Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Το ΠΑΣΟΚ στο ευρωκοινοβούλιο δίνει τη δική του μάχη

Το ΠΑΣΟΚ στο ευρωκοινοβούλιο δίνει τη δική του μάχη

0
vryxelles_02_2013-empros

Οι ευρωβουλευτές προσπαθούν να πείσουν για την Ελλάδα. Μήνυμα ξεκάθαρης στήριξης από τον επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών

Καλούν ηγεσία και μέλη του ΠΑΣΟΚ σε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο ενόψει συνεδρίου. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ 2014-2020, η νέα πρόκληση για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο        

Με έκδηλη την ανησυχία για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με διστακτικότητα στην αποδοχή και αιτιολόγηση των επιλογών του παρελθόντος, οι ευρωβουλευτές του κόμματος υποδέχθηκαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, αποστολή σαράντα δημοσιογράφων από περιφερειακά ΜΜΕ της Ελλάδας, με σκοπό να τους ξεναγήσουν στους χώρους και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και κυρίως να τους παρουσιάσουν ένα κομμάτι που τους δημιουργεί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, δηλαδή το δικό τους έργο, που αφορά όχι μόνο τις επιμέρους αρμοδιότητές τους στις θεματικές επιτροπές που είναι μέλη, αλλά και τη «μάχη», όπως είπαν, για την Ελλάδα και την ανάκαμψή της.  
«Η troika είναι des-troika». Η Ελλάδα θέλει χρόνο και επενδύσεις
Στους δημοσιογράφους που ξεναγήθηκαν σε διάφορες αίθουσες του ευρωκοινοβουλίου, λαμβάνοντας πληροφορίες για τον τρόπο διάρθρωσής του, αλλά και για τους ποικίλους τομείς ενασχόλησης του, μίλησε και ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών της Ευρώπης, Χάνες Σβόμποντα, του δεύτερου δηλαδή σε ισχύ κόμματος του ευρωκοινοβουλίου, στους κόλπους του οποίου ανήκει και το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Σβόμποντα έστειλε μήνυμα απόλυτης στήριξης της Ελλάδας, απέναντι στην πολιτική άκρατης λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα, χαρακτηρίζοντας την des-troika (από το αγγλικό ρήμα destroy, που σημαίνει καταστρέφω) και υπογράμμισε ότι: «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες όμως πρέπει να είναι κοινωνικά αποδεκτές και με μέριμνα ιδιαιτέρως για την κοινωνική στήριξη και την κοινωνική δικαιοσύνη». Εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ του πλούσιου βορρά και του φτωχού νότου στην Ευρώπη και τα κράτη που δοκιμάζονται τώρα, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία πρέπει να βοηθηθούν για το καλό όλων των κρατών- μελών της ΕΕ. «Η Κρήτη δεν είναι σαν τη Φινλανδία», είπε ο κ. Σβόμποντα, «χρειαζόμαστε κοινή πολιτική που, όμως, θα είναι κοινωνικά δίκαιη και θα σέβεται τη διαφορετικότητα» και πρόσθεσε ότι τα δύο μεγαλύτερα πλήγματα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις χώρες της ΕΕ με προβλήματα είναι ότι συρρικνώθηκε η μεσαία τάξη και μία αυξανόμενη μερίδα του πληθυσμού στρέφεται στα άκρα και κυρίως στην άκρα δεξιά, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, πράγμα εξόχως επικίνδυνο. «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις και περισσότερο χρόνο. Το κλίμα είναι πιο θετικό με την επίσκεψη Ολάντ και την προσδοκία που δημιουργούν οι επικείμενες εκλογές σε κράτη μέλη με συντηρητικές κυβερνήσεις», σημείωσε ο κ. Σβόμποντα στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, αλλά και εξίσου αδιαμφισβήτητη προειδοποίηση ότι και η χώρα πρέπει να προχωρήσει με ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.      
Ζητούν ειλικρινή διάλογο στο ΠΑΣΟΚ οι ευρωβουλευτές
