους των κυβερνητικών ευθυνών. Η ΔΗΜΑΡ, ενώ η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα επιβάλλει ενεργότερη συμμετοχή και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αποδομεί την ιδέα της αριστεράς της ευθύνης, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού, ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ. Το αφήγημα της ανοχής και της προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα προβληθεί ως εναλλακτική στην κυβερνητική συμμετοχή δεν έχει ακροατήριο και θα είναι αυτοκτονικό ως προς τα αποτελέσματά του.
 
Μπίστης: « Το φάντασμα της κατάληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της…»
Επίσης αίσθηση προκαλεί η θέση του Νίκου Μπίστη ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ θα έχει την τύχη του Καρατζαφέρη: «Ο Κουβέλης ολοκλήρωσε σήμερα τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες ο Σαμαράς. Και οι δυο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν την χώρα σε περιπέτεια. Ξέρω ότι ορισμένοι θα ψάξετε τα ” βαθύτερα αίτια” και θα αναλωθείτε σε αναλύσεις. Ματαιοπονείτε. Οι Άγγλοι το λένε “It is the short answer“. Ο Σημίτης το είπε αλλιώς: “ελπίζω να έχουν μυαλό όσοι χειρίζονται την υπόθεση”. Ο Βενιζέλος ήταν φωνή λογικής. Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι σε όλη την διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με την σταθερότητα της χώρας. Λυπάμαι για την στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδέρνει και όποια και αν είναι η τελική της επιλογή (πχ ανοχή) έχασε το τρένο και το φάντασμα της κατάληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…