Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε «ξύλινα πόδια» Γηροκομείο – Ψυχολογικό

Σε «ξύλινα πόδια» Γηροκομείο – Ψυχολογικό

0
girokomio-empros

Χωρίς επιχορήγηση από την αρχή του χρόνου

 

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

 

 Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnanthopoulou@empos.gr

 

Σε «ξύλινα πόδια» στέκονται δυο πολύ σημαντικές προνοιακές δομές του νομού μας όπως το Γηροκομείο και το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης εξαιτίας των «πληγμάτων» που έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια τα δύο ιδρύματα αφού η κρατική επιχορήγηση έχει περιοριστεί στο 1/8 αυτής του 2009 και επιπλέον δίνεται με το «σταγονόμετρο» με συνεπακόλουθο να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για μήνες και οι διοικήσεις τους να περνάνε περιόδους που προσπαθούν να τα «βολέψουν» εκ των ενόντων. Επίσης η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας της ασάφειας που επικρατεί αναφορικά με το εποπτεύων υπουργείο που υπάγονται καθώς το μεν Ψυχολογικό Κέντρο αναφέρεται στους πιστοποιημένους φορείς Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας όπου μεταφέρθηκε από το υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ ακόμη δεν είναι σαφές αν ισχύει το ίδιο και για το Γηροκομείο Ξάνθης.

 Μηδέν επιχορήγηση από την αρχή του χρόνου: Δεν μπορούν να πληρώσουν την μισθοδοσία των υπάλληλων τους

Ο πρόεδρος του Γηροκομείου Ξάνθης κ. Γιάννης Παπαχρόνης μιλώντας στο «Ε» επιβεβαίωσε ότι το Ίδρυμα αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς τη μισθοδοσία των 17 υπαλλήλων του οι οποίοι επί τέσσερις μήνες παίρνουν κάτι έναντι του μισθού τους και όχι το μισθό τους κι αυτό με μεγάλη προσπάθεια και με χρήματα που εξοικονομούνται από δωρεές ξανθιωτών ή τις συντάξεις των τροφίμων ή από διάφορες εκδηλώσεις: «Το πρόβλημα της καθυστερημένης χρηματοδότησης είναι χρόνιο πλέον. Αλλά κι αυτά που μας δίνουν είναι το 1/8 της επιχορήγησης που έπαιρνε το ίδρυμα παλαιότερα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πρόβλημα με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Αυτό που προσπαθούμε είναι να καλύπτουμε ένα μέρος έναντι του μισθού τους ώστε να μπορούν ν’ ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και να περιμένουμε ποτέ θα έρθει η επιχορήγηση που μας καθυστερούν από την αρχή του χρόνου». Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι 10 εργαζόμενοι στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης ενώ πρόσφατα συγκαταλέγονταν στα Ιδρύματα που πρόκειται ν’ αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Στο δια ταύτα: Η κρίση, τα μνημόνια και η τρόικα έχουν «ξηλώσει» το κοινωνικό κράτος και δομές όπως αυτές που επιτελούν ένα σημαντικό έργο λειτουργώντας ως στήριγμα των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με ειδικές ανάγκες αφήνονται στην τύχη τους και στα φιλάνθρωπα αισθήματα των πολιτών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…