Σχόλια 05-02-2013

0

Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά η…κρίση.
Θωμάς Βουγιουκλής      

Φαινόμενο εποχής;  


Ένας αγώνας απαιτεί δράση, θυσίες, ξεβόλεμα. Οι σημερινοί αγρότες του νομού, αγνοούν ή αδιαφορούν για τα παραπάνω.
Και αποδείχθηκε αυτό προχθές κατά τον πλέον σκληρό τρόπο, όταν στην προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από την ΠΕΔ, πήγαν μόνον δέκα άνθρωποι.
Εικόνα απαράδεκτη, τόσο για τους διοργανωτές όσο και για τους κτηνοτρόφους και γεωργούς, που ανέρχονται σε χιλιάδες στο νομό μας.
Και ας μην δικαιολογούνται για δήθεν δουλειές, διότι η περίοδος είναι χαμηλής απασχόλησης στα χωράφια.
Το φαινόμενο αυτό τι δείχνει; Ότι πλέον ο αγροτικός κόσμος του νομού σταμάτησε ν’ αγωνίζεται ή ότι τις λύσεις και τους αγώνες τους περιμένει από άλλους.
Φαινόμενο δυσάρεστο και παρακμιακό. Εκτός κι αν με την στάση τους αυτή θέλουν να στείλουν κάποιο μήνυμα…
«Ε»

Ορεινό  


Όσοι ταξιδεύουν προς την ορεινή περιοχή και κυρίως προς Σταυρούπολη, Λειβαδίτη, Καλλιθέα, Λυκοδρόμιο, κάνουν μια δυσάρεστη διαπίστωση. Ότι όγκοι από χώματα και πέτρες (μέχρι και βράχοι) είναι πεσμένοι στο κατάστρωμα του δρόμου.
Δεν γνωρίζουμε εάν υπήρξε κάποιο ατύχημα από τις πτώσεις αυτών των υλικών. Και βέβαια δεν φταίει άνθρωπος που πέφτουν σήμερα, διότι το λάθος είναι παλιό, όταν κατασκευαζόταν οι δρόμοι.
Το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύμα ή τραυματισμό, προφανώς οφείλεται σε τύχη. Όμως το πρόβλημα της ορεινής περιοχής δεν είναι μόνον οι πτώσεις υλικών. Είναι και οι διαβρώσεις δρόμων που λόγω των βροχών πέφτουν διότι δεν έγιναν σωστά στην αρχική τους εκτέλεση.
Σήμερα είναι πολύ επικίνδυνα τα σημεία αυτά και θα πρέπει να διορθωθούν αμέσως πριν κοπούν οι δρόμοι στη μέση από τη δράση του νερού.
«Ε»                

Ο Ιβάν θέλει και το Μακεδονία Παλλάς  


Μετά τη ΣΕΚΑΠ, ενδιαφέρον εξεδήλωσε και για το ιστορικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία Παλάς» ο γνωστός επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.
Τρεις προσφορές κατατέθηκαν στον ανοικτό διαγωνισμό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την 12μηνη μίσθωση του Μακεδονία Παλλάς, από τις οποίες η μία είναι της Black & White που ανήκει στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά του Ιβάν Σαββίδη είναι και η συμφερότερη για το ΙΚΑ και είναι πολύ πιθανό το ξενοδοχείο να καταλήξει τελικά στα χέρια του.
Φαίνεται λοιπόν ότι μετά την απόκτηση του ΠΑΟΚ, ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Ρωσία, σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί έντονα στη Βόρεια Ελλάδα. Κάτι που ευχόμαστε φυσικά ολόψυχα κι εμείς οι ξανθιώτες. Λόγω ΣΕΚΑΠ εννοείται…          

Κ. Στεφανόπουλος: «Ελπίζω να μην υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς»  


Για άλλη μια φορά ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ταράζει τα πολιτικά νερά με τα λεγόμενά του. Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ασκεί κριτική σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, εξαίροντας τον πρωθυπουργό και τους κυβερνητικούς εταίρους ενώ παράλληλα εκφράζει την αντίθεσή του σε μία κυβέρνηση της αριστεράς.
Τον Αντώνη Σαμαρά χαρακτηρίζει ηγέτη «μακράς πνοής» και εκφράζει την έκπληξή του για την απρόσμενα «καλή δουλειά» που κάνει, ενώ για τους κυβερνητικούς εταίρους λέει ότι «κάνουν, όμως, ότι μπορούν. Κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω, δεδομένου ότι η τρόικα μας πιέζει». Ο ίδιος είναι απαισιόδοξος. «Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Ποτέ ξανά η πατρίδα μας δεν έχει περάσει κάτι ανάλογο».
Όσο για κυβέρνηση της Αριστεράς, ο πρώην πρόεδρος απεύχεται το ενδεχόμενο αλλά δεν το αποκλείει «αν ο κόσμος συνεχίσει να πιστεύει στον αριστερισμό-υποστηρίζει- δεν αποκλείεται να γίνει ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός».    

Χαρακτήρας


Οι ικανότητές σου μπορούν να σε ανεβάσουν στη κορυφή, αλλά μόνο ο χαρακτήρας σου μπορεί να σε κρατήσει εκεί. Και ο χαρακτήρας σου είναι αυτό που κάνεις όταν δε σε βλέπει κανείς.
Για την αντιγραφή
Ο σχολιαστής.            

Ευχές για το 2013 από την «Ψαρή Μαδάρα», στα 2.141μ.  


Οι συναισθηματικές και μεταφυσικές ανάγκες των πιστών σ’ όλη την Ελλάδα έχουν εναποθέσει στις κορυφές των λόφων και των βουνών πολλές μικρές εκκλησιές. Με ευλάβεια και όραμα.
Στην Κρήτη δώσαμε στις πιο πολλές το όνομα «Αφέντης Χριστός». Όλες είναι σημαντικές. Όλες έχουν ιστορία. Μα η πιο χαρακτηριστική βρίσκεται στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του όρους Δίκτη. Στη «Ψαρή Μαδάρα», 2.141 μέτρα πάνω απ’το γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους.  
Για να σκαρφαλώσεις μέχρι την εκκλησία του «Αφέντη Χριστού» πρέπει να περπατήσεις περίπου 40 λεπτά απ’ την Πάνω Σύμη μέχρι το οροπέδιο του Ομαλού. Μια πορεία δύσκολη και ανηφορική. Μέσα σε πεύκα και μελίσσια. Και μετά μια σκληρή ανάβαση. Που κρατά τρεις έως πεντέμισι ώρες. Ανάλογα με τη διαδρομή. Όσο πιο ανηφορική, τόσο πιο σύντομη.
Το εκκλησάκι είναι μονόχωρο και θολωτό. Χωμένο σε μια αγκαλιά του βράχου της κορυφής. Ακουμπάει, σ’ όλες τις πλευρές, στο βράχο. Κι όπου το εκκλησάκι υψώνεται πιο ψηλά από το βράχο, η αγάπη και η λατρεία των γύρω κτηνοτρόφων τοποθέτησαν, κτίζοντάς τες, πέτρες και χώμα από την περιοχή. Φυσικός βράχος είναι και το δάπεδό του με ελάχιστα λαξέματα. Εικόνες δεν έχει. Οι δυνατοί αέρηδες και η ασυνήθιστη παγωνιά δεν το επιτρέπουν. Ένα πεζούλι από ξερολιθιά είναι η «Τράπεζα» των πιο συγκλονιστικών μυστηρίων.
Το εκκλησάκι έχει ιστορία. Πολλοί την έχουν αναζητήσει μέχρι και επτά αιώνες πριν. Το αγάπησαν και οι μύθοι. Έχει το σπάνιο προνόμιο να βρίσκεται σε τόπο αδιάκοπης λατρείας του Θείου. Πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια.
Τι με «τράβηξε»τούτες τις δύσκολες ώρες; Η μακραίωνη παράδοση να τοποθετούμε τα ιερά μας στις κορυφές. Και ανάλογα με το εσωτερικό περιεχόμενο της αναζήτησης, όσο πιο δύσκολο, τόσο πιο ψηλά. Με τα βράχια, τις πέτρες και το χώμα της κορυφής. Άλλωστε, «Αφέντη» οι Κρητικοί ονομάζουμε τις εδαφικές εξάρσεις. Τις ψηλές κι άγριες κορυφές. Τα ψηλά και άγρια βουνά.
Κάπως έτσι να περπατήσουμε το 2013! Οι δανειακές δόσεις μόνο μια ανάσα είναι! Τη διαχρονική λύση να την αναζητήσουμε στα δικά μας υλικά! Στα δικά μας καθαρά χρώματα! Και στο δικό μας πλατύ ορίζοντα! Με τους δικούς μας ανθρώπους!  
Καλή χρονιά!
Αντώνης Νικ. Βγόντζας
Δικηγόρος      

Ο Λάτσεφ είναι στο «παιχνίδι» εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ


Έγκυρες και αξιόπιστες πηγές με πληροφορούν ότι στο «παιχνίδι» εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ είναι και βουλγάρικη εταιρεία. Και δεν είναι άλλη απ’ αυτή του επιχειρηματία Λάτσεφ που γνωρίσαμε να είναι εκπρόσωπος, συνεργάτης (δεν είναι ξεκάθαρο) του ινδικού ομίλου Bommidala που έφτασε στο παρά πέντε να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Λένε δε ότι κατέθεσε προσφορά λίγο μετά το περιθώριο που έδωσε ο ειδικός εκκαθαριστής επειδή υπήρχαν κάποια κωλύματα με μετόχους της και μάλιστα καλή προσφορά. Ένας Τούρκος (SEBA) , ένας Βούλγαρος και ένας Ρώσος (έστω ομογενής) διεκδικούν τη ΣΕΚΑΠ. Αν και για τον Ιβάν Σαββίδη όλα μέχρι στιγμής είναι εικασίες αφού δεν έχει κατατεθεί προσφορά παρά έχουν γίνει κάποιες κινήσεις που εκδηλώνουν ενδιαφέρον που μπορεί όμως να αποδειχθεί ότι όλο αυτό είναι «φούσκα».
Μ.Ξ.    

Η ατυχία του Βενιζέλου


Πολλά περιμένει το ΠΑΣΟΚ από το συνέδριο του. Το αντιμετωπίζουν κάτι σαν πανάκεια αφού έχουν φτάσει σε σημείο διάλυσης. Θεωρούν ότι είναι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το κόμμα για να βρει την ταυτότητά του , να αυτοπροσδιοριστεί μέσα στον πολιτικό χώρο, να συσπειρώσει τα μέλη του, να ορίσει τη διαλεκτική και τους τρόπους με τους οποίους θα επικοινωνήσει με το εκλογικό σώμα και κυρίως να βγει από την εσωστρέφεια και να αναδιατάξει όσες δυνάμεις του έχουν απομείνει. Δύσκολη διαδικασία και δεν είναι η πρώτη φορά που την περνά αυτή το ΠΑΣΟΚ. Όμως είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε τόσο χαμηλά ποσοστά.
Ατυχία και αυτή του Βαγγέλη Βενιζέλου. Την πρώτη φορά βιάστηκε να πει ότι αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου (όταν έχασε τις εκλογές του 2007) και τώρα προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Γιώργος Παπανδρέου!
Μ.Ξ.      

Sorry, δεν θα πάρω ξανά  


Σαφέστερα από ποτέ δείχνει ο Σωκράτης Ξυνίδης τις αποστάσεις που έχει πάρει και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από ένα «κύκλο εμπιστοσύνης», ή καλύτερα συναντίληψης που στήθηκε από το γνωστό «κίνημα των 7». Ο π. αν. υπουργός κάνει λόγο για «λιοντάρια» που έγιναν «γατάκια» υποκύπτοντας σε μικροπολιτικά συμφέροντα και επιστρέφοντας στην παλιά γνώριμη πολιτική πρακτική. Δεν είναι βέβαιο – μάλλον καθόλου βέβαιο- ότι η πολιτική είναι παρελθόν για το Σωκράτη Ξυνίδη, πάντως το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι, αν δε μεσολαβήσει κάποια δραματική αλλαγή.
Ε.Δ.  

Λιοντάρια και γατάκια  


Στο προσωπικό του ιστολόγιο, αναλυτικά Σ. Ξυνίδης έγραψε: «πέρυσι τέτοια εποχή εφτά υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να του δηλώσουν τη στήριξή τους ενόψει της εκλογής νέου Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Η κίνηση αυτή έγινε με την επιχειρηματολογία κάποιων εξ’ ημών ότι δεν μπορούμε χάριν κομματικών διαφωνιών να παίζουμε με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, στην πλέον κρίσιμη περίοδο. Αυτό έγινε μια φορά. Η εξέλιξη, από πάσης πλευράς κατά τη γνώμη μου, δικαίωσε ηθικά, δεν δικαίωσε όμως πολιτικά την κίνηση εκείνη. Γιατί, ένα χρόνο μετά, είναι απογοητευτική από κάθε πλευρά. Το ΠΑΣΟΚ κατέστη συνυπεύθυνο στην εξελισσόμενη μεγαλύτερη διευθέτηση συμφερόντων και πλούτου που έγινε ποτέ στη χώρα. Η πλέον πιστή συνιστώσα της δεξιάς του Σαμαρά. Σήμερα δεν μπορεί να ξαναγίνει κάτι παρόμοιο, με την κίνηση των επτά της εποχής εκείνης. Γιατί πλέον υπάρχει το αρνητικό προηγούμενο. Και όσοι το μετράνε πολύ και το οδεύουν πάλι προς την ίδια τακτική, ενδεχομένως να αποδεικνύουν αυτό που υποψιαζόμασταν από την αρχή. Ότι λείπει το πολιτικό θάρρος και περισσεύει ο πολιτικός οπορτουνισμός. Και ξαφνικά τα λιοντάρια γίνονται γατάκια! Sorry σύντροφοι … δεν θα πάρω ξανά».
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…