Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Με διάθεση… «έτσι γλεντάμε κι ας λεν ότι χρωστάμε» το φετινό καρναβάλι

Με διάθεση… «έτσι γλεντάμε κι ας λεν ότι χρωστάμε» το φετινό καρναβάλι

0
organotiki_02_2013-empros

Μικρή αλλαγή του τίτλου της φετινής καρναβαλικής παρέλασης αποφάσισε ομόφωνα η οργανωτική επιτροπή

Πρόταση στη Μπέτυ Μαγγίρα για να γίνει η βασίλισσα του 2013. Τρία νέα άρματα και τρία ρετουσαρισμένα θα παρελάσουν. «Κλείνει» σήμερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων      

Μια σειρά από θέματα «που καίνε», αλλά και διαδικαστικά, για το ξανθιώτικο καρναβάλι του 2013 συζητήθηκαν στην οργανωτική επιτροπή που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους συλλόγους. Στη συζήτηση αποφεύχθηκαν οι εντάσεις, αν και δεν έλειψαν οι διαφωνίες και σκληρές δηλώσεις που προκάλεσαν αντιρρήσεις και από την πλευρά του προέδρου.  
Στο «παρά πέντε» μικρή αλλαγή στο όνομα του καρναβαλιού
Το «έτσι γλεντάνε αυτοί που σας χρωστάνε» ως τίτλος της φετινής καρναβαλικής παρέλασης, διαμορφώνεται τελικά και γίνεται «έτσι γλεντάμε κι ας λεν ότι χρωστάμε», καθώς η οργανωτική προτίμησε να παραλείψει τη χιουμοριστική πλευρά και την… αποδοχή του δημοσιονομικού χρέους της χώρας! Η εισήγηση έγινε από την πλευρά των λαογραφικών συλλόγων που είχαν συνεδριάσει νωρίτερα. Η κ. Ευτέρπη Στάντσιου εξήγησε το σκεπτικό για το κεντρικό θέμα, που παραπέμπει και σε ποδοσφαιρικό σύνθημα και τελικά οι σύλλογοι ομόφωνα συμφώνησαν τη μικρή αλλαγή, ως τελειωτική απόφαση για τον τίτλο του φετινού καρναβαλιού. Αντιρρήσεις δεν προέβαλε ούτε ο σύλλογος Trellacademy.Kom από την Κομοτηνή, ο οποίος είχε και την έμπνευση για τον πρώτο τίτλο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν περίμεναν ότι θα υπάρχει τέτοιος αντίκτυπος.  
Δεκτή η αίτηση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 14ου δημ. Σχολείου για να παρελάσουν
Τα μέλη κλήθηκαν επίσης να συζητήσουν τη συμμετοχή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 14ου δημοτικού σχολείου (που έχει συγκεντρώσει ήδη 220 συμμετοχές μαθητών και γονέων) στην καρναβαλική παρέλαση. Για το θέμα εκφράστηκε σκεπτικισμός, λόγω της διασφάλισης της ασφάλειας για τους μαθητές, αλλά και εξαιτίας της παρέλευσης της καταληκτικής ημερομηνίας για δήλωση συμμετοχής. Η εκπρόσωπος του συλλόγου κ. Καλαϊτζόγλου διευκρίνισε ότι οι γονείς αναλαμβάνουν την ασφάλεια των παιδιών και ότι θα προσλάβουν και εταιρία security για το πλήρωμα. Η διάθεση να μην στερηθούν τα παιδιά από τη συμμετοχή ήταν εμφανής, ωστόσο κάποιοι αναρωτήθηκαν γιατί δεν προσέγγισαν κάποιο σύλλογο για μαζική συμμετοχή. Τελικά, αποφασίστηκε ομόφωνα ο σύλλογος να συμμετέχει στην τελευταία θέση, όπως προβλέπεται για κάθε νέο σύλλογο που δηλώνει συμμετοχή.  
Επανέρχεται το ζήτημα του παιδικού καρναβαλιού
Βέβαια από τη συζήτηση προέκυψε για ακόμη μία φορά το ζήτημα της συμμετοχής των παιδιών στο καρναβάλι. Ο πρόεδρος Μανόλης Φανουράκης αναφέρθηκε με πικρία στην απροθυμία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών και δασκάλων να στηρίξουν το παιδικό καρναβάλι, συνοδεύοντας τους μαθητές και υπενθύμισε την πρόταση που έκανε ο δήμος για δωρεάν διάθεση 6.000 παιδικών στολών για τη συμμετοχή των μαθητών της Ξάνθης. Το θέμα αυτό βέβαια, θα γίνει ακόμη πιο επιτακτικό, αν του χρόνου και άλλοι σύλλογοι γονέων εκδηλώσουν πρόθεση συμμετοχής, όπως σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση.  
Άρματα χωρίς πολιτικά πρόσωπα, αλλά με χρώματα και θετική ενέργεια
Ο πενιχρός προϋπολογισμός του φετινού καρναβαλιού επιτρέπει τη δημιουργία τριών αρμάτων και το… ρετουσάρισμα σε άλλα τρία, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του κέντρου πολιτισμού. Θα παραμείνουν το άρμα του καρνάβαλου και της βασίλισσας του καρναβαλιού και θα προστεθούν τα υπόλοιπα ανάμεσα στα πληρώματα. Στο «τραπέζι» της συζήτησης έπεσε και η πρόταση για «δύο άρματα και καλά» ένα στην αρχή και ένα στο τέλος, αλλά τελικά, αφού δίνεται η δυνατότητα θα προτιμηθούν τα περισσότερα. Επίσης, θρακιώτικη επιχείρηση- χορηγός κατέθεσε πρόταση για να αναλάβει τη χρηματοδότηση ενός άρματος, πράγμα που διευκολύνει εξόχως τους διοργανωτές.
Ο Αντώνης Κουτσούμπας, επί μακρό υπεύθυνος για την κατασκευή των αρμάτων, σχολίασε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το ξανθιώτικο καρναβάλι ασχολείται ιδιαιτέρως με την πολιτική επικαιρότητα και πρότεινε η φετινή διοργάνωση να έχει πιο πολλά χρώματα, πιο φαντασμαγορικές εικόνες, πιο πολύ γλέντι, αλλά λιγότερους πολιτικούς. «Τους τρώμε στη μάπα κάθε μέρα, τους έχουμε μπουχτίσει. Φέτος, ας τους ξεχάσουμε για μία ημέρα και ας πούμε ‘σήμερα απλά γλεντάμε’», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας και η πρόταση ήταν καλοδεχούμενη από τους συλλόγους.
Επιπλέον, τα μέλη ενημερώθηκαν ότι έχει γίνει αίτηση στο Δ ΣΣ για τη ρυμούλκηση των αρμάτων, αλλά η απάντηση ακόμη αναμένεται.
Συμπληρωματικά έγινε ενημέρωση επίσης για την αναμονή της απάντησης της ΕΡΤ3 για τη μετάδοση του καρναβαλιού μέχρι σήμερα.  
Τελευταίες επισημάνσεις για τον Κανονισμό. Αποχωρήσεις ελέω κρίσης
Το κείμενο του κανονισμού που αναμένεται να ψηφιστεί στην επόμενη συνεδρίαση και να εφαρμοστεί από φέτος διανεμήθηκε στους εκπροσώπους των 33 συλλόγων, ώστε μαζί με ΔΣ και μέλη να υποβάλουν τις τελευταίες παρατηρήσεις τους. Ο κ. Φανουράκης επέστησε την προσοχή στη σύνθεση της 7μελούς επιτροπής που θα αναλάβει να εισηγείται τις ποινές, ενημερώνοντας ότι το κείμενο του κανονισμού προβλέπει η επιτροπή να απαρτίζεται από τρία μέλη της οργανωτικής επιτροπής, δύο υπαλλήλους του Κέντρου Πολιτισμού ( ο ένας κε των οποίων θα εκτελεί χρέη προέδρου), έναν πολίτη και έναν εκπρόσωπο του ερυθρού σταυρού, μιας και ο φορέας έχει καθολική εικόνα για την διεξαγωγή της παρέλασης. Από συλλόγους προτάθηκε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού να αποτελεί μέλος της επιτροπής, πράγμα που δεν αρνήθηκε ο κ. Φανουράκης.
Ο ίδιος απένειμε τα εύσημα στο σύλλογο Νεολέρα, καθώς είναι ο πρώτος που απέστειλε κατάλογο με τα 10 ονόματα των ατόμων περιφρούρησης με τα τηλέφωνά τους.
Στη συζήτηση παραστάθηκε και ο κ. Ζεκή από τον Ερυθρό Σταυρού, που σημείωσε ότι και η υγειονομική και η διασωστική ομάδα του ΕΣ θα δώσουν για άλλη μια φορά το παρών στο καρναβάλι, προτρέποντας τους συλλόγους: «να δώσουμε το καλό παράδειγμα και να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια».
Ακόμη, γνωστοποιήθηκε ότι οι σύλλογοι «Κατακτητές», «Άτλας» και «Πρωτοπόροι Λεύκης» δε θα παρελάσουν λόγω κρίσης, αλλά και για εσωτερικούς λόγους.   «Φεύγει» για το δημιουργικό το πρόγραμμα
Από τους συλλόγους ζητήθηκε έως σήμερα να καταθέσουν όλες τις εκδηλώσεις τους που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς ξεκινά η σχεδίασή του από το δημιουργικό τμήμα από Δευτέρα. Αρνητικά σχολιάστηκε ότι «μια ανάσα» πριν το καρναβάλι 134 σύλλογοι δεν έχουν ακόμη καταθέσει θέματα για τη στολή, ενώ λόγω αυτών των καθυστερήσεων διαπιστώθηκε ότι δύο σύλλογοι θα έχουν παρεμφερές θέμα. Επίσης, γνωστοποιήθηκε ότι η αφίσα του φετινού καρναβαλιού θα αποτελεί ζωγραφιά μαθητών από την αδελφοποιημένη πόλη του Γκίφχορν Γερμανίας.
Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχει κλείσει και όλες τις συμφωνίες για τις μουσικές εκδηλώσεις και κυρίως τη συναυλία του Σαββατιάτικου μεσημεριού, το Κέντρο Πολιτισμού.  
Αναζητώντας τη βασίλισσα. Πρόταση στην Μπέτυ Μαγγίρα
Το «καυτό» ζήτημα για τη βασίλισσα του φετινού καρναβαλιού συζητήθηκε χωρίς πολύ ενθουσιασμό, αφού τα περιθώρια είναι στενά. Η πρόταση του κ. Φανουράκη για να αναζήτηση της βασίλισσας του 2013 ανάμεσα στις καρναβαλίστριες των συλλόγων δεν είχε επιτυχία, αφού κανένας σύλλογος δεν πρότεινε υποψήφια, ενώ εκπρόσωπος συλλόγου σχολίασε ότι η ιδέα είναι καλή, αλλά δεν υπήρχε ο χρόνος για να βρεθεί η κατάλληλη. Η Θρακική Σκηνή πρότεινε να γίνει πρόταση στη Μπέτυ Μαγγίρα και ελλείψει άλλης ιδέας, το κέντρο πολιτισμού αναλαμβάνει να βολιδοσκοπήσει τις επόμενες ημέρες τις προθέσεις της γνωστής ξανθιώτισσας show woman.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…