Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προβλήματα της σύγχρονης ζωής στον παραδοσιακό οικισμό

Προβλήματα της σύγχρονης ζωής στον παραδοσιακό οικισμό

0
PREPPIS2-empros
«Η Παλιά Πόλη είναι ένα ζωντανό κύτταρο». Σε εκδήλωση του συλλόγου κατοίκων Π. Πόλης ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Αλκιβιάδης Πρέππης
 
Βάσεις για τη συνεργασία του συλλόγου με την αρχιτεκτονική του ΔΠΘ, ώστε να δημιουργηθεί ένας συστηματικός τρόπος έρευνας και καταγραφής
 
 
Συνεχίζοντας την προσπάθεια για την προβολή της πολιτιστικής αξίας, αλλά και των προβλημάτων της Παλιάς Πόλης, ο σύλλογος για την προστασία και την αναβίωση του παραδοσιακού οικισμού διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «παραδοσιακοί οικισμοί στα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη» και με ομιλητή το βαθύ γνώστη, καθηγητή αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ Αλκιβιάδη Πρέππη. Στόχος της εκδήλωσης ήταν αφενός να έρθουν οι πολίτες κοντά στα προβλήματα των παραδοσιακών οικισμών, που σε αρκετές πόλεις είναι ομοειδή, να διδαχθούν από τις καλές πρακτικές και να αποφύγουν τα κακά παραδείγματα και αφετέρου να μπούνε οι βάσεις για μια συνεργασία μεταξύ του πανεπιστημίου και του συλλόγου, που έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε μία συστηματική καταγραφή των παραδοσιακών σπιτιών από την πλευρά των φοιτητών της αρχιτεκτονικής και να βοηθήσει τους κατοίκους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους εντός του παραδοσιακού οικισμού. Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Πρέππης, οι παραδοσιακοί οικισμοί είναι ένα ζωντανό κύτταρο και οποιαδήποτε παρέμβαση, κύριο στόχο πρέπει να έχει να γίνει η ζωή του ανθρώπου στην πόλη, καλύτερη και πιο ευχάριστη. Στην ομιλία του ο κ. Πρέππης με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού περιηγήθηκε σε παραδοσιακούς οικισμούς των Βαλκανίων και της Δυτικής Ευρώπης, σχολιάζοντας κοινά προβλήματα και παρουσιάζοντας καλές πρακτικές. Κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, αλλά και πολίτες της Ξάνθης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου και έδωσαν το «παρών» στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο.
Ανησυχία για το μέλλον της Παλιάς Πόλης από τους κατοίκους
Η πρόεδρος του συλλόγου Παρθένα Ζουμπουλίδου καλωσόρισε τον καθηγητή, τονίζοντας την ευτυχή σύμπτωση της συνύπαρξης του παραδοσιακού οικισμού με την πολυτεχνική σχολή του ΔΠΘ στην Ξάνθη, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία των κατοίκων για το μέλλον της Παλιάς Πόλης. «Αν κανείς προσεκτικά την περπατάει, θα διαπιστώσει ότι σε λίγα χρόνια ελάχιστα θα θυμίζουν τον παραδοσιακό οικισμό», σημείωσε η κ. Ζουμπουλίδου, προσθέτοντας σε σχέση με την επαφή με το ΔΠΘ ότι: «ελπίζουμε να έχει συνέχεια η συνεργασία με το πανεπιστήμιο, που μπορεί να μας βοηθήσει τα μέγιστα να εξάγουμε και για την πόλη μας χρήσιμα συμπεράσματα από τα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη».
Συνεργασία κατοίκων και πολυτεχνικής
Ο κ. Πρέππης συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους λίγο πριν την εκδήλωση, εξέφρασε την πάγια επιθυμία του πανεπιστημίου να συνεργαστεί με τους κατοίκους, μιας και οι φοιτητές έχουν ως αντικείμενο διδασκαλίας τον παραδοσιακό οικισμό και ζυμώνονται με τα προβλήματά του. «Εμείς αναζητούμε αυτή την επαφή. Μπορούμε να θεσμοθετήσουμε αυτή τη συνεργασία, και να δίνονται κάθε χρόνο θέματα από ένα προγραμματισμένο κατάλογο παραδοσιακών σπιτιών. Αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός συστηματικού αρχείου , συνεχώς επαυξανόμενου. Ήδη υπάρχει υλικό, αλλά είναι αποσπασματικό», επεσήμανε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία αυτή είναι εκ των ων ουκ άνευ, αφού επίκεντρο στον παραδοσιακό οικισμό, που είναι ένα ζωντανό κύτταρο, συνεχώς εξελισσόμενο, είναι ο άνθρωπος και η ποιότητα ζωής του.
Α. Πρέππης: «Να πάρει ο οικισμός την τύχη του στα χέρια του»
Ο καθηγητής εξήγησε ότι αναφορικά με τα προβλήματα του οικισμού, δεν υπάρχουν ιδεώδεις λύσεις, αφού κάθε οικισμός είναι ένα ζωντανό κύτταρο που εξελίσσεται. Το θέμα είναι πόσο ριζικά αντιμετωπίζονται τα βασικά προβλήματα, που υπάρχουν, όπως παραδέχθηκε και είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.
‘Έμφαση ωστόσο, ο κ. Πρέππης έδωσε στην εγρήγορση των ίδιων των κατοίκων της Ξάνθης. «Να πάρει ο οικισμός την τύχη του στα χέρια του. Να αντιληφθούμε το ρόλο μας ως ενεργοί πολίτες. Και κυρίως με συμμετοχικές διαδικασίες, πώς τεκμηριώνονται και πώς υλοποιούνται. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Καμιά φορά βολευόμαστε στη μιζέρια μας. Όπως πρέπει να δούμε ότι η Ξάνθη έχει πολλές δυνατότητες, έχει στοιχεία πολύ δυνατά παραδοσιακού χαρακτήρα και άλλα που πρέπει να αποκατασταθούν και να προβληθούν. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι μπορούν και πρέπει να ζήσουν καλύτερα. Το υπέρτατο κριτήριο είναι οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι που ζουν στις πόλη τους», τόνισε ο καθηγητής, χαρακτηρίζοντας τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης, έναν από τους σημαντικότερους του βορειοελλαδικού χώρου. Ο ίδιος σχολίασε ότι το στοίχημα για τον παραδοσιακό οικισμό είναι να διατηρήσει αλώβητο τον αυθεντικό του χαρακτήρα, παράλληλα με το να παραμένει χρήσιμος για τους ίδιους τους κατοίκους. Δηλαδή το μείζον ζήτημα είναι «αυτή η μεγάλη αντίθεση στο παραδοσιακό περιβάλλον με τα σύγχρονα προβλήματα».
Τέλος, ο κ. Πρέππης ανέφερε ότι υπήρξε στο παρελθόν συνεργασία με τη δημοτική αρχή, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι πλέον έχει ατονήσει, αλλά πάντως το πανεπιστήμιο έχει ανταποκριθεί σε κάθε κάλεσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή.
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …