Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 200 μαθητές φέτος στις παιδικές κατασκηνώσεις Αβδήρων

200 μαθητές φέτος στις παιδικές κατασκηνώσεις Αβδήρων

0
kataskinosi1-empros
Θα λειτουργήσουν για δύο κατασκηνωτικές περιόδους. Εξασφαλισμένοι οι πόροι από το υπουργείο Παιδείας
 
Σε εξέλιξη προκηρύξεις για θέσεις εργασία και προμηθευτές. «Πολύ καλή η κατάσταση των υποδομών», λέει ο Γιώργος Κουράκος
 
Ελένη Διαφωνίδου
 
Για μια ακόμη χρονιά ξέφυγαν από τη «στρόφιγγα» των περικοπών, οι παιδικές κατασκηνώσεις των Αβδήρων που ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας. Οι κατασκηνώσεις θα λειτουργήσουν για δύο κατασκηνωτικές περιόδους 15 ημερών και συνολικά θα φιλοξενήσουν περίπου 200 μαθητές της Ξάνθης. Για τη φετινή λειτουργία των κατασκηνώσεων, την προετοιμασία, αλλά και τη δυνατότητα που δίνεται σε μαθητές του νομού μας, μίλησαν στο «Ε» ο προϊστάμενος της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιώργος Κουράκος, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για τη λειτουργία της κατασκήνωσης και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης της ΑΜΘ Σάββας Μελισσόπουλος, που για χρόνια ηγείτο της διαδικασίας λειτουργίας της κατασκήνωσης, ακόμη και στο διάστημα που κινδύνεψε να παραμείνει κλειστή, πριν δύο χρόνια.
 
Στροφή στις κατασκηνώσεις του υπουργείου Παιδείας
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κουράκος, η κατασκήνωση θα λειτουργήσει από τις 30 Ιουνίου, οπότε και θα υποδεχθεί τους πρώτους μαθητές έως τις 27 Ιουλίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η δεύτερη κατασκηνωτική περίοδος. Για πρώτη φορά οι αιτήσεις για τις 8 θέσεις εργασίας (μαγείρισσα, νοσηλεύτρια κλπ) ήταν τόσες πολλές και έφτασαν συνολικά τις 50. Άλλα 9 άτομα, από το χώρο της εκπαίδευσης, θα αναλάβουν θέσεις κοινοταρχών και αρχηγού. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προκηρύξεις για τις θέσεις εργασίες και για τους προμηθευτές και όλα αναμένεται να είναι έτοιμα στα τέλη του μήνα.
Σύμφωνα με την κατανομή, 100 περίπου μαθητές θα φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση ανά κατασκηνωτική περίοδο. Όλοι είναι από το νομό Ξάνθης και επελέγησαν από τους διευθυντές των σχολείων, με βάση κοινωνικά κριτήρια (εισόδημα, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ) και τη δύναμη (αριθμό μαθητών) της κάθε σχολικής μονάδας.
Παλαιότερα υπήρχε και μία τρίτη κατασκηνωτική περίοδος για τους μαθητές άλλων νομών της ΑΜΘ, αλλά η οικονομική στενότητα δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα τα τελευταία χρόνια.
Ο προϊστάμενος δηλώνει ακόμη ότι: «οι υποδομές είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ήδη οι εργάτες βρίσκονται στις εγκαταστάσεις για εργασίες συντήρησης, όπως βάψιμο, κούρεμα γκαζόν και άλλες απαραίτητες ενέργειες».
Ο κ. Κουράκος, προσθέτει ακόμη, ότι και το ενδιαφέρον από την πλευρά μαθητών και γονέων είναι αυξημένο, καθώς είναι πια πιο αποθαρρυντική, λόγω του κόστους, η φιλοξενία στις ιδιωτικές κατασκηνώσεις, που παλαιότερα συγκέντρωνε την προτίμηση των γονέων.
 
Κάθε χρόνο κερδίζεται ένα στοίχημα
Με το ίδιο συμπέρασμα και την όλο και μεγαλύτερη προτίμηση των κατασκηνώσεων του υπουργείου Παιδείας συμφωνεί και ο κ. Μελισσόπουλος, αφού πλέον και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν στηρίζουν αυτή τη δυνατότητα, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι και οι πόροι έχουν εκταμιευτεί, ώστε να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη λειτουργία των κατασκηνώσεων. «Είναι σημαντικό ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας του υπουργείου Παιδείας συνεχίζει και δεν περικόπηκε. Κάναμε αγώνα και τα προηγούμενα χρόνια για να μείνουν ανοιχτές οι κατασκηνώσεις και κάθε χρόνο που το πετυχαίνουμε, νιώθουμε ότι κερδίζουμε άλλο ένα στοίχημα».
 
Δεν «περπάτησε» η πρόταση Μελισσόπουλου
Παρόλα αυτά, δε φαίνεται να υπάρχει κάποια εξέλιξη, αναφορικά με την πρόταση που είχε κάνει στα περσινά εγκαίνια των κατασκηνώσεων ο Σάββας Μελισσόπουλος, για την εκχώρηση της αρμοδιότητας των κατασκηνώσεων στους δήμους ή την Περιφέρεια από το ΥΠΕΠΘ. Σύμφωνα με το σκεπτικό, του, με το οποίο συμφώνησε και ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, θα έπρεπε να δοθούν οι κατασκηνώσεις ως προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία, ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι μόνο για ένα μήνα. Κάτι τέτοιο απαιτούσε συντονισμένες κινήσεις από την πλευρά των τοπικών αρχών, αλλά τελικά σε ένα χρόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…