Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ένα «πράσινο» πουλί έφερε το πρώτο βραβείο στην Ξάνθη

Ένα «πράσινο» πουλί έφερε το πρώτο βραβείο στην Ξάνθη

0
Νικητής του διεθνούς διαγωνισμού της εταιρίας DuoGard αναδείχθηκε ο ξανθιώτης αρχιτέκτονας Ανέστης Παπαεμμανουήλ και το ενεργειακό του στέγαστρο
 
Για τη δημιουργία στεγάστρου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που σχεδίασε με φωτοβολταϊκά, εμπνεύστηκε από τη σιλουέτα των πουλιών στα σύρματα. Μιλά στο «Ε» για τη συμμετοχή και τη διάκρισή του
 
Ένα «πράσινο» στέγαστρο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με φωτοβολταϊκά, με την υπογραφή του ξανθιώτη αρχιτέκτονα Ανέστη Παπαεμμανουήλ, που ζει και εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη μας, θα κατασκευαστεί και θα τοποθετηθεί σε κοινόχρηστο χώρο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Πώς αυτό; Αιτία στάθηκε η συμμετοχή του στο διαγωνισμό της εταιρίας DuoGard Industries Inc, με έδρα το Καντόν του Ντιτρόιτ στο Μίσιγκαν, η οποία κάλεσε αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο να σχεδιάσουν ένα στέγαστρο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και η διάκρισή του με το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού!
Πρόκειται για μία εταιρία που ασχολείται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών, την παραγωγή πολυκαρβονικών και φωτιστικών led και έχει ως βασική δραστηριότητα την κατασκευή στεγάστρων για διάφορες εφαρμογές. Όπως η ίδια η εταιρία ανακοίνωσε, στο διαγωνισμό είχαν συμμετοχές από Αμερική φυσικά, αλλά και Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Νιγηρία και.. Ελλάδα.
Πέρα από το έπαθλο, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το σχέδιο που διακρίθηκε θα κατασκευαστεί και θα τοποθετηθεί στο περίπτερο της εταιρίας, σε μία ετήσια έκθεση πράσινης ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια θα δωριστεί για να τοποθετηθεί σε κοινόχρηστο χώρο της πόλης, με πλακέτα που θα αναγράφει το όνομα της εταιρίας, αλλά και του σχεδιαστή και νικητή του πρώτου βραβείου.
Ένας αυτόνομος σταθμός με φωτοβολταϊκά, φωτισμό led και σύστημα διαχείρισης του βρόχινου νερού
Ο Ανέστης Παπαεμμανουήλ σχεδίασε για το διαγωνισμό έναν αυτόνομο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που παράγει, μέσω φωτοβολταικού πάνελ στην οροφή του, την ενέργεια που απαιτείται τόσο για φόρτιση των οχημάτων, όσο και για τον φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου μέσω τεχνολογίας LED.
Εμπνευσμένο μορφολογικά από σιλουέτες πουλιών, μπορεί να τοποθετηθεί σε σειρές, σε παράθεση ή αντικριστά, σε χώρους parking ή αλλού, παράγοντας και αποθηκεύοντας ηλεκτρική ενέργεια αλλά και μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα των υπόλοιπων εγκαταστάσεων ή κτιρίων.
Πρόκειται για μεταλλική κατασκευή, στεγασμένη με κυψελωτό πολυκαρβονικό, που φέρει φωτοβολταϊκό πάνελ, ικανό να περιστρέφεται γύρω από οριζόντιο άξονα, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη απόδοση του ανά προσανατολισμό.
Παράλληλα έχει προβλεφθεί σύστημα διαχείρισης του βρόχινου νερού, συλλέγοντας το με σύστημα υδρορροών σε υπόγεια δεξαμενή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για πότισμα φυτών και γκαζόν είτε με κατάλληλο σύστημα υδρονέφωσης για την ψύξη της φωτοβολταϊκής συστοιχίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Ο σχεδιασμός της κατασκευής και η κατανομή των φορτίων της προσφέρουν, παρόλη την ύπαρξη μεγάλου προβόλου, στην στατική ισορροπία της κατασκευής αλλά και στην σχετική ευκολία στην συναρμολόγηση και εγκατάστασή της στον χώρο εφαρμογής με πολλούς τρόπους.
Τέλος να σημειωθεί ότι σημαντικό πλεονέκτημα θεωρείται η δυνατότητα κατασκευής του σταθμού σε συναρμολογούμενα μέρη, τα οποία εύκολα συσκευάζονται, μεταφέρονται και τοποθετούνται στον προοριζόμενο χώρο με χαμηλό σχετικά κόστος.
Μια ευκαιρία που αξιοποίησε λόγω κρίσης, μια διάκριση που δεν μπορούσε να πιστέψει!
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο και έχει προθεσμία ως τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά πήρε μία παράταση ενός μηνός. Ο Ανέστης Παπαεμμανουήλ δούλεψε πάνω στο πρότζεκτ, όλο αυτό το διάστημα, παράλληλα βέβαια με τις υπόλοιπες δουλειές του. Ο ίδιος εξηγεί, ξαφνιασμένος και ο ίδιος που το παρατηρεί ότι το σχέδιο βγήκε αβίαστα. «Είναι ίσως καμιά φορά που ο φόρτος εργασίας περιλαμβάνει πιο γραφειοκρατικές, πιο τυποποιημένες δουλειές, ή κι όταν ακόμη ασχολείσαι με κάτι δημιουργικό, πιάνοντας κάτι εντελώς καινούργιο, βγαίνει χωρίς πίεση», αναφέρει ο ίδιος στο «Ε», περιγράφοντας την εμπειρία της συμμετοχής στο διαγωνισμό. Μαζί είχε καταθέσει και μία δεύτερη πρόταση, πιο φουτουριστική, αλλά μελετώντας τις προδιαγραφές που έθετε η εταιρία στράφηκε στη δεύτερη πρότασή του, που πήρε τελικά και το πρώτο βραβείο σε κάτι πιο εμπορικό, πιο εύκολο στην παραγωγή, πιο οικονομικό και πιο εύκολα συναρμολογούμενο.
Για τη διάκρισή του έμαθε με ένα email από την εταιρία αργά το βράδυ (λόγω της διαφοράς ώρας), λίγο πριν την πρωταπριλιά και… δυσκολεύτηκε να μην κάνει το συνειρμό! «Πανηγύριζα μέσα στο σπίτι και έχασα τον ύπνο μου! Μου φάνηκε πολύ σημαντικό και εκείνη τη στιγμή και αργότερα. Περνάς από διάφορες απογοητεύσεις στην καθημερινή δουλειά, ακόμη περισσότερο στις μέρες μας και η συγκεκριμένη εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά την Παρασκευή όταν ήρθε το email, άλλαξε η ψυχολογία εντελώς!», περιγράφει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι τέτοιου είδους διακρίσεις κάνουν διαφήμιση και στην ίδια τη χώρα μας.
Ο Ανέστης Παπαεμμανουήλ δεν είχε συμμετάσχει σε κάτι παρόμοιο. Μόνο πρόπερσι είχε καταθέσει μία πρόταση στο διαγωνισμό στη Θεσσαλονίκη για κάτι εντελώς διαφορετικό. Για το συγκεκριμένο διαγωνισμό έμαθε από ένα αμερικάνικο site. Σκέφτηκε ότι τώρα υπάρχει ο χρόνος να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο, σκέψη που αποκαλύπτει και μια ακόμη παράμετρο της κρίσης, που δείχνει να ενισχύει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Α. Παπαεμμανουήλ: «λείπει μια κατεύθυνση συνολικότερης φιλοσοφίας στον τομέα της αξιοποίησης της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα»
Μιλώντας, σχετικά με το περιθώριο αξιοποίησης της πράσινης ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και την δραστηριοποίηση που παρατηρείται στον τομέα ο Ανέστης Παπαεμμανουήλ σχολιάζει ότι αν και καθυστερημένα, υπάρχει η κατανόηση για τη σημασία της, όχι μόνο στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και στο ίδιο το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου, δηλαδή κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει πιστωτικά για το κτίριο και την ενέργεια που δαπανά ή δαπάνησε για να δημιουργηθεί. «Ωστόσο πρέπει αφενός να δίνονται κίνητρα και αφετέρου να υπάρχει και η κατάλληλη ενημέρωση, από την Πολιτεία», σχολιάζει ο συνομιλητής μας, εξηγώντας για παράδειγμα ότι στον τομέα των φωτοβολταϊκών η διαφήμιση προήλθε κυρίως από την ιδιωτική πρωτοβουλία για καθαρά οικονομικούς σκοπούς κι έτσι διατηρήθηκε το έλλειμμα Παιδείας. Το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα της ενεργειακής βελτίωσης των κτιρίων. «Λείπει μια κατεύθυνση συνολικής φιλοσοφίας, πιο σφαιρικής ώστε να έχει συνέχεια», σημείωσε ο ίδιος.
Τέλος, στην ερώτησή μας για το μέλλον των νέων αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα, ο ξανθιώτης αρχιτέκτονας εξήγησε ότι σήμερα μέσω του διαδικτύου δίνεται η καλύτερη δυνατή ενημέρωση και επιπλέον γνώση και υπογράμμισε τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης δραστηριοτήτων που προσανατολίζονται στην πράσινη ενέργεια, την πράσινη ανάπτυξη, τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τα παθητικά κτίρια κλπ, ειδικά μέσω της εξειδίκευσης.
 
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

The Intercept: «Το Λος Άντζελες έδωσε εκατομμύρια στην αστυνομία, ενώ μείωσε δραματικά την χρηματοδότηση της πυροσβεστικής. Τώρα καίγεται»

Η δήμαρχος του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, υπέγραψε έναν προϋπολογισμό ύψους 12,8 δισεκατομμ…