Σχόλια 07-02-2013

0

Η Αθηνά τα μοίρασε: Καποδίστριας-Κοραής, λόγω περιεχομένου;
Θωμάς Βουγιουκλής    

Αισιοδοξία  


Πρέπει να το παραδεχτούμε πως η αναβολή που πήρε η υπόθεση του αρδευτικού δημιουργεί αισιοδοξία ότι η υπόθεση μπορεί να έχει θετική κατάληξη τελικά. Διότι την επιζητούσαμε εμείς για να ολοκληρωθεί η Διαχειριστική Μελέτη Υδάτων.
Ως εκ τούτου, μπορούμε να ελπίζουμε ότι το πολύ μεγάλο αυτό έργο του πρωτογενούς τομέα πως θα γίνει και πως θα βοηθήσει το νομό μας πάρα πολύ.
Από τη μια η Γεωθερμία, από την άλλη να νερά του Νέστου, μπορεί ο νομός μας να καταστεί σημείο αναφοράς για τον πρωτογενή τομέα όπως περιοχές της Κρήτης με τα θερμοκήπια.
Στο χέρι το δικό μας είναι να προχωρήσει η υπόθεση αυτή που θ’ αυξήσει το εισόδημα των αγροτών σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.
«Ε»    

Αγροτικό  


Βέβαια οι αγρότες του νομού οφείλουν ν’ αλλάξουν στάση και συμπεριφορά. Θα πρέπει να βγουν από τα καφενεία και να δώσουν το δικό τους παρών στις διεκδικήσεις για την δημιουργία των προϋποθέσεων ανάπτυξης και προόδου.
Με τα λόγια στα καφενεία λύσεις δεν δημιουργούνται. Ούτε βέβαια και οι αποκλεισμοί δρόμων. Όμως δεν υπάρχει και δικαιολογία για πλήρη και απόλυτη απουσία.
Το προχθεσινό φαινόμενο έξω από το κτίριο της ΠΕΔ ήταν ενδεικτικό και απογοητευτικό. Ούτε καν αυτή η απλή παρουσία αγροτών και κτηνοτρόφων. Δεν μιλάμε για μπλόκα. Μιλάμε για παρουσία. Κι όμως δεν υπήρξε ούτε αυτό το απλό.
Επομένως τι ερμηνεία να δώσει κανείς; Ότι οι αγρότες είναι απογοητευμένοι; Να το δεχτούμε. Όμως η απάντηση είναι η συμμετοχή, όχι η αποχή και απουσία.
Όταν μάλιστα έχουμε ως νομός ένα κορυφαίο θέμα σε εξέλιξη, αυτό του αρδευτικού, που πρωτίστως τους αγρότες ενδιαφέρει! Θα έπρεπε αυτοί να είναι στην πρώτη γραμμή σε Ξάνθη και Αθήνα!
Γιατί πρωτίστως το αρδευτικό είναι αγροτικό έργο.
«Ε»      

Απραξία  


Για να επικρατήσει το κακό, φτάνει και μόνο αυτοί που μπορούν να κάνουν καλό να μην κάνουν τίποτα.  
Για την αντιγραφή Ο σχολιαστής.    

Να βρεθεί λύση  


Κάποτε αυτή η ιστορία με τους δημοτικούς συμβούλους που χρόνια μετά έχουν δικαστικές εμπλοκές θα πρέπει ν’ αλλάξει.
Με το παραμικρό, κάθε πικραμένος, τραβάει μια μήνυση και αρχίζει ένας μαραθώνιος άγχους, αγωνίας και ταλαιπωρίας, συν τα έξοδα.
Θα πρέπει να μπει φραγμός και να μην στέλνονται στα δικαστήρια με το παραμικρό δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι για παράβαση καθήκοντος.
Κι εκεί που πάει κάποιος να προσφέρει για το καλό του τόπου, βρίσκεται στα δικαστήρια! Για ψύλλου πήδημα και για κάθε τρελή αιτιολογία.
Γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει να σταματήσει κάθε λίγο να’ χουμε στα δικαστήρια υποθέσεις με δημοτικούς συμβούλους.
«Ε»        

Τιμή εν ζωή  


Έτσι, ναι! Να τιμώνται οι άξιοι και οι προσφέροντες στα κοινά για το κοινωνικό καλό, εν ζωή. Για την ηθική ικανοποίηση. Όχι ότι είναι λίγη η μετά θάνατον τιμή. Όμως είναι άλλο το ένα και διαφορετικό το άλλο.
Γι’ αυτό και θεωρούμε πως πολύ σωστά έπραξε ο δήμος Αβδήρων και τίμησε κάποιους άξιους (πανάξιους!) δημότες του προχθές.
Με τον τρόπο αυτό επιβραβεύει την προσφορά, αλλά και δημιουργεί πρότυπα για τους νεώτερους, γιατί η κοινωνία μας έχει ανάγκη από τέτοιες προσφορές άξιων μελών της.
-Πάντα τέτοια…
«Ε»    

Έρχονται πάλι ισχυρές βροχές  


Για ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά από το βράδυ και από τα δυτικά προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Σήμερα Πέμπτη προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Μετά από ένα ολιγοήμερο διάλειμμα με ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες, ο καιρός ξαναγίνεται χειμωνιάτικος, δυστυχώς…  

Μια δικηγόρος για όλους τους ΙΔΑΧ


Τι κοινό έχουν οι 13 ΙΔΑΧ ΔΕ του Δήμου Χίου, που δικαιώθηκαν κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων και επιστρέφουν οριστικά στις υπηρεσίες τους, με τους 13 ΙΔΑΧ ΔΕ του Δήμου Ξάνθης, που αν και η υπόθεσή τους εκδικάστηκε στις 16 Ιανουαρίου περιμένουν ακόμη την απόφαση; Αλλά και με τους 16 ΙΔΑΧ ΔΕ του Δήμου Ρεθύμνης που η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων έγινε χθες; Τη δικηγόρο Λευκή Κιοσσέ – Παυλίδου.
Μ.Ξ.      

