Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Με «κομμένη την ανάσα» η μειονότητα για τα γεγονότα στην Τουρκία

Με «κομμένη την ανάσα» η μειονότητα για τα γεγονότα στην Τουρκία

0
tourkia

Τα δέντρα του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης έκρυβαν το «δάσος» μιας πολιτικής αντίδρασης

 

Πως μια οικολογική διαμαρτυρία μετεξελίχθηκε σε πολιτική; Δηλώσεις Ζεϊμπέκ – Μάντατζη στο «Ε»

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθεί όλος ο κόσμος τα γεγονότα στην Τουρκία που ξεκίνησαν ως οικολογικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας 30 ατόμων αρχικά για την κοπή των δέντρων του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και την μετατροπή του σε εμπορικό Κέντρο και έφτασε μέσα σ’ ένα μόλις τριήμερο να μετατραπούν σε πολιτική διαμαρτυρία, εκλαμβάνοντας χαρακτηριστικά του Κινήματος των Αγανακτισμένων. Ένα κύμα οργής και αγανάκτησης εναντίον της αστυνομικής βίας αναδεικνύοντας έλλειμμα δημοκρατίας αλλά και επίδειξης αυταρχισμού και αλαζονείας της κυβέρνησης Ερντογάν.

Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως μια κυβέρνηση που μόλις πριν 2 έτη στις εκλογές έλαβε την λαϊκή εντολή με το συντριπτικό ποσοστό του 52% και πως μια χώρα που έχει δείκτη ανάπτυξης 10% και ανεργία 8 – 9% και κατά συνέπεια – τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο – εκλείπουν οι κοινωνικοοικονομικοί λόγοι που να δικαιολογούν εκρήξεις τέτοιου μεγέθους, φτάνει στα πρόθυρα μια πολιτικής επανάστασης με ανεξέλεγκτες διαστάσεις – όπως σημειώνουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές – που συνδέουν της «Αραβική Άνοιξη» και τα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ του Καϊρου το 2011 με το «Τουρκικό καλοκαίρι» και τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης του 2013!

 Τα δέντρα του πάρκου έκρυβαν το «δάσος» μιας πολιτικής αντίδρασης;

Η μόνη εξήγηση που βασίζεται σε μια ρεαλιστική βάση είναι ότι η αντίδραση. κατά της κυβέρνησης Ερντογάν ήταν σε υποβόσκουσα μορφή και ότι τα… δέντρα του Γκεζί έκρυβαν το …δάσος μιας εξέγερσης με πολιτικό υπόβαθρο. Παράλληλα δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ως πιθανή γενεσιουργός αιτία και η αέναη πάλη μεταξύ Ισλαμιστών και Κεμαλιστών και η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας με βάση τις αρχές του Ισλαμισμού που επιχειρεί ο Ερντογάν αλλά και η ιδιαίτερη κοινωνική διαστρωμάτωση της Τουρκίας που χαρακτηρίζεται από έλλειμμα συνοχής ίδιο του ακραίου καπιταλισμού. Σε γεωπολιτική βάση φαίνεται να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις από τις εξελίξεις στο Κουρδικό, στη Συρία και στο Ισραήλ και η θέση της Τουρκίας μέσα σ’ αυτά Ως δε την γιγάντωση του κινήματος πολύ μεγάλη για μια ακόμη φορά ήταν η συμβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα οποία – όπως αναφέρει η αγγλική εφημερίδα Guardian – ο τούρκος Πρωθυπουργός τα χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη απειλή για την κοινωνία». Να σημειώσουμε ότι τα γεγονότα στην Τουρκία έχουν παγκόσμια απήχηση και με τη «Liberation» ν’ αναρωτιέται πως είναι δυνατόν η προστασία ενός πάρκου να προκάλεσε μια τόσο μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην κυβέρνηση και να έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Τουρκία: Ένας αέρας από άνοιξη». Ενώ η Διεθνής Αμνηστία να καταδικάζει την καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία και να κάνει λόγο για δύο νεκρούς και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν, ενώ οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε 48 πόλεις της Τουρκίας.

 

Με κομμένη την ανάσα η μειονότητα…

Δηλώσεις Ζεϊμπέκ – Μάντατζη στο «Ε»

Zeibek xousein-emprosΑνησυχία και προβληματισμός για τα γεγονότα στην Τουρκία επικρατεί στο χώρο της μειονότητας αλλά και της πλειονότητας στην περιοχή μας, όπως μας μεταφέρει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ: «Θεωρώ ότι η οικολογική διαδήλωση για το πάρκο ήταν η αφορμή να εκδηλωθεί μια αντίδραση με πολιτικά χαρακτηριστικά που υπέβοσκε. Είχε συσσωρευτεί μια οργή του κόσμου και οι λάθος χειρισμοί με την αστυνομική βία που ασκήθηκε ξεχείλισαν το ποτήρι…Έχει εκλάβει τα χαρακτηριστικά του Κινήματος των Αγανακτισμένων και το βασικό είναι ότι συμμετέχουν πολίτες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους όπως και στα γεγονότα του 2008 στη χώρα μας. Ο κόσμος της μειονότητας αλλά και της πλειονότητας θεωρώ ότι είναι προβληματισμένος, υπάρχει και μια ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση που μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι διαστάσεις θα λάβει».

Σε «αυταρχική εμφάνιση του Ερντογάν» αναφέρεται ο π. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης και προσωπικό τους φίλος – κατά δηλώσεις του – κ. Τσετίν Μάντατζη: «Νομίζω ότι ως ένα βαθμό ο κόσμος που εξεγέρθηκε δεν έχει άδικο και η αυταρχική εμφάνιση του Ερντογάν δεν βοηθάει για την εκτόνωση της κατάστασης. Ήταν υπερβολική η αντίδραση της αστυνομίας σε μια διαμαρτυρία. Η χρήση βίας μετέτρεψε μια διαμαρτυρία με οικολογικά χαρακτηριστικά σε πολιτική διαμαρτυρία. Ο κόσμος της μειονότητας είναι ανήσυχος καθώς ότι γίνεται στην «μητέρα – πατρίδα» μας επηρεάζει». tsetin mantatzi 01

Να σημειώσουμε ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Δημήτρης Σαλτούρος θα συμμετέχει και θα κάνει εισήγηση για τα γεγονότα στην Τουρκία στην Συντονιστική Επιτροπή που θα συγκληθεί σήμερα το μεσημέρι υπό την ιδιότητά του ως Τομεάρχης Άμυνας και Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών.

Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στον τουρκικό λαό

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον τουρκικό λαό, στους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ και όλης της Τουρκίας.

Η διαμαρτυρία που ξεκίνησε με αφορμή το πάρκο Γκεζί έχει εξελιχτεί σε μια εξέγερση για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, την αξιοπρέπεια. Η πολιτική Ερντογάν αποτελεί δείγμα του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας» που παρουσιάζεται και στις χώρες του νότου ως παράδειγμα προς μίμηση. Του νεοφιλελευθερισμού που εξαθλιώνει τους λαούς και καταργεί τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Όπλο της τουρκικής κυβέρνησης είναι η κρατική καταστολή και η σιωπή των εγχώριων media, σύμμαχος των διαδηλωτών, όμως, είναι ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης, που περνά τα όρια της Ευρώπης. Αυτό το κίνημα πρέπει να δυναμώσουμε και στη χώρα μας και να στηρίξουμε πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν τη δύναμη των λαών απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τους εκπροσώπους του».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…