Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Καίνε κόσμο» οι κατασχέσεις στην Ξάνθη

«Καίνε κόσμο» οι κατασχέσεις στην Ξάνθη

0
doy xanthis-empros

Δεν… προλαβαίνουν στην Εφορία. Κατάσχεση για χρέη πάνω από 300 ευρώ, ποινική δίωξη και κατάσχεση για πάνω από 5.000 ευρώ

 

Προλάβετε να ρυθμίσετε χρέη μέσα στον Μάιο! Έρχεται νέα ρύθμιση – «μαχαίρι» τον Ιούνιο

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Δεν προλαβαίνουν να κάνουν κατασχέσεις στην Εφορία Ξάνθης, ενδεικτικό ότι οι πολίτες είναι «πνιγμένοι» στα χρέη και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις δόσεις της ρύθμισης στην οποία έχουν υπαχθεί! Η οικονομική δυσπραγία απόρροια της κρίσης, των επιβληθέντων φόρων και της συρρίκνωσης του εισοδήματος από τις περικοπές μισθών και συντάξεων έχει φτάσει στο «κόκαλο» του έλληνα φορολογούμενου που βλέπει να δεσμεύεται η περιουσία του για χρέος πάνω από 300 ευρώ στο δημόσιο και είναι ανήμπορος να κάνει κάτι και να του περνούν χειροπέδες για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ!

 Μακριά η λίστα των κατασχέσεων στην Εφορεία Ξάνθης

Ολοένα και μακραίνει η λίστα με των κατασχέσεων στην Εφορεία Ξάνθης και οι εφοριακοί υποχρεούνται να εκτελέσουν το θλιβερό καθήκον να προβούν σε κατασχέσεις σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος . Έτσι όπως μας πληροφορεί η προϊσταμένη του τμήματος Δικαστικού κα Ελένη Τσαουσέλη για χρέη πάνω από 300 ευρώ στο Δημόσιο και στις περιπτώσεις που έχει καταπέσει η ρύθμιση λόγω μη πληρωμής των δόσεων για πάνω από 1 χρόνο τότε δεσμεύεται ότι έχει και δεν έχει ο φορολογούμενος και δεν μπορεί πλέον να μεταβιβάσει την περιουσία του ή να την πουλήσει. Η δέσμευση αίρεται όταν ο φορολογούμενος καταβάλει την οφειλή μαζί με τις προσαυξήσεις. Εάν οι οφειλές του είναι πάνω από 5.000 ευρώ και επίσης έχει καταπέσει η ρύθμισή του, του ασκείται και ποινική δίωξη και παράλληλα κατάσχεση!

«Δυστυχώς δεν προλαβαίνουμε να δουλέψουμε τις καταστάσεις…Έχουν αυξηθεί δραματικά οι κατασχέσεις …δεν μπορούν ούτε να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους και καταπίπτει η ρύθμιση που έχουν κάνει», επισημαίνει η κα Τσαουσέλη περιγράφοντας τη ζοφερή εικόνα στην οποία έχουν περιέλθει οι φορολογούμενοι του νομού μας.

 Έρχεται νέα ρύθμιση «μαχαίρι» Ιούνιο

Και σαν να μην έφτανε αυτό έρχεται νέα ρύθμιση για τον διακανονισμών των οφειλών που θα ισχύσει από τον Ιούνιο η οποία συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 9/5/2013. Όπως εξηγεί η κα Τσαουσέλη η νέα ρύθμιση είναι πιο αυστηρή από την ισχύουσα καθώς θέτει κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να υπαχθεί ο οφειλέτης που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό αυτούς που δικαιούνται να υπαχθούν δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης των φορολογουμένων. Συγκεκριμένα δεν μπορεί να υπαχθεί κάποιος που του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για χρέη στο Δημόσιο, ούτε αυτοί που έχουν καταπέσει ρυθμίσεις τους επειδή δεν πλήρωσαν τις δόσεις αλλά ούτε αυτοί που δεν έχουν τακτοποιημένο ΦΠΑ για 5 χρόνια.

 Σπεύσατε να ρυθμίσετε τα χρέη σας μέσα στον Μάιο

Για το λόγο αυτό η κα Τσαουσέλη συνιστά στους οφειλέτες: «Η νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τον Ιούνιο δεν είναι ευνοϊκή. Εξαιρεί ένα μεγάλο αριθμό οφειλετών καθώς θέτει πιο αυστηρούς όρους υπαγωγής σ’ αυτή. Γι αυτό όσοι ενδιαφέρονται ας σπεύσουν να προλάβουν να κάνουν ρύθμιση με την ισχύουσα η οποία είναι σαφώς πιο ευνοϊκή. Αυτή θα αρθεί άμεσα μετά την ισχύ της νέας τον Ιούνιο».

 Κατασχέσεις εξπρές εντός 10 ημερών και μέσω τραπεζών

Στο μεταξύ ένα νέο μέτρο που αφορά τις κατασχέσεις τίθεται σε εφαρμογή. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ, πρόκειται για το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων και αφορά κυρίως μισθούς, συντάξεις, ενοίκια που «κινούνται» μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όπου τα χρήματα δεσμεύονται μεν από τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά… καθυστερούν να περάσουν στα δημόσια ταμεία. Πλέον οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει εντός 10 ημερών να αποδίδουν στο Δημόσιο τα ποσά που έχουν κατασχεθεί εις χείρας τρίτων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την προθεσμία να «τρέχει» από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος, ενώ για την απόδοση των δεσμευμένων ποσών δεν θα τηρείται άλλη ειδική διαδικασία.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…