Σχόλια 09-02-2013

0

Οι λοχαγοί του ΠΑΣΟΚ πήραν το όπλο τους…και σημαδεύουν Βενιζέλο    

Η μυστική σύναξη  


Συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε αθηναϊκό ξενοδοχείο 17 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, νυν και πρώην βουλευτές, με κεντρικό τους όμως πυρήνα την γνωστή ομάδα των 7 υφυπουργών της περιόδου Γ. Παπανδρέου.
Η συγκέντρωση, όπως δήλωσαν οι συγκεντρωμένοι, έγινε για ν’ ανταλλάξουν απόψεις ενόψει του 9ου Συνεδρίου.
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες οι: Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης, Σ. Ξυνίδης, Μ. Όθωνας, Θ. Τζάκρη, Β. Κεγκέρογλου, Α. Παπαθανάσης, Μ. Θεοχάρης, Α. Μακρυπίδης, Π. Ασπραδάκης, Λ. Κουρουπάκης, Ν. Τσώνης, Ν. Ζωΐδης, Η. Καρανίκας, Σ. Αρναουτάκης, Γ. Αρβανιτίδης, Χ. Σπίρτζης (πρόεδρος ΤΕΕ). Λόγω τροχαίου ατυχήματος δεν παραβρέθηκε ο Γ. Πεταλωτής.
Ποια στάση θα κρατήσουν όλοι αυτοί στο συνέδριο, θα φανεί σύντομα.
«Ε»    

Άδειες επαγγέλματος με ένα κλικ  


Με ένα κλικ θα μπορούν πλέον οι πολίτες να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση διάφορων τύπων αδειών, όπως άσκησης επαγγέλματος ή ίδρυσης επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι πολίτες θα καταθέτουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά, και μάλιστα, εάν δεν λάβουν απάντηση εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, θα θεωρείται πως έχει εγκριθεί η άδειά τους.
«Ε»    

Η Sunlight  


Μόνον καλά λόγια και επαίνους έχει η τοπική κοινωνία για την Ξανθιώτικη βιομηχανία Sunlight του Ομίλου Π. Γερμανός.
Αφορμή για το σχόλιό μας η νέα επένδυση ύψους 20 εκ. ευρώ στην γειτονική μας Κομοτηνή όπου θα κατασκευαστεί εργοστάσιο ανακύκλωσης συσσωρευτών.
Το νέο εργοστάσιο θ’ απασχολήσει 50 άτομα και θα βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις από τις σοβαρές επενδύσεις, αυτές θα γίνουν η αιτία να δημιουργηθούν κι άλλες βιοτεχνίες «δορυφόροι» με θετικές επιπτώσεις στο νομό.
Χαιρετίζουμε τη νέα επένδυση που γίνεται στην Κομοτηνή και εκτός των άλλων χαιρόμαστε ιδιαίτερα διότι πρόεδρος της Sunlight είναι ο Χρήστος Καρτάλης, γέννημα-θρέμμα Ξανθιώτης, παλιό και έμπειρο στέλεχος της εταιρείας.
«Ε»        

Κράτος γυναικών ζητούν οι Τουρκάλες!  


Τα μέλη του γυναικείου τουρκικού συλλόγου “Ευσπλαχνία”, απαίτησαν τη δημιουργία στην Τουρκία ενός «Αυτόνομου κράτους γυναικών», στο οποίο δεν θα υπάρχει θέση για «βία, ληστεία και καταπίεση», επιδίδοντας αίτηση με σχετική έκκληση στο Κοινοβούλιο.
Στην αίτηση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «από την ημέρα της δημιουργίας της Δημοκρατίας, σ΄ αυτήν εξακολουθεί να υπάρχει κράτος, στο οποίο δεσπόζουν οι άνδρες».
Σε διαδήλωση με τη διατύπωση των απαιτήσεών τους οι γυναίκες, οι οποίες κάποτε είχαν διαζευχτεί από τους συζύγους τους, βγήκαν με μπλε μαντήλια και μαύρα γυαλιά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη βία. οι Τουρκάλες θεωρούν ότι το σημερινό κράτος δεν παρέχει επαρκή προστασία στις γυναίκες.
Παρά το μοντέρνο πρόσωπο που προσπαθεί να περάσει προς τα έξω η Τουρκία με τις σαπουνόπερες, δεν έχει καταφέρει ακόμα να αμβλύνει τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών…        

Σφίγγουν κι άλλο το ζωνάρι οι Έλληνες  


Στο μισό έχει μειωθεί, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, περίπου 8 στους 10 έχουν περιορίσει τα βασικά είδη διατροφής. Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% παραδέχεται ότι θα αγόραζε προϊόντα χωρίς απόδειξη, προκειμένου να ωφεληθεί, ενώ το υπόλοιπο 50% φαίνεται ότι το σκέφτεται.
Ειδικότερα, το 93% των ερωτηθέντων έχει υποστεί μείωση στο εισόδημά του τα τελευταία 3 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 79% έχει περιορίσει τα βασικά είδη διατροφής, ενώ το 94% των νοικοκυριών έχει σταματήσει τις εξόδους αναψυχής σε εστιατόρια. “Το ένστικτο της επιβίωσης σε αναγκάζει να έχεις συμπεριφορές που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχες. Με αλυσίδες, χειροπέδες και απειλές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα”, υπογράμμισε ο Δημήτρης Ασημακόπουλος.      

