Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ενισχυτική διδασκαλία από Σεπτέμβρη στα γυμνάσια

Ενισχυτική διδασκαλία από Σεπτέμβρη στα γυμνάσια

0
ekpaideytikos
Θα οριστούν τα σχολικά κέντρα, όπου θα γίνονται τα φροντιστηριακά μαθήματα για μαθητές χωρίς οικονομική δυνατότητα
 
Θα στελεχωθούν από νέους εκπαιδευτικούς, ώστε οι καθηγητές των σχολείων να προσηλωθούν στη δουλειά τους εντός διδακτικού ωραρίου, λέει ο Σ. Μελισσόπουλος
 
Ελένη Διαφωνίδου
 
Φροντιστηριακά μαθήματα, εντός των σχολείων, αλλά εκτός σχολικού ωραρίου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από το Σεπτέμβριο οι οικονομικά ασθενέστεροι μαθητές γυμνασίου, στο πλαίσιο της υλοποίησης ευρωπαϊκού προγράμματος. Πρόκειται για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που άρχισε πέρυσι πολύ καθυστερημένα, αλλά φέτος θα είναι δυνατή η αξιοποίησή του από την αρχή της χρονιάς.
 
Υποστήριξη για βελτίωση των μαθητικών επιδόσεων
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και αφορά τα εξής μαθήματα: Γλωσσική διδασκαλία (Αρχαία, Νέα), Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αγγλικά (κύρια Ξένη Γλώσσα). Σε αυτό θα μετέχουν μαθητές που έχουν ανάγκη υποστήριξης ή βελτίωσης των επιδόσεών τους, αλλά δε έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Οι μαθητές θα παρακολουθούν εβδομαδιαίως: τέσσερις ώρες Μαθηματικά, δύο ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τρεις ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τρεις ώρες Αγγλικά.
Για την ενισχυτική διδασκαλία θα συσταθούν Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας (ΣΚΕΔ), τα οποία συγκροτούνται από ομάδες όμορων σχολικών μονάδων και ορίζονται ανά διεύθυνση με απόφαση του διευθυντή της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις απομονωμένων περιοχών θα μπορούν να συσταθούν ΣΚΕΔ και ανά σχολική μονάδα. Κριτήρια για την επιλογή των μαθητών στα τμήματα μαθημάτων, μετά από σχετική ενημέρωση και αίτηση των γονέων και κηδεμόνων, για συγκεκριμένο μάθημα σε συγκεκριμένο ΣΚΕΔ, αποτελούν ο αντίστοιχος βαθμός τριμήνου του μαθήματος και ο μέσος όρος του τριμήνου σε όλα τα μαθήματα.
Σε κάθε τμήμα μαθήματος ενισχυτικής διδασκαλίας θα συμμετέχουν 10 μαθητές το ελάχιστο και έως 15 μαθητές το μέγιστο. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής απουσιάζει αδικαιολογήτως 20 συνεχόμενες διδακτικές ημέρες από τμήμα μαθήματος τότε διαγράφεται, με έγγραφη ενημέρωση του γονέα-κηδεμόνα του και αντικαθίσταται από τον πρώτο επιλαχόντα στον πίνακα αιτούντων.
 
Επαρκή για τους μαθητές τα κέντρα που θα συσταθούν στην ΑΜΘ
Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜΘ Σάββας Μελισσόπουλος, σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κανονικά από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και στη δική μας Περιφέρεια. Γραπτές οδηγίες δεν έχουν δοθεί ακόμη, ωστόσο η ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια με αυτή τη μορφή αποτελεί ένα πιο συστηματικό τρόπο λειτουργίας των αντίστοιχων προγραμμάτων που ίσχυαν κατά το παρελθόν. Τόνισε ότι για την ενισχυτική διδασκαλία θα επιλεγούν νέοι εκπαιδευτικοί και οι καθηγητές των γυμνασίων θα αφοσιωθούν στο εντός ωραρίου έργο τους. «Με αυτό τον τρόπο και θα μειωθούν τα κενά, αλλά θα έχουμε και μία ορθολογικότερη κατανομή», ανέφερε ο κ. Μελισσόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρχουν επαρκή κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας για τις ανάγκες των μαθητών. «Θα μετακινούνται μόνο λίγοι και για μικρές αποστάσεις», πρόσθεσε και κατέληξε σχολιάζοντας: «είναι σημαντικό ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να καταφέρνουμε να κρατάμε την εκπαίδευση σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο».
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…