Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έρχονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους

Έρχονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους

0
daneia-empros

Τροποποιείται ο νόμος. Διευκολύνσεις για εισοδήματα 25.000 ευρώ με μειώσεις 35% για μακροχρόνια ανέργους κα ανάπηρους

Κλειστό και το 2015 από δίκες στην Ξάνθη. Έχουν εκδοθεί 20 αποφάσεις οι 19 υπέρ των οφειλετών

«Ανάσα» στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης κάνοντας τροποποιήσεις στο νόμο Ν. 3869/2010 ώστε να γίνει περισσότερο λειτουργικός και αποτελεσματικός καθώς στην ισχύουσα μορφή του έχουν παρατηρηθεί στρεβλώσεις που δημιουργούν μεγάλο «βρόγχο» στα νοικοκυριά κυρίως σ’ ότι αφορά στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά που θεωρείται αποτυχημένο μέτρο αφού σε σπάνιες περιπτώσεις έχει θετική έκβαση αλλά και της δικαστικής επίλυσης της διαφοράς γιατί απαιτεί χρόνο και χρήμα.  
Οι αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Να σημειώσουμε ότι τη βούληση αυτή του υπουργείου αποκαλύπτει έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 18 Φεβρουαρίου ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη Το έγγραφο αναφέρει ότι: «υφίσταται ανάγκη να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός ο Ν. 3869/2010, καθώς η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα, οδηγεί σε ομηρία όσους δανειολήπτες έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα».
Το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση προβλέπει να αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα», καθώς επίσης και ότι θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος.
Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση απόφασης», διευκρινίζει ο κ. Σκορδάς.  
Σχέδιο για εργαζόμενους με εισόδημα έως 25.000 ευρώ ανέργους και ανάπηρους
Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010. Επιπλέον θα αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους. Παράλληλα θα υπάρξει μέριμνα για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος «Τειρεσίας» να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.  
«Κλειστές» οι δίκες μέχρι το 2016 στην Ξάνθη
Όπως μας πληροφορεί η δικηγόρος κα Πόπη Συμεωνίδου στην οποία έχει ανατεθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθη η διαχείριση αυτών των υποθέσεων, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Ξάνθη είναι όσοι προσφεύγουν απ’ εδώ και τώρα για υπαγωγή στη ρύθμιση η υπόθεσή του θα εκδικαστεί μετά το 2015 καθώς και το 2015 έχει «κλείσει» ενώ σε κάθε δικάσιμο του Ειρηνοδικείου Ξάνθης υπάρχουν 7 – 8 δίκες για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 20 αποφάσεις (6 μέσα στο 2012) εκ των οποίων οι 19 ήταν υπέρ των δανειοληπτών και η μία μόνο απορρίφθηκε. Μέχρι στιγμής δε έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής για ρύθμιση 250 δανειολήπτες από την Ξάνθη.  
Απέτυχε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός – Πρόβλημα με το 35%…
Όπως είναι γνωστό ο νόμος προαπαιτεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που όμως ό-πως – σημειώνει η κα Συμεωνίδου – «έχει αποτύχει γιατί δεν υπάρχει κουλτούρα εξωδικαστικού συμβιβασμού και οι τράπεζες δεν κάνουν ένα βήμα πίσω. Εννοείται ότι διαφυλάττουν τα συμφέροντά τους και οι προτάσεις που κάνουν π.χ. για το ποσό των δόσεων δεν μπορεί να το αποδεχτεί ο οφειλέτης γιατί δεν μπορεί ν ανταποκριθεί». Παράλληλα η κα Συμεωνίδου εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στο νόμο προς όφελος των οφειλετών λαμβάνοντας υπ’ όψιν την οικονομική δυστοκία των νοικοκυριών: «Είναι γεγονός ότι ο νόμος χρειάζεται βελτιώσεις και απ’ ότι έγινε γνωστό πρόκειται να καταργηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Ούτως ή άλλως δεν λειτούργησε και ήταν μόνο χάσιμο χρόνου. Επίσης προβλέπεται ειδική ρύθμιση για τους μακροχρόνια άνεργους και ανάπηρους και σε άτομα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ το οποίο διαμορφώθηκε σ’ αυτό το ποσό από μειώσεις που έχει υποστεί της τάξης του 35%. Αυτό είναι πρόβλημα καθώς βγάζει απ’ έξω κάποιους που δεν μπορούν ν’ αποδείξουν ότι έχουν υποστεί αυτές τις μειώσεις παρ’ όλα αυτά όμως δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους . Και είναι οι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα καθώς επίσης μισθωτοί ή συνταξιούχοι που έχουν υποστεί μικρότερες μειώσεις εισοδήματος από το 35% που ορίζει ο νόμος και όμως και πάλι δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν».
Τέλος η κα Συμεωνίδου εκτιμά ότι θα είναι μια θετική ρύθμιση η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων σε 25 από 20 χρόνια που είναι σήμερα.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…