Εξηγήσεις  


Άμεσα έδωσε εξηγήσεις για τη δαπάνη 5.300 ευρώ για προμήθεια πούρων στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έφερε στο «φως» το ελεγκτικό συνέδριο, ο πρώην υπουργός Αλέκος Κοντός. Μιλώντας στο Mega ο κ. Κοντός ανέφερε ότι τα πούρα ήταν τα γνωστά “Domenico” που παράγονται στη Λάρισα από μικρή πρωτοποριακή βιοτεχνία και περιλήφθηκαν σε “καλάθι” με ελληνικά προϊόντα (ελαιόλαδο, κρασί κ.α.) που στέλνονται ως δώρο σε ευρωπαίους ομολόγους των υπουργών. Ο ίδιος σημείωσε ότι συνήθως κανείς συνεταιρισμός δεν ζητά χρήματα για τα προϊόντα που προσφέρει για τον σκοπό αυτό καθώς εντάσσεται στα πλαίσια διαφήμισης των ελληνικών προϊόντων. Ανέφερε ότι 20 ημέρες μετά την αποστολή των πούρων ήρθε στο υπουργείο ένα τιμολόγιο. Ως τότε είχε γίνει ανασχηματισμός και στη θέση του υπουργού βρισκόταν ο Κωστής Χατζηδάκης. Η δαπάνη πάντως, δεν εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ε.Δ.  

Οι ΑΝΕΛ για τα κρούσματα φυματίωσης  


Εγγράφως εξέφρασε προς το διοικητή του νοσοκομείου την ανησυχία της για φημολογούμενα κρούσματα φυματίωσης στο νοσοκομείο Ξάνθης, η τοπική συντονιστική επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στις 15 Ιανουαρίου κατέθεσαν ερώτηση, ζητώντας να μάθουν αν υπάρχουν και κρούσματα που προέρχονται από το κέντρο μεταναστών, πόσα είναι συνολικά τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στην περιοχή μας και ποια μέτρα λαμβάνονται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Μάλιστα, δημοσιοποιούν την ερώτησή τους, χωρίς μομφή για τον κ. Μπαμπαλίδη που δεν έχει απαντήσει, επειδή, όπως λένε, έχει περιθώριο 60 ημερών βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
Ε.Δ.  

«Αν οφείλω θα απαντήσω»  


Σχετικά με το ερώτημα αυτό, απευθυνθήκαμε στον κ. Μπαμπαλίδη, ο οποίος –ορθώς- αρνήθηκε να κάνει διάκριση ανάμεσα στα κρούσματα από πολίτες και σε αυτά από τους κρατούμενους μετανάστες. Ωστόσο, επί της ουσίας για την εικόνα των περιστατικών φυματίωσης στην Ξάνθη, δεν έδωσε απάντηση και περιορίστηκε να πει ότι «κατά καιρούς υπάρχουν κάποια κρούσματα, δίδεται η ανάλογη αγωγή και αν χρειάζεται νοσηλεία, ο ασθενής μεταφέρεται στο πνευμονολογικό της Καβάλας». Όσον αφορά στις προθέσεις τους, αναφορικά με το αν θα απαντήσει εγγράφως στους ΑΝΕΛ, ο ίδιος απάντησε ότι: «αν υποχρεούμαι, θα προβώ σε απάντηση».
Ε.Δ.  

Χωρίς διακοπή κυκλοφορίας και τραυματισμό  


Μια νταλίκα με επικαθήμενο ψυγείο που κατευθυνόταν προς Αλεξανδρούπολη ντελαπάρισε χθες το πρωί στην Εγνατία οδό, στο ύψος της αερογέφυρας του Μαγικού. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να παρασυρθεί στην άκρη του δρόμου και να ανατραπεί το ψυγείο. Ο ίδιος δεν τραυματίστηκε και επειδή ακριβώς το ατύχημα συνέβη στην άκρη του δρόμου, δεν χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία. Η τροχαία βρέθηκε βέβαια στο σημείο για να καταγράψει το συμβάν και να επιστήσει την προσοχή των οδηγών.
Ε.Δ.    

Φεβρουάριος: ο μήνας των γυναικών  


Ο Φεβρουάριος στην Ελλάδα είναι ο μήνας των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών και αυτό αξίζει να το μνημονεύσουμε. Χρειάστηκαν δεκαετίες έντονων γυναικείων αγώνων για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Για πρώτη φορά οι γυναίκες ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Εκλογικό δικαίωμα δεν δόθηκε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 κυρίες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439. Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας μάλιστα πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά!
Σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956. Ήταν η απαρχή της εφαρμογής στην πράξη της καθολικής ψηφοφορίας, που είχε κατοχυρωθεί ήδη στο Σύνταγμα του 1864, με την αναγνώριση της ιδιότητας του πολίτη στις γυναίκες.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…