Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα «Το Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων είναι εδώ!»

«Το Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων είναι εδώ!»

0
oloi-web

Αυτή είναι η πεποίθηση δύο διακεκριμένων καθηγητών Αρχαιολογίας, μελών του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ που περιοδεύουν με τον Σταύρο Μπένο

 

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της β’ ανασκαφής – Βρέθηκε και νεκροταφείο της παλαιοχριστιανικής εποχής

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Την πεποίθηση ότι η περιοχή «Σιδηρόπορτες» όπως την ονομάζουν οι κάτοικοι των Αβδήρων (απέναντι από την Κατασκήνωση) κρύβει το Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων εξέφρασαν δύο κορυφαίες προσωπικότητες της Αρχαιολογικής Κοινότητας, ο καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Θέμελης και ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αναστύλωσης του ΑΠΘ και Αρχαιολόγος κ. Καραδέδος. Οι δύο επιφανείς καθηγητές είναι μέλη της εθελοντικής οργάνωσης «ΔΙΑΖΩΜΑ» που έχει αναλάβει την προστασία και αναστύλωση των Αρχαίων Θεάτρων ανά τη χώρα, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην υπουργός κ. Σταύρος Μπένος, τον οποίο και συνοδεύουν στην επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί αυτό τον καιρό σ’ όλα τα Αρχαία Θέατρα της Μακεδονίας και της Θράκης προκειμένου να ενημερωθεί για την εξελικτική πορεία των εργασιών που γίνονται σ’ αυτά. Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκιο από τον κ. Μπένο, τους δύο καθηγητές, τον συγγραφέα κ. Λάζο, τον μηχανικό κ. Νίκο Παπά, τα μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στην Ξάνθη, κ. Βορίδη και κα Γαργάλα καθώς επίσης και τον δήμαρχο Αβδήρων κ. Τσολακίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Καραλίδη, την Προϊσταμένη της ΛΑ΄ΕΠΚΑ κα Καλλιντζή και την αρχαιολόγο κα Χατζηπροκοπίου επισκέφτηκαν το χώρο, στις 9 το πρωί της Παρασκευής 7 Ιουνίου.

 «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι θέατρο….»

… « Φαίνεται να’ ναι αρκετά κατεστραμμένο αλλά με βεβαιότητα δεν μπορούμε να πούμε πολλά γιατί ή ανασκαφή είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο», σημείωσε ο κ. Καραδέδος στεκόμενος στην κορφή του λοφίσκου και ατενίζοντας όλη τη διάταξη του χώρου, όπου έχει ολοκληρωθεί η β’ φάση της ανασκαφής που διήρκησε δύο μήνες, απασχόλησε 8 εργάτες και 2 αρχαιολόγους και πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση 50.000 ευρώ από την Περιφέρεια

 Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της β’ ανασκαφής – Βρέθηκε και νεκροταφείο της παλαιοχριστιανικής εποχής

« Τα αποτελέσματά της είναι σαφώς πιο ενθαρρυντικά από την πρώτη ανασκαφή το 2010. Σκάψαμε σε 6 ανασκαφικά τετράγωνα κατά οποία βρήκαμε κάποιες υποθεμελιώσεις από το αρχαίο θέατρο και στα ανώτερα στρώματα πέντε τουλάχιστον παλαιοχριστιανικούς τάφους που προφανώς σχετίζονται με μια δεύτερη χρήση του θεάτρου όταν αυτό είχε εγκαταλειφθεί. Το τοποθετούμε στα προχριστιανικά χρόνια όμως δεν υπάρχουν ευρήματα ώστε να το πούμε με ακρίβεια. Η ανασκαφή έχει ολοκληρωθεί γιατί δεν υπάρχουν άλλα χρήματα από την σύμβαση για ανασκαφή αλλά θα συνεχιστούν οι τοπογραφικές εργασίες με την αποτύπωση του χώρου φωτογράφιση, καθώς και έρευνα που πρέπει να γίνει από τον Στρατό για την πιθανή ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών. Είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε στο αρχαίο θέατρο των Αβδήρων αλλά είναι νωρίς για να πούμε οτιδήποτε», σημείωσε η αρχαιολόγος υπεύθυνη της ανασκαφής κα Χατζηπροκοπίου. Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη ανασκαφή βρέθηκαν κάποια ευρήματα πολεμικού υλικού – όπως λένε οι ντόπιοι εκεί υπήρχε αποθήκη στρατιωτικού υλικού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – και η Αρχαιολογική υπηρεσία ανέθεσε στο Στρατό να κάνει την έρευνα. Να σημειώσουμε επίσης ότι η Περιφέρεια έχει υπογράψει δύο προγραμματικές συμβάσεις με την Αρχαιολογική υπηρεσία χρηματοδοτώντας τις ανασκαφικές εργασίες με το ποσό των 80.000 ευρώ συνολικά.

 Ο δήμος Αβδήρων θέλει το θέατρό του

Τη δέσμευση ότι ο δήμος Αβδήρων στηρίζει την προσπάθεια του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και της Αρχαιολογίας και ότι θα συνδράμει και οικονομικά για τη συνέχιση των ανασκαφών κατέθεσε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης. Μάλιστα ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Μπένο και όλους όσους συνδράμουν στην προσπάθεια να αποκαλυφθεί το Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων. Επίσης δεσμεύτηκε και προσωπικά ότι σε περίπτωση που δεν ανακαλυφθεί το Θέατρο ο δήμος προτίθεται να κατασκευάσει σιε ένα θέατρο στην περιοχή των Αβδήρων σε σημείο που θα του υποδείξουν οι ειδικοί: « Φαίνεται ότι υπήρχε θέατρο αλλά είναι πολύ κατεστραμμένο. Αν μας διαβεβαιώσουν οι καθηγητές ότι δεν μπορεί ν’ αναστηλωθεί η σκέψη μας και η προσωπική μου δέσμευση είναι ότι πρέπει ο δήμος Αβδήρων ν’ αποκτήσει ένα παρόμοιο θέατρο σε κάποια περιοχή που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Αυτό είναι υπόσχεση και δέσμευση ότι θα το προσπαθήσουμε. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορέσει να προφέρει πολλά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του δήμου μας».

 Ανοίγει τον κουμπαρά του το ΔΙΑΖΩΜΑ για το Αρχαίο Θέατρο Αβδήρων

Αλλά και ο …κουμπαράς του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ που έχει συσταθεί για το Αρχαίο Θέατρο Αβδήρων έχει ανοίξει όπως είπε ο κ. Μπένος: «Το ΔΙΑΖΩΜΑ από τον κουμπαρά του θα προσφέρει την μελέτη, τη φωτογραφική αποτύπωση της έρευνας». Όπως εξήγησε η κα Γαργάλα το ΔΙΑΖΩΜΑ για κάθε θέατρο έχει τον δικό του κουμπαρά έχει ήδη συσταθεί κουμπαράς για το αρχαίο θέατρο των Αβδήρων.

«Εμείς ως μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ δουλεύουμε αφιλοκερδώς…», συμπλήρωσε ο κ. Θέμελης δίνοντας έναυσμα στον κ. Μπένο να αναφερθεί στο έργο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, να εκφράσει τον ενθουσιασμό του για τα συναρπαστικά – όπως είπε – πράγματα που γίνονται: «Γίνονται συναρπαστικά πράγματα στο ΔΙΑΖΩΜΑ. Είναι μια κοινωνική συμμαχία, ένα κοινωνικό ποτάμι που μαζεύει όλα τα ρυάκια του εθελοντισμού, είναι σαν να το περίμενε ο κόσμος, είναι πολλοί άνθρωποι και φορείς που περίμεναν μια ενοποιητική δύναμη για να δράσουν. Γίνονται έρευνες και εργασίες σε 50 θέατρα σ’ όλη τη χώρα και γίνεται από την κοινωνία των πολιτών. Μια πολύχρωμη ποικιλία ανθρώπων, διαθέσεων, ιδεών, προσφορά , εθελοντισμού! Όλα αυτά έρχονται σαν μελισσάκια στο ΔΙΑΖΩΜΑ και μεις φτιάχνουμε αυτό το παζλ και το προσφέρουμε στο κράτος, στην αρχαιολογία μας», σημείωσε ο κ. Μπένος.

 Μπένος: « Αυτή η γκρίζα κατάσταση δεν είναι δικιά μας δεν αξίζει στη χώρα μου δεν αξίζει σε μένα….»

benos webΕρωτηθείς δε από το «Ε» εάν η κρίση έχει ανακόψει αυτό τον ενθουσιασμό που μετουσιώνεται σε εθελοντική προσφορά πρόσθεσε: «Αντίθετα έχει επηρεάσει η κρίση. Λες και θέλει ο κόσμος ν’ αποδείξει ότι δεν τον αξίζει αυτό που γίνεται και πασχίζει να βγάλει μπροστά τη φωτεινή του πλευρά θέλει να πει Αυτή η γκρίζα κατάσταση δεν είναι δικιά μας δεν αξίζει στη χώρα μου δεν αξίζει σε μένα. Πιστέψτε με αυτές τις δυνάμεις θα τις δούμε πολύ σύντομα πια να βγαίνουν στο φως και να παίρνουν το πάνω χέρι». Και μ’ αυτή την αισιόδοξη ματιά ο κ. Μπένος και το κλιμάκιο που τον συνόδευε αποχαιρέτησε το Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων αναχωρώντας για το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνεια που βρίσκεται στην πρώτη αναστηλωτική του φάση, ενώ ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Σαμοθράκη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Λαϊκή ιστορία του Κόσμου» του Κρις Χάρμαν

Αφού διαβάσετε αυτό το βιβλίο, θα δείτε την ιστορία με μια άλλη ματιά. Αποκαλυπτικό, εκπαι…