Πήραν την ευλογία…


Ανεξάρτητα από αν κάποιος πιστεύει ή όχι ότι το κακό διώχνεται με εξορκισμούς (αντίληψη που παραπέμπει σε άλλες εποχές) ωστόσο μεγάλη απήχηση είχε η έλευση της εικόναw τους Τιμίου Σταυρού από τα Ιεροσόλυμα. Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία όπου έγινε η τελετή υποδοχής αλλά και σύσσωμες οι αρχές του τόπου ήταν παρούσες και μάλιστα δεν έχασαν την ευκαιρία να κρατήσουν την εικόνα. Και καλά ο δήμαρχος και ο αστυνομικός διευθυντής και οι στρατιωτικοί…πες ότι το έκαναν για να πάρουν δύναμη και ν’ ασκήσουν καλύτερα τα καθήκοντά τους. Δεν μπορώ ν’ αφήσω όμως ασχολίαστο ότι κράτησε την εικόνα και ο αντιδήμαρχος κ. Μπένης με τον πρώην δήμαρχο Βιστονιδας κ. Νίκο Ζλάτκο. Να υποθέσω ότι και οι δυο ετοιμάζονται να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους για δήμαρχοι και επεδίωξαν να πάρουν τη χάρη και την ευλογία του Τιμίου Σταυρού;
Το πιθανότερο…
Μ.Ξ.      

Αναβολή για την υπόθεση της απιστίας  


Αναβολή πήρε η υπόθεση της απιστίας από το Εφετείο Κομοτηνής, που αφορά συνολικά 16 πρώην και νυν δημοτικούς συμβούλους. Πρόκειται για την περίπτωση μη επιβολής προστίμου σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης για παράνομη αφισοκόλληση, που γυρνά πίσω στο 2008. Το ελάχιστο πρόστιμο που έπρεπε να επιβάλει το δημοτικό συμβούλιο ήταν 3.000 ευρώ, ωστόσο τηρήθηκε επιείκεια με την ελπίδα της συμμόρφωσης και οι συνέπειες ήρθαν από το νόμο. Στην απόφαση μειοψήφησαν οι «Πολίτες για την Αλλαγή» παραίνεση του Θανάση Ξυνίδη, που είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε αυτά, καθώς και οΝίκος Ανταμπούφης. Κατηγορούμενοι είναι ο Θεολόγος Καλαϊτζής, ο Απόστολος Αγκόρτζας, ο Στράτος Σερραίος, ο Κώστας Γιαγτζόγλου, ο Τάσος Θεοδωρίδης, η Σοφία Καραγιαννίδου, ο Χασάν Μαλκότς, ο Στάμος Τριμίντζιος, ο Χρήστος Μούρκας, ο Χουσεΐν Μπαντάκ, ο Νίκος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Παπασταματίου, ο Μανόλης Τσέπελης, ο Μανόλης Φανουράκης, ο Φίλιππος Φιλίππου και ο Νίκος Φωτιάδης και διώκονται για απιστία σχετική με την υπηρεσία. Κατηγορούμενος είναι επίσης ο δήμαρχος για ηθική αυτουργία, καθώς και ο ιδιοκτήτης του κέντρου νυχτερινής διασκέδασης για συναυτουργία στην ηθική αυτουργία.
Ε.Δ.  

Το «Ελισσώ» ζητά μείωση, αλλά «δε θα πάρει»  


Αναβλήθηκε χθες και η υπόθεση της αίτησης μείωσης ενοικίου από το ξενοδοχείο «Ελισσώ». Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης ανέβαλε την υπόθεση, που ξεκίνησε με αίτηση της εταιρίας για μείωση του ενοικίου από 6.000 σε 2.400 ευρώ. Στην οικονομική επιτροπή ήταν σαφής η απροθυμία των μελών να συναινέσουν σε αυτή την προσπάθεια. Ο Χρίστος Πούλιος υπενθύμισε ότι το τίμημα είχε καθοριστεί ήδη χαμηλό για συγκεκριμένους λόγους, ενώ και ο νομικός σύμβουλος κ. Γιάννης Λάμπρου εξήγησε ότι το μίσθωμα ήδη είναι χαμηλό με βάση την αντικειμενική αξία και ως εκ τούτου ο δήμος θα αρνηθεί. Η εταιρία μπορεί να πετύχει μόνο μείωση έως 20%, όπως προβλέπει η σχετική διάταξη.
Ε.Δ.  

Δεν το έκρυψε  


Δεν έκρυψε την ικανοποίησή του ο Χρίστος Πούλιος για την πρόθεση που διαφάνηκε από την πλευρά του Δημήτρη Μπένη για σταδιακή αναβάθμιση της δημοτικής αγοράς, ώστε να αποτελέσει σε βάθος χρόνου ένα ορόσημο λαογραφίας και τουριστικό σημείο για το δήμο Ξάνθης. Αρχικά, η πρόταση ξεκινά με την άδεια λειτουργίας καφέ ουζερί εντός της δημοτικής αγοράς, σε κατάστημα που μισθώνει ο δήμος και ίσως αυτό να πυροδοτήσει, με την παρότρυνση του δήμου, πρωτοβουλίες για άλλες μικρές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα, ειδών λαϊκής τέχνης, σουβενίρ κ.ά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …