Ξαναγυρνούν οι μοδίστρες στις γειτονιές και οι ραπτομηχανές στα σπίτια «Κάντε το όπως η γιαγιά σας…»στο κατάστημα SINGER Αν. Δημητρίου 87
Λειτουργεί Τμήμα Κοπτικής Ραπτικής SINGER στην Ξάνθη!
Η SINGER γιορτάζει τα 160 της χρόνια και «γαζώνει» τιμές στα ηλεκτρικά της
«Η γιαγιά μας η καλή, έχει SINGER μηχανή…κι όλο ράβει και μπαλώνει του παππού το παντελόνι», λέει το παλιό τραγουδάκι που γίνεται όλο και πιο επίκαιρο στις μέρες μας αφού η ραπτομηχανή που άλλοτε ήταν συνώνυμο της προκοπής, της νοικοκυροσύνης και απαραίτητος εξοπλισμός ενός σπιτικού καθώς συνέβαλε τα μέγιστα στην αυτάρκεια της οικιακής οικονομίας , ξαναγυρνά και πάλι στα σπίτια, γνωρίζοντάς κάτι από την παλιά αίγλη της …λόγω κρίσης! Όλα αυτά τα χρόνια ένα όνομα επίσης είναι συνώνυμο με την ραπτομηχανή, η SINGER, που γιορτάζει φέτος τα 160 της χρόνια και όπως διαβεβαιώνει … «γαζώνει τις τιμές» αφού ένα από τα τελευταία της μοντέλα το SINGER Tradition 160 το προσφέρει με 99 ευρώ από 199 ευρώ!
«Κάντε το όπως η γιαγιά σας…»
Δεν είναι και τόσο μακρινές οι εποχές της γιαγιάς ή της μητέρας καθισμένης μπρος στο τραπεζάκι της ραπτομηχανής, εκείνης της παλιάς της ποδοκίνητης, της μαύρης, της μεταλλικής, της χρυσοστόλιστης – αληθινό κομψοτέχνημα -που γυρνούσε το τροχό για να γαζώσει… Πότε για να φτιάξει ρούχα για την οικογένεια, πότε για να επιδιορθώσει ή να τα μεταποιήσει, χρησιμοποιώντας τη φαντασία της και τα μαγικά της χέρια να κάνει τα παλιά καινούργια…Άλλοτε πάλι νέα κορίτσια με υπομονή και καλλιτεχνική δημιουργικότητα να φτιάξουν τα ασπροκέντια της προίκας τους! Γιατί και η ίδια η ραπτομηχανή σαν εργαλείο ήταν προικώο και συμπεριλαμβάνονταν στην συμφωνία του γάμου …
Με την κρίση ξαναγύρισαν οι μοδίστρες στις γειτονιές και οι ραπτομηχανές στα σπίτια
Άλλες εποχές άλλα ήθη όμως είναι ενδεικτικό της θέσης που κατείχε η ραπτομηχανή μέσα σ’ ένα σπιτικό και πόσο είχε συνδεθεί με την νοικοκυροσύνη, την προκοπή, τη δημιουργικότητα. Πόσο συνέβαλλε στην οικιακή οικονομία αλλά και πως ήταν εργαλείο δουλειάς για τις μοδίστρες που ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ‘50, ‘60 έως και αρχές του ‘ 70 ήταν από τα πιο ανθηρά επαγγέλματα. Μεσολάβησαν οι δεκαετίες του ‘80 – ‘90 και 2000 που το επάγγελμα ή τελούσε σχεδόν υπό εξαφάνιση λόγω όλου αυτού του ξαφνικού πλουτισμού και της επίπλαστης – όπως αποδείχτηκε – ευμάρειας. Και τώρα στα χρόνια της κρίσης η τέχνη της ραπτικής ανακάμπτει και ολοένα ξεφυτρώνουν μοδιστράδικα σε κάθε γειτονιά. Λόγω της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών τα ρούχα δεν πετιούνται αλλά επιδιορθώνονται ή μεταποιούνται για να φορεθούν σαν καινούργια ενώ δίνεται και η δυνατότητα σε προσιτές τιμές να φτιάξει κανείς …μοντελάκι απ’ το Παρίσι αφού τα πατρόν του BURDA περνούν μέρες δόξης! Πέρα από το εμφανές οικονομικό όφελος αφού δεν χρειάζεται να ξοδέψει κανείς μια περιουσία για να αποκτήσει ένα καλό ρούχο έχει κοινωνικό όφελος αφού έτσι ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, λειτουργεί η ζεστασιά της γειτονιάς που τα τελευταία χρόνια υπήρξε αποξένωση και αλλοτρίωση.
Τμήμα Κοπτικής Ραπτικής SINGER στην Ξάνθη
Με το σύνθημα: «Στις δύσκολες εποχές που περνάμε η ραπτική έθρεψε γενιές και γενιές», το υπερσύγχρονο κατάστημα του Σταύρου Κοκκινίδη που βρίσκεται στην Αν. Δημητρίου 87 και έχει την αντιπροσωπεία των ραπτομηχανών SINGER καθώς και όλων των ηλεκτρικών ειδών της εταιρείας, δίνει έρεισμα στους πελάτες του να ξαναγυρίσουν στις ραπτομηχανές «να κάνουν όπως η γιαγιά τους…»ν αλλά και τους δίνει τη δυνατότητα να φέρουν την παλιά ραπτομηχανή της γιαγιάς τους : «για να σας τη θυμίσουμε εντελώς δωρεάν και να ξεκινήσετε». Όπως μας πληροφορεί ο κ. Κοκκινίδης στο πάνω όροφο λειτουργεί τμήμα Κοπτικής Ραπτικής. Υπάρχει εξοπλισμός από ραπτομηχανές και δασκάλα κοπτικής ραπτικής και οι εκπαιδευόμενοι – ες μπορούν να φτιάξουν τα δικά τους ρούχα με την καθοδήγηση της δασκάλας αποκτώντας έτσι και γνώσεις της ραπτικής τέχνης: «Η ραπτομηχανή ήταν πάντα ένα απαραίτητο εργαλείο για τα νοικοκυριά. Με την κρίση επανέρχεται στα σπίτια. Εμείς εκτός του ότι διαθέτουμε σύγχρονες ραπτομηχανές και σε πολύ προσιτές τιμές δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να παρακολουθήσουν μαθήματα κοπτικής ραπτική και να φτιάξουν τα ρούχα με τα χέρια τους. Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον και είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι αυτή ή χειροποίητη δημιουργία σκορπίζει χαρά και ικανοποίηση εκτός από το εμφανές οικονομικό όφελος», σημειώνει ο κ. Κοκκινίδης.
Ιδού λοιπόν η ευκαιρία και να «γαζώσουμε» την κρίση αλλά και να μάθουμε την τέχνη της ραπτικής καθώς και η κρίση …ξεγυμνώνει η ραπτική όμως …μπαλώνει!
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr