Σχόλια 14-03-2013

0
Μαύρος καπνός απ’ το Κονκλάβιο, μαύρος κι από το υπουργείο Οικονομικών…
 
Πρώτη η ΠΑΣΚΕ


 Παρά την ταλαιπωρία του ΠΑΣΟΚ, παρά τις δημοσκοπήσεις που το δείχνουν χαμηλά, εν τούτοις στο συνδικαλιστικό χώρο διατηρεί ισχυρές προσβάσεις, τουλάχιστον στο νομό μας.
Έτσι, στις εκλογές που έγιναν προχθές βγήκε πρώτη ως παράταξη, ακολουθούμενη από τη ΔΑΚΕ.
Από μια έδρα (από συνολικά 13) πήραν η ΕΣΑΚ (ΚΚΕ) και η Αδέσμευτη Συνδικαλιστική Κίνηση. Η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) δεν κατάφερε να εκλέξει τον υποψήφιό της και έμεινε έξω από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.
Ως προς την προεδρία τώρα του Εργατικού Κέντρου, αυτή μάλλον θα προέλθει μέσα από συναίνεση των δύο παρατάξεων, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που έλαβαν 6 έδρες η πρώτη και 5 η δεύτερη.
«Ε»
 
Στην πλατεία!


 Σε λίγους μήνες ο δήμος Ξάνθης, οι υπηρεσίες του, θα βρίσκονται εγκατεστημένες στην περιοχή της κεντρικής πλατείας. Άλλες στο κτίριο της πρώην Τράπεζας Ελλάδος, άλλες παραδίπλα πάνω από την Εμπορική Τράπεζα κι άλλες στο κτίριο της Στέγης Γραμμάτων.
Είναι καλό αυτό; Μένει να δούμε στην πράξη τι θα προκύψει. Ένα καλό πάντως θα είναι ότι δεν θα’ ρχονται με τ’ αυτοκίνητά τους οι ενδιαφερόμενοι δημότες, αν και για τους Δροσερίτες, όλα είναι πιθανά να δούμε να κάνουν. Να παρκάρουν μέχρι και επάνω στην πλατεία!
Κι αυτό γιατί έχουν αποθρασυνθεί τελείως πλέον και κάνουν ό,τι θεωρούν αυτοί σωστό.
«Ε»
 
Πολύ σωστό


 Ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρείται η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, εν όψει των εισαγωγικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ, να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στις περιζήτητες και όχι μόνον Σχολές.
Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές η μείωση φθάνει το 50-60 τοις εκατό του αριθμού της περσινής χρονιάς.
Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και το επισημαίνουμε. Το επόμενο που μένει να γίνει είναι οι Σχολές να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων που θα δέχονται κάθε χρόνο κι όχι το υπουργείο. Διότι το υπουργείο είχε άλλα κριτήρια τα οποία εν πολλοίς δεν ήταν ορθολογικά αλλά παλαιοκομματικά.
Ήρθε ο καιρός τα Πανεπιστήμιά μας να κάνουν σοβαρή δουλειά και οι φοιτητές να έχουν επαγγελματικές διεξόδους όταν αποφοιτούν.
«Ε»
 
Δικαστική διαμάχη


 Βεβαίως και οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται και σχολιάζονται για το περιεχόμενό τους.
Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται με τον ανάλογο σεβασμό, προσοχή και σοβαρότητα, είτε συμφωνεί κανείς μ’ αυτές είτε όχι.
Μ’ αυτά ως οδηγό, σαφώς και ο δήμαρχος Τοπείρου Στ. Χατζηευαγγέλου έχει δικαίωμα, ως έχων έννομο συμφέρον, να σχολιάσει την δικαστική απόφαση που τον αφορά.
Η ουσία όμως δεν είναι εκεί. Βρίσκεται στο πνεύμα αντιπαράθεσης που δημιουργήθηκε μεταξύ δημοτικής παράταξης πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης. Πλέον έχει διαταραχθεί η όποια σχέση. Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε στις δικαστικές αίθουσες. Κι αυτό είναι κακό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τους κατοίκους.
-Έχει την πολυτέλεια να βιώνει τέτοια αντιπαράθεση ο δήμος; Πιστεύουμε πως όχι. Και ήταν λάθος η αρχική μήνυση εις βάρος του δημάρχου.
Στις υποθέσεις αυτές τη λύση τη δίνει ο λαός στις εκλογές κι όχι τα δικαστήρια, για υποθέσεις μάλιστα που δεν άπτονται της διαχείρισης οικονομικών του δήμου, αλλά ένα υπηρεσιακό θέμα μικρής σημασίας.
«Ε»
 
Ο Κασιδιάρης θα δικαστεί για το χαστούκι στην Κανέλλη


 Αίρεται η ασυλία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για το χαστούκι που έδωσε στη Λιάνα Κανέλλη σε ζωντανή εκπομπή, σύμφωνα με απόφαση της βουλής με ψήφους 205 υπέρ, 3 κατά και ένα “παρών”.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε ζητήσει να αρθεί η ασυλία του “για να αθωωθεί και πάλι πανηγυρικά”, όπως ο ίδιος προέβλεψε, αλλά απαίτησε να αρθεί ταυτόχρονα και η ασυλία των δύο γυναικών πολιτικών, που τον προσέβαλαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής, και έχει υποβάλει μηνύσεις σε βάρος τους.
“Εγώ δεν καταδέχθηκα να μηνύσω τον κ. Κασιδιάρη. Ούτε καν καταδέχθηκα να πάω στον ιατροδικαστή αν και η μελανιά ήταν εκεί 20 μέρες” είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. “Είμαι πολύ σκληρή εγώ για να πεθάνω” συνέχισε η κ. Κανέλλη και κανονικά για τον κ. Κασιδιάρη θα έπρεπε να έχει αρθεί η ασυλία του από τον πρώτο μήνα.
Έτσι λοιπόν η συνέχεια της υπόθεσης από τους τηλεοπτικούς δέκτες και τα έδρανα της βουλής θα μεταφερθεί πλέον στις δικαστικές αίθουσες..
 
Η κάθοδος των Ρώσων στη Μεσόγειο


 Το Ρωσικό Ναυτικό άρχισε να συγκροτεί τη δύναμη κρούσης η οποία θα εγκατασταθεί μόνιμα στη Μεσόγειο «για την προστασία των εκεί ρωσικών συμφερόντων» όπως δήλωσε ο αρχηγός του στόλου, ναύαρχος Βίκτορ Τσιρκόφ.
Ρωσικές πηγές σχολίαζαν ότι η απόφαση του ρωσικού ναυαρχείου ελήφθη λόγω της έντασης που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Ο ρώσος υπουργός Άμυνας, μιλώντας για το ίδιο ζήτημα τόνισε ότι η Ρωσία «έχει τώρα τη δυνατότητα να συγκροτήσει και να διατηρήσει μια δύναμη κρούσης» στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα πάλι με πηγές από τη Ρωσία, ως «έναρξη της παρουσίας της ρωσικής μοίρας κρούσης στην Ανατολική Μεσόγειο» προσδιορίζονται τα μέσα του καλοκαιριού ενώ προβλέπεται ότι αυτή θα συγκροτείται από δέκα πολεμικά σκάφη και δύο βοηθητικά. Επίσης, θα κάνει χρήση λιμάνια στη Συρία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ήδη, σε λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας άρχισαν οι εργασίες για την εγκατάσταση νέου κέντρου επικοινωνίας και εφοδιασμού του Ναυτικού.
 
Πληθαίνουν οι φωνές κατά του ευρώ


 Μετά τον Ιταλό πολιτικό-κωμικό Μπέπε Γκρίλο που απειλεί ευθέως με δημοψήφισμα για αποχώρηση της Ιταλίας από τη ζώνη του ευρώ, αν οι βορειοευρωπαίοι συνεχίσουν να καταστρέφουν την οικονομία της χώρας του, και στην Κύπρο φαίνεται ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για την παραμονή στο ενιαίο νόμισμα.
Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κατηγόρησε τους ευρωπαίους εταίρους ότι η στάση τους στο ζήτημα της χρηματοδότησης της Κύπρου φανερώνει ότι στόχος τους είναι ο θαλάσσιος πλούτος της Κύπρου και η άσκηση πίεσης για επίλυση του Κυπριακού σε βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού.
Χαρακτήρισε δε την συμπεριφορά της τρόικας «απαράδεκτη, σκληρή και εξουθενωτική» και διατύπωσε την άποψη πως «αν η Ευρώπη εμμένει στον στραγγαλισμό της οικονομίας μας και δεν θα μπορούμε να ζούμε ικανοποιητικά, καλύτερα να φύγουμε από το ευρώ». Τουλάχιστον, είπε, θα σώσουμε την αξιοπρέπειά μας.
Ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σίγουρα δεν θα είναι εύκολο για την Κύπρο. Όμως, πρόσθεσε, πρέπει να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι, «όταν φύγει ένας πόντος από το πουλόβερ, τότε θα ξηλωθεί ολόκληρο» και ότι αν βγει η Κύπρος από το ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
 
Εξεπλάγησαν οι Πατρινοί


Την έκπληξή τους μετέφεραν κύκλοι των διοργανωτών του καρναβαλιού της Πάτρας για το εξαιρετικά συρρικνωμένο προϋπολογισμό του ξανθιώτικου καρναβαλιού στο Μανόλη Φανουράκη. «Εμείς με 400.000 ευρώ και δυσκολευόμαστε», λένε αυτοί που έκαναν καρναβάλι των 2 εκ. ευρώ. Περασμένα… μεγαλεία και γι’ αυτούς και για εμάς.
Ε.Δ.
 
Εικόνες καρναβαλιού


Τα προβλήματα στην προετοιμασία του ξανθιώτικου καρναβαλιού και ιδιαίτερα της παρέλασης είναι πολλά, αλλά έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός του Κέντρου Πολιτισμού και των εμπλεκομένων, προκειμένου να προβλεφθεί κάθε πιθανό εμπόδιο ή παράλειψη. Ο ίδιος ο Μανόλης Φανουράκης είναι βέβαιο ότι θα το σκεφτεί πάρα πολύ για να είναι και στην επόμενη διοργάνωση (όπως υποσχέθηκε στο δήμαρχο), αλλά γι’ αυτά είναι ακόμη νωρίς.
Βασικά θέματα είναι η ασφάλεια και η ροή της παρέλασης, τα περιστατικά μέθης που απασχολούν κάθε χρόνο ερυθροσταυρίτες και νοσοκομείο, αλλά και το ανεξέλεγκτο παραεμπόριο στους δρόμους του καρναβαλιού. Και για τα τρία η ευθύνη πέφτει σε διαφορετικά πρόσωπα ή υπηρεσίες. Για να δούμε κατά πόσο ο καθένας θα αναλάβει το κομμάτι που του αναλογεί.
Ε.Δ.
 
Τάξη στο παζάρι


Σε δημόσια διαβούλευση θέτει ο δήμος Ξάνθης τον κανονισμό λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Υποτίθεται ότι έγινε ένα μητρώο, με όλους τους δικαιούχους αδειών (που ξεκίνησε επί Τσεγγελίδη, αλλά άγνωστο αν προχώρησε) και τώρα τίθενται οι βασικοί όροι, οι υποχρεώσεις των μικροπωλητών και οι κυρώσεις. Προβλέπονται οριοθετήσεις για κάθε επαγγελματία και υποχρεωτική αναγραφή σε εμφανές σημείο του υπευθύνου κάθε πάγκου. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν επαρκή έλεγχο και το βάρος πέφτει στη δημοτική αστυνομία, με τα… γνωστά της προβλήματα. Ιδού λοιπόν, η πρώτη «τρύπα».
Ε.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…