Έδωσε βαρύτητα στη χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, αλλά και διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων
Εισήγηση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τη λειτουργία του γραφείου της ελληνικής προεδρίας, με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο του 2014, πραγματοποίησε ο Δημήτρης Σαλτούρος, ως αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο ξανθιώτης βουλευτής στη χρηστή διοίκηση, αλλά και στη διαφάνεια που πρέπει να διέπει τη διαδικασία των δαπανών, αν και το τελευταίο αποτελεί διαδικασία που θα συζητηθεί και το μέλλον.
Ο Δημήτρης Σαλτούρος, σημείωσε ότι ναι μεν προβλέπεται το γραφείο να λειτουργήσει ένα μήνα μετά τη λήξη της προεδρίας, αλλά το διάστημα αυτό είναι βέβαιο ότι θα παραταθεί, όπως συνέβη και την τελευταία φορά που η Ελλάδα βρισκόταν στην προεδρία το 2003 και απαιτήθηκε να διατηρήσει το γραφείο 7 επιπλέον μήνες.
Ακόμη, χαρακτήρισε αυτονόητη τη συνδρομή στο έργο του Γραφείου τόσο του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών όσο και του Επιστημονικού Κέντρου Ανάλυσης, διαδικασία που είναι και θεσμοθετημένη. Σε μια Τρίτη επισήμανσή του ζήτησε διακριτικότητα στο ζήτημα των χορηγιών που ναι μεν αποτελούν κοινό τόπο για όλες τις προεδρίες, αλλά θα πρέπει να τηρούν τους όρους διαφάνειας.
Επίσης έκανε νύξη στο ζήτημα της στελέχωσής του αναφέροντας αφενός το κύμα συνταξιοδοτήσεων και αφετέρου την ανάγκη συνδρομής των υπηρεσιακών συμβουλίων για τις αποσπάσεις. Για το λόγο της αύξησης των εργασιών ζήτησε επίσης να παραταθεί η απόσπαση των τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών.
Δαπάνες με συγκράτηση και διαφάνεια
Με λεπτό χειρισμό αναφέρθηκε στα ζητήματα του κόστους του γραφείου της ελληνικής προεδρίας, ενημερώνοντας ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 50 εκ. ευρώ εξαιρούμενων των έκτακτων αναγκών του υπουργείου Εξωτερικών για το διάστημα της προεδρίας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το θέμα του κόστους δεν περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, αλλά πάντως απαιτεί σοβαρή συζήτηση και την αναζήτηση ουσιαστικών τρόπων συγκράτησής του. «Ακούω με χαρά ότι η πολιτική ηγεσία προσανατολίζεται σε μία λιτή και ουσιαστική Προεδρία», σχολίασε ο Δημήτρης Σαλτούρος στην εισήγησή του. Βαρύτητα πάντως έδωσε στη διαφάνεια που πρέπει να διέπει τη διαδικασία των δαπανών, μεταφέροντας σχετική πρόταση της επιτροπής.