Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Άδειο το πιάτο του ψαρά…»

«Άδειο το πιάτο του ψαρά…»

0
Limani - Avdira 030-empros
«Τρικυμία» προβλημάτων από στεριά και από θάλασσα για τους επαγγελματίες ψαράδες του Αλιευτικού καταφυγίου των Αβδήρων
 
Τους κλέβουν δίκτυα γιατί επικρατεί βαθύ σκοτάδι. Χωρίς άδεια λειτουργεί το καταφύγιο
 
«Τρικυμία» προβλημάτων καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν οι ψαράδες που δένουν τις βάρκες και τα αλιευτικά τους στο Αλιευτικό καταφύγιο της Σκάλας Αβδήρων και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σ’ αυτή την περιοχή. Προβλήματα στεριανά που απορρέουν από την έλλειψη βασικών υποδομών στο αλιευτικό καταφύγιο που κάνουν τη ζωή τους δύσκολη αλλά και ευθύνεται για την απώλεια περιουσιακών τους στοιχείων αφού είναι στο έλεος των δραστών κλοπής διχτυών και άλλων εργαλείων της δουλειάς τους αλλά και θαλασσινών που απορρέουν από τις αερότρατες που οργώνουν τις θάλασσες σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους!
Προσπαθούν να «αλιεύσουν» ένα μεροκάματο
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Παράκτιας Αλιείας «Δημόκριτος», εκπροσωπώντας 60 μέλη που δραστηριοποιούνται στο Αλιευτικό καταφύγιο της Σκάλας Αβδήρων κ. Κώστας Τσολάκης, οι ψαράδες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας μιας σειράς προβλημάτων που επιδεινώνουν τη δεδομένη μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης των ψαριών λόγω κρίσης: «Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν κάνουν ένα μεροκάματο την εβδομάδα…που δεν έχουν να βάλουν πετρέλαιο να βγουν για δουλειά. Εκεί φτάσαμε…», επισημαίνει ο κ. Τσολάκης απαριθμώντας μια σειρά προβλημάτων.
Βαθύ σκότος στο λιμάνι των Αβδήρων
Συγκεκριμένα όσον αφορά τις υποδομές: Βαθύ σκότος επικρατεί στον παλαιό μόλο που έχουν δεμένες τις βάρκες και τα αλιευτικά τους οι ψαράδες αλλά και στον καινούργιο λιμενοβραχίονα γιατί δεν αντικαθίστανται έγκαιρα οι λάμπες φωτισμού! Το πρόβλημα αναγνώρισε και ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Δημήτρης Μπαμπίδης ο οποίος όπως μας πληροφόρησε παρά τα « στενά οικονομικά του ταμείου λόγω της γνωστής υπόθεση», όπως ανέφερε μερίμνησε και ήδη έχουν αγοραστεί λάμπες οι οποίες και θα τοποθετηθούν τις επόμενες μέρες από ηλεκτρολόγο.
Τους έχουν κλέψει 1000 δίχτυα…
Η έλλειψη φωτισμού τόσο καιρό άνοιξε την όρεξη πολλών επιδέξιων οι οποίοι και βρήκαν δουλειά και μεροκάματο κλέβοντας δίκτυα από τους ψαράδες: «Μας έχουν κλαπεί μέχρι στιγμής συνολικά 1.000 δίχτυα. Αν σκεφτεί κανείς ότι 50 μέτρα δίχτυ κοστίζει 100 ευρώ τότε καταλαβαίνεται τι ζημιά μας έχουν κάνει», τονίζει ο κ. Τσολάκης. Την αύξηση των κλοπών επιβεβαιώνει και ο Λιμενοσταθμάρχης Αβδήρων κ. Κυλίτσης Απόστολος: «Είναι γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι κλοπές παρότι είμαστε εκεί επί 24ωρου βάσης και κάνουμε περιπολίες. Κι αυτό εξαιτίας του ελλιπούς φωτισμού δεν έχουμε τη σωστή ορατότητα. Ιδιαίτερα στον παλιό μόλο χρειάζεται να γίνουν πολλές παρεμβάσεις στον ηλεκτροφωτισμό γιατί οι κολώνες λόγω παλαιότητας έχουν σκουριάσει τα σύρματα και γίνονται συχνά βραχυκυκλώματα. Ελπίζουμε με το υλικό φωτισμού που ήρθε τώρα και θα τοποθετηθεί να βελτιωθεί η κατάσταση», τονίζει ο κ. Κυλίτσης.
