Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Απάντηση άνευ απάντησης από Σταϊκούρα στον Κοντό για τους ομολογιούχους

Απάντηση άνευ απάντησης από Σταϊκούρα στον Κοντό για τους ομολογιούχους

0
omologiouxoi-empros
«Θα εξεταστεί η αποκατάστασή τους», απάντησε γενικά και αφηρημένα ο αν. υπουργός Οικονομικών στην ερώτηση του βουλευτή της Ξάνθης
 
Μάλλον δεν έχει ικανοποιήσει το βουλευτή ΝΔ Ξάνθης Αλέκο Κοντό η απάντηση του αν. υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τις εξελίξεις που υπάρχουν, όσον αφορά στην αποκατάσταση των ομολογιούχων φυσικών προσώπων, που «χτυπήθηκαν» από το «κούρεμα» με αποτέλεσμα να χάσουν το ήμισυ των αποταμιεύσεών τους. Ο κ. Κοντός κατέθεσε την εν λόγω ερώτηση μετά από τον προβληματισμό που του μεταφέρθηκε από ενδιαφερόμενους της Ξάνθης, που επλήγησαν από τη σχετική απόφαση.
Ο κ. Σταϊκούρας στις 22 Φεβρουαρίου, περιορίστηκε να αναφέρει ότι το «κούρεμα» έγινε σύννομα επικαλούμενος αποφάσεις των θεσμικών οργάνων και ότι το ζήτημα της αποκατάστασης των ομολογιούχων τόσο φυσικών προσώπων, όσο και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου «εξετάζεται αφού ληφθούν υπόψη, οι νομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις».
Στην απάντησή του ο αν. υπουργός Οικονομικών πιο αναλυτικά αναφέρει ότι οι ομολογιούχοι των επιλέξιμων τίτλων, όπως αυτοί καθορίστηκαν από το ν. 4050/2012 «κανόνες τροποποιήσεως τίτλων εκδόσεων ή εγγυήσεων ελληνικού δημοσίου με συμφωνία των ομολογιούχων», συναίνεσαν στις προταθείσες τροποποιήσεις, σύμφωνα με την Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ 50/9-3-2012). Έτσι, βάσει της επακόλουθης απόφασης του υπουργικού συμβουλίου και της απόφασης του υπουργού Οικονομικών υλοποιήθηκε η ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων των ελληνικών ομολόγων που είχε εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο πριν τις 31/12/2012 (επιλέξιμοι τίτλοι), με νέα ομόλογα των οποίων η αγοραστική αξία είναι μικρότερη κατά 53,5%, χωρίς καμία εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των επιλέξιμων τίτλων, κάτοχοι των οποίων ήταν φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Η δυνατότητα αποκατάστασης των ανωτέρω κατηγοριών ομολογιούχων που αγόρασαν τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου , εξετάζεται αφού ληφθούν υπόψη, οι νομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μάτι: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για άσκηση έφεσης κατά της απόφασης

Η ποινή που επιβλήθηκε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων Παραγγελία στη διευθύνουσα την Εισαγγελ…