Σχόλια 21-03-2013

0
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ολοκλήρωση στην Ε.Ε. Πού είναι και δεν την βλέπουμε;
«Ε»
 
Προς θετική λύση


 Η υπόθεση της πώλησης της ΣΕΚΑΠ, μάλλον οδηγείται προς τη λύση της. Και λέμε μάλλον, διότι μόνον όταν μπουν οι υπογραφές οι υποθέσεις αυτές θεωρείται πως λήγουν.
Από τις κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη που υπήρξαν μέχρι τώρα, συμπεραίνεται πως προηγείται αυτός έναντι των υπολοίπων μνηστήρων, όποιοι κι αν είναι αυτοί.
Η κίνησή του να αγοράσει τις μετοχές της ΣΕΚΕ δείχνει επιθυμία για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών και μάλλον έτσι θα «πιέσει» την ΑΤΕ να τον προτιμήσει στην πώληση του ποσοστού της.
Η εκτίμηση είναι ότι ο Σαββίδης είναι ένας σοβαρός άνθρωπος και με την ίδια σοβαρότητα θ’ αντιμετωπίσει και την ΣΕΚΑΠ ως προς την πορεία της στο μέλλον.
Είναι, έτσι δείχνουν τα πράγματα, η τύχη, με την ΣΕΚΑΠ πλέον! Είθε να τελειώσουν όλα θετικά.
«Ε»
 
Διαφορές


 Στη γειτονική Καβάλα, στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου που έγιναν επί δύο ημέρες παρακαλώ, κρατηθείτε, πήραν μέρος 473 άτομα!
Τόσοι πήγαν και ψήφισαν για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Κι όταν θυμάσαι τι γίνεται εδώ, πόσοι –ελάχιστοι –πάνε να ψηφίσουν, σε πιάνει θλίψη με το κατάντημα του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης που λειτουργεί ως κλαμπ ελαχίστων, με ελάχιστα μέλη και ελάχιστη προσφορά…
«Ε»
 
Οι ευθύνες Χριστόφια


 Για το Κυπριακό δράμα που λαμβάνει χώρα στην Κύπρο, κατά τους διεθνείς αναλυτές αλλά και ψύχραιμους Έλληνες, σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει ο πρώην πρόεδρος κ. Χριστόφιας.
Και η ευθύνη του έγκειται στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Χριστόφιας γνώριζε που οδηγείτο η Κύπρος αλλά προτίμησε αντί της λήψης εγκαίρως των απαραίτητων μέτρων, να καθυστερήσει για να διεξαχθούν οι εκλογές! Για κομματική σκοπιμότητα δηλαδή.
Το ίδιο που έπραξε μαζί με τον τότε πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, που οδήγησαν την Κύπρο στο ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Έτσι έμεινε άλυτο τότε το Κυπριακό, ενώ σήμερα με ένα άλλο ΟΧΙ οδηγείται στην πτώχευση.
«Ε»
 
Η κυπριακή ιστορία


 Εξαφανίστηκε η συμπάθεια προς τους Κυπρίους από τους Ευρωπαίους. Μια με το «ΟΧΙ» στο σχέδιο του Ανάν, δεύτερη φορά με το πλυντήριο μαύρου ρωσικού και όχι μόνον χρήματος.
Διότι όλοι το γνώριζαν και το συζητούσαν ότι η Κύπρος ήταν υπεράκτιος φορολογικός παράδεισος. Όπου κανείς δεν ρωτούσε πώς και από πού τα εκατομμύρια των καταθέσεων.
Σίγουρα δεν είναι ευχάριστες οι ημέρες για την Κυπριακή Δημοκρατία, για τους Κυπρίους και για την οικονομία τους.
Από την άλλη όμως οι ίδιοι οι Κύπριοι ανέλαβαν επίσημα τις ευθύνες τους να ψηφίσουν «ΟΧΙ» στη βουλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της χώρας.
Ένα μέλλον αβέβαιο, προβληματικό και μετέωρο προς το παρόν.
«Ε»
 