Πληρώνουν λιμενικά τέλη αλλά δεν έχουν ούτε ρεύμα ούτε νερό
Εκτός από τον ηλεκτροφωτισμό στην περιοχή δεν έχει ρεύμα και νερό και οι ψαράδες αδυνατούν να κάνουν εργασίες στα καΐκια τους. Την ίδια στιγμή «στάζουν» 100 ευρώ λιμενικά τέλη στο Λιμενικό Ταμείο Πόρτο Λάγος αναφέρει ο κ. Τσολάκης: «Παραλάβαμε το Ταμείο σε πολύ δύσκολη κατάσταση και δεν είμαστε σε θέση προς τοα παρόν να κάνουμε παρεμβάσεις. Υπάρχει όμως μελέτη από τις Τεχνικές υπηρεσίες του δήμου για το Αλιευτικό Καταφύγιο των Αβδήρων που προσδιορίζει επακριβώς τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν», απαντά ο κ. Μπαμπίδης.
Χωρίς άδεια το Αλιευτικό Καταφύγιο Αβδήρων
Μελέτη υπάρχει όμως δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ καθώς το Αλιευτικό Καταφύγιο των Αβδήρων που κατασκευάστηκε το 2005 – 2006 λειτουργεί χωρίς άδεια. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Μπαμπίδης ο φάκελος έχει κατατεθεί στο Υπ. Οικονομικών και αναμένεται η ΚΥΑ του ΥΠΕΚΑ – ΥΠΟΙΚ για την χορήγηση άδειας.
 Στο έλεος των …καβουριών και των ανεμότρατων
Τα προβλήματα των ψαράδων των Αβδήρων δεν είναι μόνο στεριανά είναι και θαλασσινά και συγκεκριμένα: Αν τα δίκτυα τους γλυτώσουν από τους κλέφτες της στεριάς δεν γλυτώνουν εύκολα από τους …καταδρομείς της θάλασσας, τα καβούρια, που εκδιώκονται από τα γύρω ιχθυοτροφεία της Μάντρας, του Ερασμίου, της Βιστονίδας και κάνουν επιδρομές στα δίχτυα των ψαράδων των Αβδήρων!
Επίσης οι ανεμότρατες που παρότι δεν επιτρέπεται από τους κανόνες της Αλιείας να έρχονται σε τόσο ρηχά νερά εντούτοις – όπως επισημαίνει ο κ. Τσολάκης – κλείνουν τα ραντάρ τους για να μην γίνουν αντιληπτοί από το Λιμεναρχείο και μπαίνουν στα χωρικά ύδατά τους σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους με τους ειδικούς σάκους 30 μέτρων που έχουν.
Μείωση κατά 50% στα ψάρια και της Ποσιδωνείας φύκης του Θρακικού Πελάγους
Όμως οι ανεμότρατες δεν κάνουν μόνο κακό στους ψαράδες των Αβδήρων βλάπτουν σοβαρά και την Ποσιδωνεία φύκη που αποτελεί την κύρια τροφή των ψαριών. Σύμφωνα με έρευνα και χαρτογράφησης του βυθού του Θρακικού Πελάγους από το Ωκενογραφικό «Θέτις», η οποία και παραδόθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας, έχει διαπιστωθεί μείωση κατά 50% των ψαριών στο Θρακικό πέλαγος και της ποσιδωνείας φύκης η οποία για να ξαναδημιουργηθεί πρέπει να περάσουν 100 χρόνια. Η αιτία είναι ότι στην περιοχή του Θρακικού πελάγους από την Θάσο μέχρι τη Σαμοθράκη υπάρχουν αμμουδιές και όχι βραχώδεις ακτές και δεδομένης της άναρχης αλιείας και της υπεραλιείας με ανεμότρατες καταστρέφεται ο θαλάσσιος πλούτος. Να σημειώσουμε ότι στην Ιταλία και σ’ άλλες χώρες έχει απαγορευτεί η αλιεία με ανεμότρατες.. Τέλος ν’ αναφέρουμε ως ένα ακόμη ενδεικτικό της άναρχης κατάσταση που επικρατεί στην αλιεία και της έλλειψης συντονισμού σε σχέση με τον Κανονισμό Αλιείας της Ε.Ε. και της κρατικής νομοθεσίας ότι οι αλιείς της Θράκης δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη αν και πέρασαν 3 χρόνια από τις καταστροφές που έπαθαν από το φυτοπλαγκτόν γιατί δεν υπάγονται στον ΕΛΓΑ και δεν έχει συσταθεί φορέας που να τους καλύπτει!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empos.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…