Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εν αναμονή του «λευκού καπνού» για τη ΣΕΚΑΠ

Εν αναμονή του «λευκού καπνού» για τη ΣΕΚΑΠ

0
sekap_seba_ivan-empros

Στο τέλος του μήνα η προσφορά Σαββίδη

Αγωνιούν οι εργαζόμενοι, σιωπούν Μαράντος και Deloite

Στο μαρτύριο της σταγόνας υποβάλλονται εργαζόμενοι και στελέχη της ΣΕΚΑΠ 5 μήνες τώρα καθώς η όποια πληροφόρηση αναφορικά με την πώληση της καπνοβιομηχανίας όπως και για τους επίδοξους αγοραστές και τις προσφορές τους δίνεται με το σταγονόμετρο και από κάποιες διαρροές στον Τύπο που πολλές φορές δεν επιβεβαιώνονται. Ο ειδικός εκκαθαριστής κ. Μαράντος και η εταιρεία αξιολόγησης Deloite όλο αυτό τον καιρό ενεργούν εν κρυπτώ και παραβύστω, είναι τελείως απροσπέλαστοι και δεν έχουν ανακοινώσει τίποτε απολύτως αναφορικά με την έκβαση του διαγωνισμού, με τον αριθμό και το ύψος τω δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά αλλά και ενισχύει τους φόβους ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στο διαγωνισμό με αποτέλεσμα να κηρυχτεί άγονος. Αυτός είναι και ο μεγάλος εφιάλτης των εργαζομένων γιατί αυτό θα σημαίνει και το τέλος της εταιρείας αλλά και της δικής τους δουλειάς.
Περιμένουν την προσφορά του Ιβάν Σαββίδη
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας ο εκκαθαριστής περιμένει εναγωνίως την προσφορά του Ιβάν Σαββίδη η οποία και αναμένεται τέλος του μήνα να κατατεθεί.
Είναι γνωστό ότι το ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη είναι όψιμο καθώς δεν συμμετείχε στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού και η προφορά του – εάν τελικά κατατεθεί θα είναι εκπρόθεσμη. Αυτό είναι και μια «αχίλλειος πτέρνα» για την τελεσφόρηση του διαγωνισμού καθώς είναι πιθανό η SEBA που ήταν η μόνη που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά εμπρόθεσμα να εγείρει ενστάσεις παρακωλύοντας τη διαδικασία.
Ποιος απ’ τους δύο θα την πάρει;
Να σημειώσουμε ότι τόσο η SEBA που σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε μια αξιόλογη προσφορά όσο και ο Ιβάν Σαββίδης είχαν συνεργασία χρόνων με τη ΣΕΚΑΠ. Συγκεκριμένα στη ΣΕΚΑΠ φτιάχνονται 4 σήματα της SEBA ενώ από το 1999 με την κυκλοφορία του βιολογικού φίλτρου της ΣΕΚΑΠ υπήρξε συνεργασία με την εταιρεία που ελέγχει ο Ιβάν Σαββίδης, την καπνοβιομηχανία Ντονσκόι Ταμπάκ, η οποία περιλαμβάνεται στον όμιλο που προεδρεύει ο Ιβάν Σαββίδης στον Aγκροκόμ.
Και οι δυο επιχειρηματικοί όμιλοι είναι δυνατοί και επίσης και οι δυο έχουν σχέδια για τη ΣΕΚΑΠ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του reporter.gr «ο Ιβάν Σαββίδης έχει συναντηθεί και με μέλη της κυβέρνησης στα οποία έχει εκθέσει τα αναπτυξιακά πλάνα που έχει για την καπνοβιομηχανία αλλά και τα σχέδιά του για την δυναμική διείσδυση του σήματος στην αγορά της Ρωσίας, όπου οι καπνιστές σήμερα αγγίζουν τα 40 εκατ. Ανάλογες συναντήσεις έχει πραγματοποιήσει και με την διοίκηση της καπνοβιομηχανίας που εδρεύει στην Αθήνα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» και η SEBA που κατά βάση είναι εταιρεία Logistics ενδιαφέρεται διακαώς για τη ΣΕΚΑΠ και σχεδιάζει να την αναπτύξει με στόχο τη διείσδυση στην αγορά του Ιράν όπου θα αναλάβει η ίδια τις μεταφορές των τσιγάρων ενώ για την ελληνική αγορά η ΕΛΓΕΚΑ που όπως είναι γνωστό υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας.
Ο χρόνος που περνά μετρά αντίστροφα για την ΣΕΚΑΠ
Παρά το γεγονός ότι στο υπουργείο Οικονομικών «σκοτίζονται» πολύ για το αντίκτυπο που θα έχει η εξαγορά της Ξανθιώτικης καπνοβιομηχανίας από μια τουρκική εταιρεία εξαιτίας της ύπαρξης της μειονότητας και ωστόσο μέσα στην ΣΕΚΑΠ το τελευταίο που τους απασχολεί είναι αν θα είναι τούρκος ή ρώσος ο νέος τους εργοδότης. Αυτό που πρωτίστως τους ενδιαφέρει είναι να συνεχίζουν να έχουν δουλειά…Επίσης ο χρόνος που περνά χωρίς να υπάρχει εξέλιξη μετρά αντίστροφα για την εταιρεία η οποία προσπαθεί να κρατηθεί στην αγορά και να τα βολεύει όπως – όπως όμως με επιτακτική την ανάγκη να πέσει χρήμα στην εταιρεία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…