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, μαζί με τους ευρωβουλευτές Δημήτρη Δρούτσα, Γιώργο Σταυρακάκη, Άννυ Ποδηματά, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Σιλβάνα Ράπτη και Σπύρο Δανέλλη (απών ήταν μόνο ο Κρίτων Αρσένης), τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, αν και την ίδια ώρα τα εσωκομματικά στα εθνικά τεκταινόμενα έδειχναν να ξεπερνούν τα όρια. Ωστόσο, όσον αφορά το πεδίο των ευθυνών που έχουν αναλάβει ως ευρωβουλευτές, όλοι ανεξαιρέτως έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο να παρουσιάσουν τα βήματα στα οποία έχουν προβεί, αλλά και τις κοινές νίκες, ακόμη και με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ για τη μάχη που δίνει η χώρα στην ΕΕ.  
Δ. Δρούτσας: «ο Παπανδρέου ήθελε να κάνει αλλαγές, αλλά η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη»
Ο μόνος που μίλησε εκτενώς για το παρελθόν ήταν ο Δημήτρης Δρούτσας, ως μέλος την πρώην κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Δρούτσας αναφερόμενος στις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, τόνισε ότι είχε πραγματική βούληση για αναγκαίες αλλαγές, αλλά η Ελλάδα ήταν πολύ μακριά από το να τις δεχθεί και σε αυτό το πλαίσιο ως κύριο υπαίτιο «έδειξε» το τρίγωνο της πολιτικής, μεγαλοεπιχειρηματιών και συγκεκριμένων ΜΜΕ. Εξήγησε ότι το Συνέδριο για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μία οδυνηρή διαδικασία, επειδή πληρώνει ένα τίμημα από τη μια δικαίως ως κύριος εκφραστής της πολιτικής που ακολουθήθηκε μετά την μεταπολίτευση, αλλά και άδικα, επειδή χρεώθηκε «την πολύ υπεύθυνη στάση του ως κυβέρνησης στη πιο δύσκολη φάση της Ελλάδας μετά τον πόλεμο». Πάντως, στον Ευάγγελο Βενιζέλο η στήριξή του ήταν χλιαρή, όπως και η αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Μίλησε για ανάγκη δημιουργίας μιας υγιούς κίνησης πολιτών έξω από τα σημερινά πολιτικά κόμματα, αλλά πάντως ζήτησε «ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό» στο επικείμενο Συνέδριο για το ΠΑΣΟΚ.
Να σημειωθεί ότι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (ΕΚ) ο κ. Δρούτσας αυτή τη στιγμή ασχολείται με τη μεταρρύθμιση του πλαισίου προσωπικών δεδομένων, ως μέλος της αρμόδιας επιτροπής.      
Γ. Σταυρακάκης: «Το ΕΚ μάχεται για να άρει τη μείωση του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ 2014-2020»
Στο φλέγον για το ΕΚ και για την ΕΕ ζήτημα της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού 2014-2020 αναφέρθηκε ο κ. Σταυρακάκης, ως μέλος της αρμόδιας επιτροπής, εκφράζοντας την ανησυχία του και μεταφέροντας την αγωνία του συνόλου των ευρωβουλευτών για τη μείωση στο νέο προϋπολογισμό στην περίοδο της μεγαλύτερης κρίσης για την ΕΕ. Μετέφερε επίσης τις σκέψεις των ευρωβουλευτών για τις συνέπειες ενδεχόμενης άσκησης βέτο, για πρώτη φορά, αλλά και την καταστροφική πιθανότητα της ψήφισης ετήσιων υπολογισμών ως ύστατη λύση, αφού δε θα μπορούν οι περιφέρειες να προβούν σε κανένα προγραμματισμό. Με δυσαρέσκεια αναφέρθηκε στην έλλειψη στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕπ) και επεσήμανε ότι καμία απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμη όσο τα θεσμικά όργανα βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.        
Χ. Παλιαδέλη: «στις αναπτυσσόμενες συνεργασίες πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, η Ελλάδα είναι απούσα»
Στις δράσεις της μέσω της επιτροπής πολιτισμού του ΕΚ επικέντρωσε τη σύντομη εισήγησή της η κ. Παλιαδέλη, περιγράφοντας το βασικό πλαίσιο για τις πρωτοβουλίες σχετικά με το «σήμα πολιτιστικής κληρονομίας» και το «σπίτι ευρωπαϊκής ιστορίας» στις Βρυξέλλες. Ανέφερε τις προσπάθειές της για τη διάδοση της ανάγκης υποστήριξης των ανθρωπιστικών σπουδών στην ΕΕ και διεθνώς και τέλος με επαινετικά λόγια μίλησε για τις δράσεις του ευρωπαϊκού ινστιτούτου τεχνολογίας, μέσω του οποίου συνεργάζονται πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις, αλλά δυστυχώς, με παντελή απουσία της Ελλάδας. Κληθείσα να σχολιάσει το σχέδιο «Αθηνά», είπε ότι και οι ίδιες οι πανεπιστημιακές αρχές θα πρέπει να υπερβούν τις δικές τους αναστολές και τα μικροσυντεχνιακά συμφέροντα, ενώ για το θέμα των δυσλειτουργιών στη μειονοτική εκπαίδευση της Θράκης, ανέφερε ότι η Ελλάδα διανύει μία τόσο δύσκολη περίοδο και δυστυχώς άλλα θέματα έχουν προτεραιότητα.      