Ο γάμος προχωράει


 Για τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank ο λόγος.
Ένας γάμος που έχει αποφασισθεί εδώ και λίγο καιρό και τώρα μάλιστα επισπεύδεται για να γίνει η συγχώνευση και να τελειώσει η όλη υπόθεση.
«Ε»
 
Στη Μόσχα αδερφοί, στη Μόσχα


 Στην αγκαλιά της ρωσικής αρκούδας παραδόθηκε πλέον ολοκληρωτικά η Κύπρος καθώς μετά την απόρριψη του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης από την κυπριακή βουλή, οι ευρωπαίοι σκληραίνουν τη στάση τους και οδηγούν τη χώρα σε χρεοκοπία. Οι Ρώσοι από την άλλη, φαίνεται πως θα επιδιώξουν να κερδίσουν όσο περισσότερα μπορούν από την τραγική αυτή κατάσταση που περιήλθε η οικονομία της χώρας.
Οι New York Times στο χθεσινό τους φύλλο κάνουν λόγο για ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης που προσφέρει η γνωστή εταιρεία ενέργειας Gazprom με αντάλλαγμα να πουλήσει η Κύπρος στην εταιρεία δικαιώματα εκμετάλλευσης στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Μεσογείου.
Η εφημερίδα κρίνει την πρόταση ζοφερή, καθώς θεωρεί ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμούσε τα ενεργειακά της αποθέματα να αξιοποιηθούν από αμερικανικές εταιρείες, «ως αντίβαρο πιθανόν τουρκικών αναμοχλεύσεων».
Πληροφορίες από τον ρωσικό Τύπο κάνουν λόγο για πρόταση να αγοράσουν οι Ρώσοι τη μία από τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες έναντι ενός ευρώ! Άλλες πηγές εμφανίζουν τους Ρώσους να ζητούν αντάλλαγμα ναυτική βάση στο νησί. Το σίγουρο πάντως είναι πως η λύση για την Κύπρο θα βρεθεί στη Μόσχα…
 
Θα φύγουν!


 Με τη δήλωση «Στηρίξτε μας για να επενδύσουμε», ξεκίνησε τη συνέντευξή της η εταιρεία Eldorado Gold. Μάλιστα άφησαν ανοιχτό και το ενδεχόμενο αποχώρησης της καναδικής εταιρείας από την Ελλάδα σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αναλάβει πιο αποφασιστικό ρόλο στήριξης των επενδύσεων απέναντι στις αντιδράσεις.
-Τι έχει να πει επ’ αυτού ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός; Θέλουν επενδύσεις στη χώρα; Θέλουν δουλειές ή φοβούνται το πολιτικό κόστος;
«Ε»
 
Χρυσόστομος Κύπρου: Υποθηκεύουμε την τεράστια περιουσία της εκκλησίας


 Διατεθειμένος να διαθέσει την εκκλησιαστική περιουσία προκειμένου να βοηθήσει στην διάσωση της χώρας δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.
Βγαίνοντας από το προεδρικό μέγαρο είπε ότι “μπορούμε να υποθηκεύσουμε την τεραστίων διαστάσεων εκκλησιαστική περιουσία και το αντίτιμο να το επενδύσουμε στο ομόλογο, που θα μας απαλλάξει από την τρόικα”.
Είπε επίσης, ότι “με τα μυαλά που έχει η Ευρώπη η ευρωζώνη δεν θα κρατήσει”. “Οπότε πρέπει να προετοιμαστούμε για ομαλή έξοδο από την ευρωζώνη, κι αυτό πρέπει να το μελετήσουν οι πάντες”. “Επιτέλους, πρέπει να πατήσουν πόδι και οι ελληνικές κυβερνήσεις, να τολμήσουν να τρυπήσουν στο Αιγαίο και να μην φοβηθούν τους Τούρκους”, συνέχισε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
 
Λέγε λέγε το κοπέλι κάναν τον Ιβάν να θέλει τη ΣΕΚΑΠ


 Μάλλον «ανόρεχτο» θα τον χαρακτηρίζαμε αρχικά τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη για τη ΣΕΚΑΠ καθώς μόνο στα λόγια έδειξε ενδιαφέρον και αυτό στην τελευταία φάση του διαγωνισμού. Κάποιοι άλλοι ήθελαν διακαώς να πάρει ο Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ και όπως φαίνεται απ’ του Μαξίμου μεριά. Κι αυτό για τους γνωστούς λόγους που άπτονται εθνικών θεμάτων και όπως έμαθα προσφάτως υπήρχε συναίνεση στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες μου ο κύβος ερρίφθη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον μεγαλοεπιχειρηματία πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη. Άλλωστε αμέσως μετά ανακοινώθηκε η συμφωνία με την ΣΕΚΕ. Τι κάνει νιάου νιάου…Σαμαράς καλεί Κοντό και Κοντός καλεί ΣΕΚΕ.
Δεν μας χαλάει καθόλου βέβαια να την πάρει ο κ. Σαββίδης αρκεί να εξυγιανθεί και να συνεχίσει να δουλεύει. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν θα μας χαλούσε ομοίως και αν την έπαιρνε και η SEBA.
Κάποτε πρέπει να αποτινάξουμε φοβικά σύνδρομα…
Μ.Ξ.
 
Χαμηλό προσδόκιμο ζωής στην Ξάνθη


Μία ενδιαφέρουσα έρευνα δύο ερευνητών στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας έρχεται να αποκαλύψει ότι στην Ξάνθη και τη Ροδόπη το προσδόκιμο ζωής είναι το χαμηλότερο στη χώρα, κατά την εικοσαετία1981-2001!. Συγκεκριμένα, ναι μεν η μέση προσδοκώμενη ζωή στη γέννηση, για το σύνολο της χώρας, αυξήθηκε κατά 2,6 έτη για τους άνδρες (από 73,3 σε 75,9 έτη) και 3,1 έτη για τις γυναίκες (από 77,8 σε 80,9 έτη), τάση που ακολουθήθηκε και στην περιοχή μας ωστόσο τα… νούμερα παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με το μέσο όρο. Δηλαδή, σύμφωνα με την έρευνα, το 1981 η μέση προσδοκώμενη ζωή στη γέννηση για τους άνδρες “άγγιζε” τα 73,30 έτη, οι νομοί Ξάνθης και Ροδόπης σημειώνουν τιμές χαμηλότερες των 70 ετών (68,35 και 69,89 έτη, αντίστοιχα). Και ακόμη, παρότι το 2001 το αναμενόμενο προσδόκιμο κατά μέσο όρο αυξάνει, σε Ξάνθη και Κομοτηνή, οι τιμές καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις, με 72,64 στην Ξάνθη και 72,59 στη Ροδόπη. Μάλιστα, η τάση αυτή δεν συναντάται στους υπόλοιπους γειτονικούς νομούς και αυτό είναι ένα ενδιαφέρον αντικείμενο νέας διερεύνησης για την περιοχή μας.
Ε.Δ.
 
Νωρίς φέτος οι φοιτητικές εκλογές


Νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές θα διεξαχθούν φέτος οι φοιτητικές εκλογές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Με απόφαση του απερχόμενου ΚΣ της ΕΦΕΕ οι φοιτητικές εκλογές ορίστηκαν να διεξαχθούν στις 17 Απριλίου.
Σημείο αιχμής βεβαίως των φετινών εκλογών θα είναι το Σχέδιο «Αθηνά» και κατά πόσο υπάρχει προθυμία στο φοιτητικό κόσμο για συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Ε.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …