Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ολοκληρώθηκε η Διαχειριστική Μελέτη Υδάτων της ΑΜ – Θ

Ολοκληρώθηκε η Διαχειριστική Μελέτη Υδάτων της ΑΜ – Θ

0
nestos-empros
Στα χέρια των φορέων το υπερασπιστικό …χαρτί του έργου της μεταφοράς νερού του Νέστου στην πεδιάδα της Ξάνθης
 
Σήμερα η συνάντηση Κοντού – Καραλίδη με τον ειδικό Γραμματέα Υδάτων ΥΠΕΚΑ κ. Τριάντη  
 
 
Ένα σημαντικό υπερασπιστικό χαρτί του μεγάλου έργου της μεταφοράς νερού του Νέστου στην πεδιάδα της Ξάνθης παίρνουν στα χέρια τους σήμερα ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης κ. Αλέξανδρος Κοντός και αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Φώτης Καραλίδης.
Έτοιμη η Διαχειριστική Μελέτη Υδάτων της ΑΜ – Θ
Πρόκειται για Διαχειριστική μελέτη Υδάτων της ΑΜΘ που έχει ολοκληρωθεί στο ΥΠΕΚΑ και πρόκειται να λάβουν γνώση και να τους επιδοθεί μετά από αίτημά τους οι δύο θεσμικοί εκπρόσωποι της ομάδας υπεράσπισης του έργου κύριοι Κοντός και Καραλίδης και για το λόγο αυτό έχουν συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα Υδάτων κ. Τριάντη. Όπως μας πληροφόρησε οκ. Κοντός η μελέτη που αναφέρεται σ’ όλη την περιφέρεια ΑΜ – Θ καλύπτει το έργο της Ξάνθης και αποτελεί ένα βασικό νομικό εργαλείο για την υπεράσπιση του έργου στο ΣτΕ. Υπενθυμίζουμε ότι σ’ αυτή βρίσκεται η ουσία του θέματος αφού θα περιλαμβάνει την περιβαλλοντική μελέτη, τις λεκάνες απορροής και θα συμπληρώνει όλα αυτά τα κενά που βρήκαν ως «πάτημα» οι Οικολογικές οργανώσεις για να κάνουν την προσφυγή αναστολής του έργου. Όλα αυτά που επί χρόνια έπρεπε να έχουν γίνει όπως επιτάσσει η κοινοτική νομοθεσία και με υπαιτιότητα της ελληνικής πολιτείας δεν έχουν γίνει, χωρίς βέβαια να ευθύνονται αυτοί που σχεδίασαν το έργο σε τοπικό επίπεδο. Όπως σημειώνει ο κ. Κοντός: «αυτό το έργο είναι απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, ένα έργο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη καθώς θα δώσει ώθηση στον αγροτικό τομέα και παράλληλα θέσεις εργασίας αλλά και οφέλη σ’ όλους τους κλάδους. Είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει που όλη η κοινωνία πιέζει για να γίνει και ελπίζουμε να εισακουστούμε από τους δικαστές του ΣτΕ».
Η δίκη στις 5 Ιουνίου  
Υπενθυμίζουμε ότι η Διαχειριστική Μελέτη Υδάτων της ΑΜΘ έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με την δέσμευση του ειδικού γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ. Τριάντη προς τις αρχές της Ξάνθης μέσα στον Απρίλη και αναμένεται μέχρι τέλη Μαΐου να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ αφού προηγουμένως πάρει υπογραφή από 7 υπουργεία!
Όπως είναι γνωστό η συζήτηση στο ΣτΕ έχει οριστεί εξ αναβολής για τις 5 Ιουνίου.  
Δεσμευμένα τα κονδύλια για το έργο μέχρι τέλος του 2013
Παρά το γεγονός ότι η νέα αναβολή «χτυπά πίσω» το έργο αυτό που προέχει είναι μια θετική απόφαση που θα το «ξεμπλοκάρει»   – όπως εκτιμούν οι διεκδικητές του έργου. Δευτερευόντως, μέγα ζήτημα αποτελεί η χρηματοδότηση του έργου και ο κίνδυνος απένταξης του έργου από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Όμως, όπως είχε διαβεβαιώσει ο π. υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός στην τελευταία σύσκεψη των φορέων της Ξάνθης στο Επιμελητήριο Ξάνθης « υπάρχουν δεσμευμένα 100 εκ. ευρώ για το έργο και ακόμη και αν δεν καταστεί δυνατόν να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2013 οπότε λήγει το ΕΣΠΑ, μπορεί να μεταφερθεί ως έργο – γέφυρα στην επόμενη προγραμματική περίοδο, πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλα έργα».
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…