Α. Ποδηματά: «Το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή των ευρωπαίων στις επόμενες ευρωεκλογές»
Ως αντιπρόεδρος του ΕΚ, με αντικείμενο ευθύνης τη στρατηγική επικοινωνίας του οργάνου, η Άννυ Ποδηματά, αναφέρθηκε στο στοίχημα της συμμετοχής στις επόμενες ευρωεκλογές του 2014, τονίζοντας τα δείγματα απόρριψης της ΕΕ και ενίσχυσης του ευρωσκεπτικισμού, που αποτυπώνονται και μέσα στις έρευνες του ευρωβαρόμετρου. «Αυτό είναι συνέπεια της κρίσης και του τρόπου που το ΕΚ τη διαχειρίστηκε», σημείωσε η κ. Ποδηματά, εξηγώντας ότι παρά τις πρόσθετες αρμοδιότητες που έδωσε στο ΕΚ η συνθήκη της Λισαβόνας, κυρίως σε επίπεδο εμπλοκής στο νομοθετικό έργο της ΕΕ, το δημοκρατικό έλλειμμα παραμένει και ενισχύθηκε.
Σχολιάζοντας, τέλος τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική κυβέρνηση και τον κίνδυνο να χάσει τη φυσιογνωμία του, η ίδια αρνήθηκε ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση και εξήγησε ότι αντιθέτως, η απόφαση της συμμετοχής δημιούργησε μία (πρωτόγνωρη για την Ελλάδα) κουλτούρα συνεννόησης και συνεργασιών.     Μ. Κοππά: «Καμία απολύτως συζήτηση δεν υπάρχει πλέον για ΕΟΖ στην Ελλάδα»
Η Μαριλένα Κοππά που έχει αναλάβει θέματα εξωτερικών υποθέσεων και διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς και διεθνούς εμπορίου, σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι ενεργή η συζήτηση για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα, απάντησε: «πριν από ένα χρόνο υπήρξε μία συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί να στηθεί ΕΟΖ στην Ελλάδα. Τότε ήταν που εκδηλώθηκαν και οι αντιδράσεις. Όμως τώρα δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για το θέμα αυτό που να σχετίζεται με τη χώρα μας».    
Σ. Ράπτη: «μεγάλη επιτυχία του ΕΚ το γεγονός ότι η ΕΕπ θα στηρίξει τις κοινωνικές επενδύσεις»
Την είδηση της τελευταίας στιγμής, από την συνεδρίαση της επιτροπής για θέματα απασχόλησης, μετέφερε η Σιλβάνα Ράπτη, ενημερώνοντας ότι η ΕΕπ και ο αρμόδιος επίτροπος δέχθηκαν να ικανοποιήσουν ένα πάγιο αίτημα του ΕΚ τον τελευταίο καιρό, να στηρίξουν δηλαδή τις κοινωνικές επενδύσεις, μέσω στοχευμένης επιδοτούμενης εργασίας και κατάρτισης, εξηγώντας ότι κάθε πρόγραμμα θα καλύπτει και θα επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη ανάγκη.
Η κ. Ράπτη σχολίασε επίσης ότι η διαφορά του ΕΚ με το εθνικό κοινοβούλιο είναι ότι το πρώτο στάθηκε και βασίζεται στη συναίνεση και το συμβιβασμό, αφού κανείς δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία και όπως είπε: «η διαπραγμάτευση είναι το ‘κλειδί’ που οδηγεί σε εφικτές λύσεις».        
Σ. Δανέλλης: «Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για τη νέα ΚΑΠ»
Ο Σπύρος Δανέλλης επέλεξε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο λόγος του να είναι περισσότερο πολιτικός και λιγότερο ενημερωτικός. Αναφέρθηκε εν συντομία σε ζητήματα, όπως ο επαναπροσδιορισμός του δημοσίου συμφέροντος και η σχέση του με το ιδιωτικό, η απαγκίστρωση από τον κρατισμό, η σχέση της πάταξης της ανεργίας με την κατάσταση της επιχειρηματικότητας στη χώρα και ζήτησε να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος για την «ιερή αγελάδα» του δημοσίου.
Ωστόσο, μίλησε και για τα θέματα αρμοδιότητάς του στην επιτροπή γεωργίας, σχολιάζοντας ότι η νέα ΚΑΠ αλλάζει πολλά, αλλά η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη. «Κανένας παραγωγός δε θα είναι βιώσιμος, αν αποξενώνεται από το προϊόν του. Δε θα πρέπει δηλαδή να πηγαίνει η υπεραξία στους μεσάζοντες. Ο προστατευτισμός δεν μπορεί να υπάρξει. Τέλος ο ‘αγρότης του καναπέ’».  
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…