Με πολυμελή αποστολή και την παράδοση «στις αποσκευές» συμμετείχε ο σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης. «Παρών» έδωσε και το μουσικό σχολείο
Την Παρασκευή 8 Μαρτίου η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης Αλησμόνητες Πατρίδες συμμετείχε στο φεστιβάλ χορωδιών του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως.
Σε επαφή με το Ζωγράφειο μας έφερε ο κος Χρήστος Μπαρτζόπουλος, μουσικός και συνεργάτης του Συλλόγου, και γρήγορα αποδεχθήκαμε την πρόταση, την οποία συνδυάστηκε με τριήμερη εκδρομή στη Βασιλεύουσα.
Από την Ξάνθη αναχωρήσαμε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με ένα λεωφορείο κατάμεστο από είκοσι εννέα μέλη της χορωδίας και δεκαεννιά φίλους του Συλλόγου. Φθάσαμε στην Πόλη αργά το μεσημέρι και σχεδόν αμέσως μεταβήκαμε στο ιστορικό Ζωγράφειο. Οι άνθρωποι του Ζωγραφείου και ο διευθυντής του κος Γιάννης Δεμιρτζόγλου μας υποδέχθηκαν εγκάρδια και μας οδήγησαν στην αίθουσα που μας είχαν ετοιμάσει ώστε να κάνουμε την πρόβα μας.
Μετά την πρόβα και περιμένοντας να έρθει η σειρά της χορωδίας μας παρακολουθήσαμε τις εμφανίσεις των άλλων συμμετεχόντων χορωδιών, μαζί με το κοινό, που αποτελείτο από πολίτες αλλά και έλληνες επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης. Συνολικά εμφανίστηκαν δώδεκα χορωδίες από όλη την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη, μεταξύ αυτών και το 4ο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.
Η χορωδία μας, παρόλη την κούραση τόσων ωρών ταξιδιού, με την καθοδήγηση της δασκάλας μας κας Νατάσσας Ανδρονικίδου απέδωσε τα μέγιστα και έτυχε θερμού χειροκροτήματος από το κοινό, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των μουσικών μας, με επικεφαλής τον δικό μας Γιάννη Κατσούλη, στην επιτυχία της απόδοσης των παραδοσιακών τραγουδιών από τους χορωδούς.
Με τη λήξη του φεστιβάλ ο διευθυντής του Ζωγραφείου μας δεξιώθηκε στον τελευταίο όροφο του κτηρίου, από όπου μπορέσαμε να απολαύσουμε την εκπληκτική θέα προς τον Κεράτιο και στην χερσόνησο της Παλαιάς Κωνσταντινούπολης.
Την επομένη ακολούθησε ένα γεμάτο πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε κρουαζιέρα στο Βόσπορο και επίσκεψη στην Αγία Σοφία, την Βασιλική Κινστέρνα και στη Μονή της χώρας.
Στην Αγία Σοφία είδαμε τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν και στην δεξαμενή γοητευτήκαμε από την αρχιτεκτονική και την αίσθηση του μαγικού, μυστηριακού και απόκοσμου που ο ήχος του νερού σε συνδυασμό με την διακριτική κλασσική μουσική δημιουργεί, ενώ στην Μονή της Χώρας θαυμάσαμε την υψηλή και απαράμιλλη ποιότητα της τέχνης του ψηφιδωτού και της νωπογραφίας της περιόδου της Παλαιολόγιας Αναγέννησης.
Το βράδυ δε, ακολούθησε και άλλη συνάντηση των χορωδιών, όπου όλοι μαζί διασκεδάσαμε σε κοσμικό κέντρο με τη συνοδεία των εξαιρετικών μουσικών μας.
Την Κυριακή επισκεφτήκαμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Ναό του Αγίου Γεωργίου, την Παναγία των Βλαχερνών, όπου ψάλλαμε όλοι μαζί, χορωδία και φίλοι, τον Ακάθιστο Ύμνο, και τη μονή της Παναγίας της Μπαλουκλιώτισσας, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Πατριαρχών και το ξακουστό αγίασμα. Πέρα από αυτούς του τόπους, η εξαιρετική συνοδός και ξεναγός μας κα Στέλλα Χατζησταυρίδου, γνώστης του αντικειμένου της και, κυρίως, επαγγελματίας που σέβεται και αγαπά τη δουλειά της, φρόντισε να περιπλανηθούμε στην περιοχή του Φαναρίου και να επισκεφτούμε τη Παναγία τη Μουχλιώτισσα, την μοναδική βυζαντινή εκκλησία που δεν μετετράπη σε τζαμί μετά την άλωση, και την Μεγάλη του Γένους Σχολή, σημαντικούς τόπους που συνήθως δεν περιλαμβάνονται στις περιηγήσεις.
Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την Ξάνθη, λίγο κουρασμένοι αλλά σίγουρα γεμάτοι εικόνες και ικανοποίηση για την επιτυχημένη μας εμφάνιση σε ένα τόπο γεμάτο θύμισες και ιστορία.
Όσοι δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας σ’ αυτό μας το ταξίδι θα έχουν την ευκαιρία να μας ακολουθήσουν στην καθιερωμένη ετήσια εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των πρώτων Χαιρετισμών και της Κυριακής της Ορθοδοξίας, το τριήμερο από 22 έως 25 Μαρτίου. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κο Ανδρέα Εφραιμίδη στο τηλέφωνο 6937093262 και με γραφείο γενικού τουρισμού AIR TRANS στο τηλέφωνο 2541023784.
Νίκος Νίτης
Μέλος ΔΣ Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης