Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία των δοντιών

Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία των δοντιών

0
dentist-empros
«Τέλος εποχής» για προληπτική στοματική υγιεινή και αισθητική οδοντιατρική. Πονάει δόντι… βγάζει δόντι!
 
Ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Ξάνθης περιγράφει πώς η κρίση έχει πλήξει τον κλάδο και πώς έχει αλλάξει τις συνήθειες των πολιτών αναφορικά με την υγιεινή των δοντιών
 
Στο βωμό της περικοπής όλων των εξόδων που δε συνιστούν την κάλυψη βασικών αναγκών «θυσιάζεται» και η πρόληψη της στοματικής υγείας, σύμφωνα με όσα διαπιστώνουν οι οδοντίατροι, οι οποίοι βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους όλο και να μειώνεται, ενώ και στη στάση των ασθενών βλέπουν αλλαγή, αφού όπως λένε, «πάει κάποιος στον οδοντίατρο μόνο όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο».
«Περίπατο» πάνε πρόληψη και αισθητική οδοντιατρική
Αυτή τη γενική αίσθηση μας επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Ξάνθης Ανδρέας Πανταζόπουλος, που εξηγεί ότι σημαντική μείωση επισκέψεων παρατηρείται τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και της αισθητικής οδοντιατρικής (με όψη πορσελάνης, λεύκανση, αντικατάσταση σφραγισμάτων κ.ά.). Επίσης, οι ασθενείς είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να μπουν σε μία ειδική διαδικασία θεραπείας, με επιπλέον κόστος, γι’ αυτό και πυκνώνουν οι περιπτώσεις που απλά ζητούν από τον οδοντίατρο… να τους βγάλει το δόντι!
Η κατάσταση αυτή έχει κάνει τους οδοντιάτρους να μειώσουν αισθητά τις τιμές τους, όμως, όπως εξηγούν, οι προδιαγραφές λειτουργίας τους, το κόστος των υλικών και η συντήρηση των μηχανημάτων, δεν τους επιτρέπουν μεγάλη ευχέρεια στη διαμόρφωση των τιμών.
Τερηδόνα και ορθοδοντικά προβλήματα εμμένουν σε παιδιά μη αστικών περιοχών
Η κατάσταση αυτή βέβαια δεν αφορά μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά, μιας και η στάση των γονιών είναι η ίδια πολλές φορές, ελλείψει της γνώσης της σπουδαιότητας της στοματικής υγιεινής, αλλά και των πλεονεκτημάτων της πρόληψης. Ο κ. Πανταζόπουλος αναφέρει, ωστόσο, ότι στον τομέα της ενημέρωσης των παιδιών, σημαντικά βήματα γίνονται με τα προγράμματα αγωγής υγείας των σχολείων σε συνεργασία με το σύλλογο, αλλά και του προγράμματος του ΕΣΠΑ που υλοποιείται σε 800 ολοήμερα σχολεία και σχολεία απομακρυσμένων περιοχών για μαθητές της β’ δημοτικού. Ο ίδιος όμως, παραδέχεται ότι σε μη αστικές περιοχές, συχνά η Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής που αναλαμβάνει την προληπτική φθορίωση των δοντιών των παιδιών, εντοπίζει προβλήματα στη στοματική υγιεινή, με πρώτα στη λίστα την τερηδόνα, καθώς και τα ορθοδοντικά προβλήματα. Αυτή η διαπίστωση συμφωνεί και με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος στην Περιφέρεια της Κρήτης, όπου, στους 700 μαθητές που εξετάστηκαν έως τώρα, η τερηδόνα εμφανίζεται σε ποσοστό 67%, η ουλίτιδα 8%, ενώ ορθοδοντικής εκτίμησης χρήζει το 65% των μαθητών.
«Εμείς στο πλαίσιο της προληπτικής στοματικής υγιεινής στα σχολεία δίνουμε βάση στη σωστή διατροφή, τη σωστή περιποίηση και την πρόληψη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, διαπιστώνουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με παλαιότερα», τονίζει ο κ. Πανταζόπουλος.
Περιορισμός στο παραεμπόριο οδοντιατρικής περίθαλψης από Βουλγαρία
Παρά τις εντεινόμενες δυσκολίες, πάντως, ο κ. Πανταζόπουλος μας μεταφέρει την εκτίμηση του περιορισμού των «κρουσμάτων» παραεμπορίου οδοντιατρικής περίθαλψης από Βουλγαρία, λόγω της τήρησης των ευρωπαϊκών προϋποθέσεων και από τη γειτονική χώρα. Αναμφίβολα κάποιοι συνεχίζουν να προσφεύγουν στο φθηνότερο οδοντίατρο από τη Βουλγαρία, όμως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου «άλλαξαν και εκεί τα πράγματα. Με την αύξηση του ΦΠΑ και το κόστος των υλικών, που σε μεγάλο ποσοστό εισάγονται και εκεί». Προσθέτει δε ότι μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα σε περιοχές πιο δυτικά, όπως Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, με οδοντίατρους από Σκόπια και Αλβανία, όπου δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πανταζόπουλος υπογραμμίζει ότι ο ασθενής που επιλέγει οδοντίατρο από γειτονική χώρα πρέπει κατ’ ελάχιστο να ελέγχει πώς πιστοποιείται η γνώση της οδοντιατρικής από τον φερόμενο ως οδοντίατρο και την ποιότητα των υλικών.
Μικρή «διαρροή» οδοντιάτρων στο εξωτερικό από την Ξάνθη
Ο κ. Πανταζόπουλος στη συζήτησή μας διευκρινίζει ότι η μείωση του κύκλου εργασιών δεν πλήττει μόνο το εισόδημά τους, αλλά και τη δυνατότητα να επανεπενδύσουν σε υποδομές ή κατάρτιση. Ωστόσο, σημειώνει ότι στην Ξάνθη δεν υπήρξε σημαντική φυγή προς το εξωτερικό, παρά μόνο για σπουδές, όπου το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Αναφέρει μάλιστα ότι το πιστοποιητικό “wellstudying” που χορηγείται από το σύλλογο για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το πτυχίο τους στο εξωτερικό ζητήθηκε πέρυσι από πάρα πολλούς νέους κυρίως, οδοντίατρους, σε ποσοστό 80-85%. Οι περισσότεροι όμως το πήραν για μεταπτυχιακές σπουδές και παράλληλη εργασία, μικρότερο ποσοστό για να διερευνήσει τις δυνατότητες σε άλλες χώρες και μόλις 1-2 νέοι οδοντίατροι πήραν την απόφαση να παραμείνουν στο εξωτερικό.
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…