Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέος σύγχρονος αξονικός στο νοσοκομείο Ξάνθης

Νέος σύγχρονος αξονικός στο νοσοκομείο Ξάνθης

0
axonikos-empros

Τελευταίας γενιάς και με λιγότερη ακτινοβολία. Απολογισμός πεπραγμένων από τον διοικητή κ. Α. Μπαμπαλίδη  

Παραγωγικό, αν και με προβλήματα υποστελέχωσης. Αγώνας για την επάρκεια στα αναλώσιμα
 
Απολογισμό οικονομικών πεπραγμένων, διαχείρισης, λειτουργικότητας και παραγωγικότητας του νοσοκομείου Ξάνθης για το 2012, πραγματοποίησε ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αθανάσιος Μπαμπαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου το μεσημέρι στο γραφείο του. Προηγουμένως ο κ. Μπαμπαλίδης παρουσίασε στους δημοσιογράφους το νέο απόκτημα του νοσοκομείο Ξάνθης (μόλις πριν δύο εβδομάδες εγκαταστάθηκε) έναν αξονικό τομογράφο, νέας γενιάς (16 τομών) που δίνει τη δυνατότητα στους 5 γιατρούς του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος να εκτελούν όλη την γκάμα των αξονικών τομογραφιών εκτός από την στεφανιογραφία.  
20 – 25 τομογραφίες την ημέρα – Χρειάζεται ένας ακόμη γιατρός στο Ακτινολογικό
Όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης Σίμος, Διευθυντής συντονιστής του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος, η καινοτομία του συγκεκριμένου τομογράφου έγκειται στο γεγονός ότι η ακτινοβολία που χρησιμοποιείται είναι λιγότερη από τα μέχρι τώρα μηχανήματα. Κι αυτό επιτυγχάνεται από ένα σύστημα που αναγνωρίζει και δίνει μόνο την ακτινοβολία που χρειάζεται. Έτσι προφυλάσσει όλους τους εξετασθέντες από περιττή δόση ακτινοβολίας: « Πρόκειται για ένα μηχάνημα που έλειπε από το νοσοκομείο. Έχει πολλά προγράμματα θα μας διευκολύνει να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και τους ασθενείς μας και τους πολίτες του νομού.
Κανένας άρρωστος δεν χρειάζεται να μετακινηθεί για αξονική τομογραφία» , προσθέτει ο κ. Δημητριάδης. Όπως ανέφερε ο διοικητής κ. Μπαμπαλίδης ο νέος αξονικός χρηματοδοτήθηκε από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και κόστισε 275.000 ευρώ ενώ όπως είπε μέχρι το καλοκαίρι θα αντικατασταθούν όλα τα μηχανήματα του ακτινολογικού με πιο σύγχρονα προϋπολογισμού 1.5 εκ. ευρώ. Αναφορικά με τη παραγωγικότητα του ακτινολογικού ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι είναι συγκρίσιμο και μάλιστα στην πρώτη τριάδα σε παραγωγικότητα με τα άλλα νοσοκομεία της χώρας ενώ σε ημερήσια βάση μόνο στον αξονικό εξυπηρετούνται 20 – 25 εξεταζόμενοι την ημέρα. Πρόσθεσε όμως ότι για να εξασφαλιστεί το μάξιμουμ της απόδοσης του νέου αξονικού θα πρέπει να στελεχωθεί από ένα ακόμη γιατρό καθώς οι 5 γιατροί στελεχώνουν όλα τα τμήματα (υπερήχων , απλών ακτινογραφιών κ.λ.π.) και δεν επαρκούν ενώ το παραϊατρικό προσωπικό των 12 – 13 ατόμων επαρκεί, όπως είπε.  
Ποιες κλινικές έχουν προβλήματα
Στην μεγάλη προσπάθεια που επιχειρείται εκτός από τον ίδιο ως διοικητού αλλά και των 650 εργαζομένων του νοσοκομείου Ξάνθης των 240 κλινών (από 255 σε ανάπτυξη που ήταν παλαιότερα) προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του νομού παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός κάθε χρόνο είναι και πιο «σφιχτός» (10 εκ. το 2013 – 11 το 2012) και ότι η πολιτική του υπουργείου Υγείας είναι ασφυκτική ως προς την περικοπή δαπανών αναφέρθηκε ο κ. Μπαμπαλίδης χαρακτηρίζοντας ωστόσο «Πολύ δύσκολη χρονιά το 2012». Όπως σημείωσε λόγω της κρίσης αυξήθηκε ο αριθμός αυτών που απευθύνονται στο νοσοκομείο και μόνο στα Επείγοντα έχουν προσέλθει 100.000 άτομα ενώ έχουν νοσηλευτεί στις κλινικές 22.000 άτομα από 19.000 το 2011. Ο κ. Μπαμπαλίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχει υποστελέχωση σε κάποιες κλινικές όπως στην Καρδιολογική που λειτουργεί με 3 γιατρούς (2 μόνιμους και 1 που έρχεται από Καβάλα), ενώ σύμφωνα με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου θα έπρεπε να διαθέτει 5 καρδιολόγους, στην ΩΡΛ και την Ψυχιατρική που υπολειτουργούν 1 γιατρό στην καθεμιά αλλά και στην ΜΕΘ που λειτουργούν μόνο οι 5 από τις 6 κλίνες.
