Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ταλαιπωρία για 3.000 ασφαλισμένους στα αγροτικά ιατρεία Τοξοτών και Ολβίου

Ταλαιπωρία για 3.000 ασφαλισμένους στα αγροτικά ιατρεία Τοξοτών και Ολβίου

0
Τις δυσλειουργίες και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται, καταθέτει σε επιστολή του προς το διοικητή του Νοσοκομείου, ο συνεργάτης του «Ε» Ν. Κωνσταντινίδης
 
Την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που εξυπηρετούνται από τα αγροτικά ιατρεία Ολβίου και Τοξοτών του δήμου Τοπείρου, που εκτιμά σε 3.000, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον διοικητή του Νοσοκομείου Θανάση Μπαμπαλίδη ο συνεργάτης του «Ε» Νικόλαος Κωνσταντινίδης.
Ο κ. Κωνσταντινίδης υπογραμμίζει τις καθυστερήσεις που σημειώνονται λόγω της υποστελέχωσης των αγροτικών ιατρείων και των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην τεχνική υποστήριξη και ζητά από το διοικητή να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές εντός του νοσοκομείου, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία όλων των μονάδων του, αλλά και να αξιοποιηθεί το έπακρο το δυναμικό του.
Αν ο διοικητής απαντήσει, θα έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε και τη δική του θέση για τη στάση που κρατά όσον αφορά στα εν λόγω αγροτικά ιατρεία, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων.
Η επιστολή στο διοικητή του Νοσοκομείου
Αξιότιμε κ. Διοικητά,
Εδώ και πολύ καιρό, τα Αγροτικά Ιατρεία της περιοχής μας δυσλειτουργούν για λόγους που οφείλονται στην πλημμελή οργάνωση, με αποτέλεσμα πολλοί συνδημότες μας να ταλαιπωρούνται άδικα.
Συγκεκριμένα:
1. Στα δύο προαναφερθέντα Κοινοτικά Διαμερίσματα εξυπηρετούνται περισσότεροι από 3.000 (τρεις χιλιάδες) ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τους οποίους καλούνται να εξυπηρετήσουν 2 (δύο) ιατροί στα Αγροτικά Ιατρεία Τοξοτών, Τυμπάνου, Θαλασσιάς, Αγίου Αθανασίου και Ολβίου. Η προσέλευση των ασφαλισμένων είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι ιατροί –από δικό τους φιλότιμο και από σεβασμό στον όρκο του Ιπποκράτη– εξυπηρετούν περισσότερους από τους 20 προβλεπόμενους ημερησίως.
2. Οι ίδιοι οι δικοί μας ιατροί καλούνται να κάνουν βάρδιες σε χωριά του Κέντρου Υγείας της Σταυρούπολης (Νεοχώρι, Καρυόφυτο, Κεχρόκαμπο), όπου υπάρχουν λιγότεροι από 300 ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όπου υπηρετούν ήδη 2 (δύο) άλλοι ιατροί. Ταυτόχρονα, οι δικοί μας ιατροί κάνουν τις εφημερίες τους στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης, αντί στο Νοσοκομείο της Ξάνθης. Αποτέλεσμα αυτής της ανώμαλης κατάστασης, είναι ότι τα ιατρεία της περιοχής μας δεν εξυπηρετούν τους ασθενείς μας όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της εβδομάδος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που περιμένουμε την αρμόδια ιατρό να έρθει από την Σταυρούπολη, καθυστερημένη λόγω εφημερίας. Να σας θυμίσω ότι στις μέρες μας που το τραίνο έχει σχεδόν καταργηθεί, η διαδρομή Σταυρούπολη-Τοξότες (μέσω Ξάνθης) διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα και 30 λεπτά με ιδιόκτητο αυτοκίνητο. Όλη αυτή η ταλαιπωρία ιατρών και ασφαλισμένων συμβαίνει επειδή σύμφωνα με το «αρχαίο» οργανόγραμμα του Νοσοκομείου μας, τα ιατρεία μας υπάγονται στο Κέντρο Υγείας της Σταυρούπολης!  
3. Το Νοσοκομείο μας πληρώνει κάποιον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου (ίντερνετ) ώστε να μπορούν οι ιατροί στα Αγροτικά Ιατρεία να γράφουν συνταγές και εξετάσεις ηλεκτρονικά. Μάλιστα, το Νοσοκομείο (λογικό είναι να) έχει εξασφαλίσει σύνδεση διαδικτύου υψηλών ταχυτήτων. Στην πραγματικότητα, η σύνδεση λειτουργεί αργά («σέρνεται» κατά τη λαϊκή έκφραση), ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που διακόπτεται για πολλές ώρες, όπως για παράδειγμα το πρωί της 2ας Απριλίου 2013. Με δεδομένο ότι οι ιατροί έχουν πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε περιορισμένο ωράριο (08.00-14.30), καταλαβαίνετε τι ταλαιπωρία υφιστάμεθα!
4. Με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο όγκος γραφειοκρατικής εργασίας, αντί να μειωθεί, έχει αυξηθεί, διότι κάθε συνταγή πρέπει να καταχωρείται στο βιβλίο ασθενών του ιατρείου, στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου και στο ηλεκτρονικό (αργό) σύστημα. Πόσο μάλλον στην περιοχή μας, όπου εξυπηρετούνται τουλάχιστον 3.000 ασφαλισμένων. Όλο αυτό το δυσβάστακτο γραφειοκρατικό βάρος έχει αποτεθεί στους ώμους των δύο ιατρών και της μιας νοσοκόμας μας, για να διεκπεραιωθεί.
5. Το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης παρουσιάζει ένα ακόμη μειονέκτημα, δεν διατηρεί το συνταγογραφικό προφίλ του ασφαλισμένου –οι περισσότεροι των οποίων ακολουθούν σταθερή φαρμακευτική αγωγή– με αποτέλεσμα κάθε συνταγογράφηση να απαιτεί τις εγγραφές εκ νέου. Το μειονέκτημα αυτό εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι, που προσφέρουν στους ιατρούς ένα «θυγατρικό» πρόγραμμα, έναντι τιμήματος 800 (οκτακοσίων) ευρώ για κάθε υπολογιστή, ποσό που σίγουρα κάθε ιατρός δεν μπορεί να διαθέσει εξ ιδίων.
Η παραπάνω σκιαγραφημένη παθολογική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί γρήγορα και άμεσα:
1. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου μας πρέπει να αντιμετωπίζει τους ιατρούς μας με σεβασμό κρίνοντάς τους από τον όγκο και την ποιότητα του έργου τους και όχι να κρύβεται πίσω από παρωχημένους θεσμούς και οργανογράμματα. Σε τελικό συμπέρασμα, ας αναλάβει η Διοίκηση τις ευθύνες που τις αναλογούν για να εκσυγχρονίσει τα «αρχαία» οργανογράμματα, σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες μας.
2. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου πρέπει να φροντίσει ώστε ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου να παρέχει συνεχώς και αδιαλείπτως «γρήγορο ίντερνετ» τις ώρες συνταγογράφησης (08.00-14.30).
3. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου μας πρέπει να επέμβει δυναμικά προς το εθνικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να απαιτήσει ώστε:
α) Να μην βαραίνουν το σύστημα τις καθορισμένες ώρες συνταγογράφησης (08.00-14.30) με διακοπές, ενημερώσεις, αναβαθμίσεις, κ.ά., τις οποίες μπορούν κάλλιστα να κάνουν σε άλλες ώρες και όχι επειδή τους «βολεύει» τις ώρες αιχμής.
β) Να ενσωματώσουν στο λειτουργικό πρόγραμμα μια εφαρμογή «συνταγογραφικού προφίλ του ασφαλισμένου», για να μειωθεί ο χρόνος συνταγογράφησης στο ελάχιστο. Το πιθανό αντεπιχείρημα, ότι μια τέτοια εφαρμογή αντίκειται στα περί «προσωπικών δεδομένων», αποτελεί απλώς πρόφαση και δικαιολογία.
4. Είναι επιτακτική η ανάγκη οι ιατροί μας να συνεπικουρούνται από γραμματέα με πραγματικές δεξιότητες στους υπολογιστές, που να διαθέτει φορητό υπολογιστή, ώστε η ιατρός να μην περιορίζεται μόνο στη συνταγογραφία, αλλά να ασκεί το λειτούργημά της απρόσκοπτα.  
Παρακαλώ πολύ να λάβετε υπ’ όψιν τις παραπάνω διαπιστώσεις και να διευθετήσετε άμεσα τα παραπάνω ζητήματα, ώστε και να μην ταλαιπωρούμαστε και να μην καταχρώμαστε του φιλότιμου των ιατρών μας, πριν συμβεί κάποιο περιστατικό, για το οποίο, εκ των υστέρων, θα αναζητούμε τα αίτια και τους υπευθύνους.
 
Με τιμή
Νικόλαος Κωνσταντινίδης
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Επιδότηση 50% για την Αναβάθμιση της Επιχείρησής σας

Δίπλα στις επιχειρήσεις η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία Η Πε…