Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Αδιέξοδα πρωτογενούς τομέα και η αναβολή των λύσεων….

Αδιέξοδα πρωτογενούς τομέα και η αναβολή των λύσεων….

0

Με αφορμή την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, άνοιξε για άλλη μια φορά η συζήτηση για το αρδευτικό πρόβλημα της πεδιάδας της Ξάνθης και το έργο που προωθείται για την επίλυσή του. Της εκδίκασης προηγήθηκε σειρά συναντήσεων από τους τοπικούς φορείς με αρμόδια και αναρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, προκειμένου να ασκηθεί πίεση για την υλοποίηση του έργου, για τη μη συμμετοχή στις οποίες κατηγορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα τόσο του αρδευτικού προβλήματος όσο και του προβλήματος της υφαλμύρινσης των υπόγειων υδροφορέων και συνολικότερα του αγροτικού χώρου, δεχτήκαμε καταρχήν να συμμετέχουμε στη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα αλλά και οι ενστάσεις επί του έργου και πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Από την πλευρά τους όμως οι λοιποί συμμετέχοντες προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν το πρόβλημα ως αντικείμενο προσωπικής μικροκομματικής στρατηγικής, ορίζοντας συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απολύτως αναρμόδιο (όπως άλλωστε και ο ίδιος δήλωσε) για το θέμα. Στο βαθμό δε που οι συναντήσεις αυτές είχαν ως περιεχόμενο τελικά την άσκηση παρέμβασης και πίεσης στο ΣτΕ, αποφασίσαμε να μην συμμετέχουμε, τηρώντας σαφείς αποστάσεις από την απροκάλυπτη θεσμική εκτροπή των τοπικών φορέων.
Οι υπεύθυνοι για το έργο, ας σταματήσουν λοιπόν να ανταλλάσσουν συγχαρητήρια για την ‘υπεύθυνη’ στάση τους. Οφείλουν να δώσουν απαντήσεις στην τοπική κοινωνία για την τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των μελετών καθώς και για τις παραλείψεις στο σχεδιασμό, και την με δική τους ευθύνη συνεχιζόμενη αναβολή της εκδίκασης.
Από τη μεριά μας θα επαναλάβουμε ακόμα μία φορά ότι η λύση στο πρόβλημα της άρδευσης και της υφαλμύρινσης των υδροφορέων θα πρέπει να είναι συνολική, αποτελεσματική και σύμφωνη με την ελληνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Θα πρέπει να σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους (μακροχρόνια βιωσιμότητα του έργου, επάρκεια υδάτων, επιπτώσεις στο οικοσύστημα, επιβάρυνση γειτονικών νομών). Ανεξαρτήτως όμως της τελικής έκβασης του συγκεκριμένου έργου, η συζήτηση που έχει ανοίξει μπορεί να αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία όλων των ζητημάτων που αφορούν στην αγροτική οικονομία και τη συμβολή της στο εισόδημα της περιοχής, ανοίγοντας ταυτόχρονα και τα ζητήματα της συμβατότητας των καλλιεργειών με τις δυνατότητες της περιοχής, της περιστολής της σπατάλης, της αύξησης της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων αρδευτικών δικτύων, της εκπαίδευσης και διαρκούς επιμόρφωσης των αγροτών.
Η εμμονή στο μοντέλο της «εντατικής γεωργίας», η προσήλωση στη μεγιστοποίηση της παραγωγής προϊόντων, έχει οδηγήσει στην κατάχρηση των φυσικών πόρων, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και εν τέλει στην ίδια την παραγωγή. Η εξάντληση και καταστροφή των υδάτινων πόρων σε συνδυασμό με τα φαινόμενα ρύπανσης και μόλυνσης, η υπερκατανάλωση ενέργειας, η επέκταση της διάβρωσης του εδάφους, η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα αυτής της λογικής.
Ταυτόχρονα, το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των λιπασμάτων αυξάνουν το κόστος παραγωγής ενώ οι τιμές παραγωγού συνεχώς μειώνονται. Τα νέα μέτρα της τρικομματικής κυβέρνησης έρχονται για να οξύνουν ακόμη περισσότερο τα αδιέξοδα του πρωτογενούς τομέα. Ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος μειώνεται από 11% σε 6% και ταυτόχρονα προβλέπεται μείωση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος της παραγωγής. Το φορολογικό καθεστώς αλλάζει ριζικά με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας των αγροτών και την υποχρέωση όλων των επαγγελματιών του γεωργικού χώρου να τηρούν λογιστικά βιβλία, αυξάνοντας έτσι το φορολογητέο εισόδημα, τα αγροτεμάχια θα προσμετρούνται στα φορολογητέα ακίνητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι συντάξεις του ΟΓΑ. Το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας εξαφάνισε την αγροτική πίστη και χρηματοδότηση ενώ πολλές είναι και οι περιπτώσεις υποθηκευμένων αγροτεμαχίων που εκποιούνται.
Σε περίοδο γενικευμένης κοινωνικής κρίσης και αβεβαιότητας, η τρικομματική κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτικές, που μετακυλύουν τα βάρη της κρίσης στον κόσμο της εργασίας ενώ, παράλληλα, απαντά στους αγώνες των αγροτών αλλά και όλων των εργαζόμενων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους με καταστολή και επιστρατεύσεις.
Μόνη μας επιλογή είναι η διεκδίκηση της αξιοπρέπειάς μας, η επιλογή του αγώνα, της ρήξης και της ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών.    
Ζεϊμπέκ Χουσείν
Βουλευτής Ξάνθης ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…