Επίσης αναγνώρισε και πρόβλημα με την μακριά λίστα αναμονής στα χειρουργεία τα οποία λειτουργούν 3 μέρες την εβδομάδα ενώ όπως σημείωσε και ο Διευθυντής της Χειρουργικής κ. Ανέστης Χιώτης ο στόχος είναι να λειτουργούν σε 5 ήμερη βάση όπως παλαιότερα. Ο κ. Μπαμπαλίδης τόνισε ότι το πρόβλημα δημιουργείται από την έλλειψη αναισθησιολόγων (4 αναισθησιολόγοι). Ωστόσο ο κ. Χιώτης είπε ότι καλύπτονται πάραυτα όλα τα Επείγοντα περιστατικά που χρειάζονται χειρουργεία καθώς επίσης και των ασθενών που νοσηλεύονται αν χρειαστεί ανάγκη.  
Αγώνας για την επάρκεια στα αναλώσιμα
Αναφορικά με το θέμα επάρκειας ή μη αναλώσιμων ή φαρμάκων ο κ. Μπαμπαλίδης είπε ότι γίνεται ένας αγώνας καθημερινά να μη λείψει τίποτε από το νοσοκομείο και παρά το γεγονός ότι τα χρήματα είναι μετρημένα, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αποδώσει τα οφειλόμενά του και οι προμηθεύτριες εταιρείες δεν κάνουν πίστωση, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά και μάλιστα προσκάλεσε οποιοδήποτε πολίτη να καταγγείλει αν έχει διαπιστώσει ή του έχει ζητηθεί να φέρει κάποιο αναλώσιμο.
«Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας δίνουν την ψυχή τους και τον καλύτερο εαυτό τους καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες είναι όμως τόσο μεγάλη η πίεση λόγω της αύξηση της προσέλευσης αλλά και των εγγενών προβλημάτων όπως η μείωση των εφημεριών επειδή δεν επαρκούν τα κονδύλια ή λόγω της υποστελέχωσης σε μερικές κλινικές που πιθανώς να υπάρχουν παράπονα από πολίτες σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών κάποιες φορές. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον κόσμο και να ξέρει ότι μέσα σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο για την εξυπηρέτηση του», τόνισε ο κ. Μπαμπαλίδης. Σ’ ότι αφορά τη σχέση του ιδίου με τους εργαζομένους του νοσοκομείου εξαιτίας διαφόρων καταγγελιών του σωματείου νοσοκομειακών γιατρών είπε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία απλά υπάρχουν και γκρίνιες λόγω της …φτώχειας («Όπου φτώχεια και γκρίνια…»)!  
Ολοκληρώνεται η μηχανοργάνωση – Στα «σκαριά» και η επένδυση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος
Ο κ. Μπαμπαλίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επένδυση με την παραγωγή ρεύματος με χρήση φυσικού αερίου που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ καθώς εκτιμάται ότι θα μειώσει τις δαπάνες κατά 400.000 – 500.000 ευρώ όμως όπως είπε «Ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί το 2013 αφού κολλάει στην γραφειοκρατία».
Ως πολύ θετικό επίσης έργο ανέφερε τη μηχανοργάνωση και μηχανογράφηση των τμημάτων που ολοκληρώνεται μέσα στο 2013 καθώς επίσης και την αύξηση των εσόδων του νοσοκομείου σε 11.576.000 το 2012 και μείωση των δαπανών σε 11.486.000 ευρώ από 17.700.000 ευρώ που ήτα το 2009 όταν ανέλαβε την διοίκηση του νοσοκομείου Ξάνθης Τέλος ανέφερε ότι το νοσοκομείο έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου και τη νοσηλεία του Κέντρου Φύλαξης Παράνομων Μεταναστών που είναι κάτι επιπλέον ενώ είπε ότι μεγάλη είναι η ελάφρυνση που προσφέρουν τα Κέντρα Υγείας Αβδήρων και Εχίνου που σε ετήσια βάση δέχονται από 30.000 άτομα ενώ το Κ.Υ. Σταυρούπολης 12.000 άτομα.  
Μαριάννα Ξανθοπουλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θρησκευτικές τελετές από τον Μητροπολίτη Ξάνθης για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου

Εκδηλώσεις Σάββατο και Κυριακή σε Κουτσό και Πασχαλιά Ξάνθης Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περ…