Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Μια γαλλική γωνιά για τη δημοτική βιβλιοθήκη της Ξάνθης

Μια γαλλική γωνιά για τη δημοτική βιβλιοθήκη της Ξάνθης

0
gallos proxenos dimarxos1-empros
Θετικά δέχτηκε ο γάλλος πρόξενος Christophe le Rigoleur την πρόταση του δημάρχου στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης
 
Για να γνωρίσει την ιστορία της Ξάνθης και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής ο γάλλος πρόξενος συναντήθηκε χθες με Στυλιανίδη, Καραλίδη και Τζουκάλ
 
Θετική ήταν η ανταπόκριση του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη Christophe le Rigoleur, στην πρόταση του δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, για δημιουργία μίας γαλλικής γωνιάς στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ξάνθης, κοντά στην ήδη υπάρχουσα αμερικανική γωνιά, που λειτουργεί εδώ και χρόνια.
Εθιμοτυπική και ουσιαστική συζήτηση με το δήμαρχο
Ο γάλλος πρόξενος επισκέφθηκε χθες για πρώτη φορά το δήμαρχο Ξάνθης, στο πλαίσιο εθιμοτυπίας, για να γνωριστεί μαζί του και να ενημερωθεί για τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στην περιοχή. Στο δημαρχείο έφτασε περίπου στις 11 το πρωί και μετά από μία 45λεπτη συνάντηση, αμφότεροι δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι για την έκβασή της. Ο κ. Στυλιανίδης μάλιστα σημείωσε ότι η συζήτηση ήταν και ουσιαστική εκτός από εθιμοτυπική και μάλιστα σημείωσε ότι ευελπιστεί να ακολουθήσει και επόμενη επαφή για να προχωρήσει η συνεργασία σε διάφορους τομείς.
Από την πλευρά του και ο κ. Rigoleur , σε άπταιστα ελληνικά, εξήγησε ότι σκοπός της επίσκεψής του ήταν να ενημερωθεί για την ιστορία της πόλης και την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, αλλά και να συζητήσει με το δήμαρχο γενικότερα για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα.
Υποστήριξη του δήμου Ξάνθης στις δράσεις προώθησης της γαλλοφωνίας
Σε δεύτερο επίπεδο ο γάλλος πρόξενος αναφέρθηκε στην πρόταση συνεργασίας που απηύθυνε στο δήμο στο πλαίσιο πολιτιστικών δράσεων που σχεδιάζει το Γαλλικό Προξενείο, μαζί με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διευθυντής, με στόχο την προώθηση της εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας. Τις εκδηλώσεις θα υλοποιήσει ένας υπό σύσταση ελληνογαλλικός σύλλογος, που θα αποτελείται και από εκπαιδευτικούς της γαλλικής γλώσσας και γι’ αυτό το λόγο δύο στελέχη του Γαλλικού Ινστιτούτου πραγματοποίησαν συναντήσεις τη χθεσινή ημέρα μαζί τους, ώστε να συζητηθεί και να βρει ευήκοα ώτα η πρωτοβουλία και στην Ξάνθη. Πάντως, ο κ. Rigoleur εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που δεσμεύτηκε να παρέχει ο δήμος Ξάνθης για την υλοποίηση των εκδηλώσεων, αίθουσες κλπ, ενώ ιδιαίτερα θερμά εισέπραξε και την πρόταση του δημάρχου για δημιουργία γαλλικής γωνιάς στη δημοτική βιβλιοθήκη, όπως η αμερικανική που ήδη λειτουργεί. «Με αυτό τον τρόπο οι δημότες μας θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στη γαλλική λογοτεχνία, τη γαλλική κουλτούρα και φυσικά τη γαλλική γλώσσα», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και ο γάλλος πρόξενος απάντησε ότι πρόκειται για «μία πολύ θετική ιδέα που θα δούμε αμέσως μόλις γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη και ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία».
Στη συνέχεια, ο γάλλος πρόξενος επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη, καθώς και το δήμαρχο Μύκης Μουσταφά Τζουκάλ, ενώ σήμερα θα συνεχίσει τις εθιμοτυπικές του συναντήσεις στην Κομοτηνή.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…