Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα “Περιβαλλοντικό έγκλημα η ανατροπή του αρδευτικού της Ξάνθης”

“Περιβαλλοντικό έγκλημα η ανατροπή του αρδευτικού της Ξάνθης”

0
siskepsi_eve_01_2013-empros

Σύσκεψη φορέων εν όψει της δίκης της 6ης Φεβρουαρίου. Αποφάσισαν να παλέψουν για να γίνει το έργο

Κραυγή αγωνίας από τον Γιώργο Παυλίδη: «Το έργο αφορά τις επόμενες γενιές και αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της πεδιάδας της Ξάνθης»
 
Ένα ενιαίο και αρραγές μέτωπο υπεράσπισης του αρδευτικού έργου της πεδιάδας της Ξάνθης με νομικά αλλά και με πολιτικά μέσα δημιουργήθηκε κατά τη σύσκεψη των θεσμικών και παραγωγικών φορέων του νομού που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή΄20 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Η σύσκεψη διοργανώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του ΕΒΕ Ξάνθης, της ΕΑΣ Ξάνθης και του Εργατικού Κέντρο Ξάνθης και αποσκοπούσε στην κινητοποίηση όλων των φορέων και στο συντονισμό των δράσεων και των παρεμβάσεων εν’ όψει της καθοριστικής δίκης της 6ης Φεβρουαρίου όπου και θα κριθεί η τύχη του έργου μετά την αναστολή του εξαιτίας της προσφυγής τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων και ενώ έχει δημοπρατηθεί η πρώτη φάση που αφορούσε έργα κεφαλών ύψους 50 εκ. ευρώ.  
Ισχυρές παρουσίες και ηχηρές απουσίες
Παρόντες στη σύσκεψη πέραν των διοργανωτών κυρίων Μωραΐτη (ΕΒΕ), Χατζηελευθεριάδη (ΕΑΣ) Μπεμπεκίδης (Ε.Κ.Ξ) ήταν ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κοντός, ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδης, πρόεδροι των Δ.Σ. των δημάρχων Ξάνθης και Τοπείρου, κύριοι Δημαρχόπουλος και Δελής αντίστοιχα αλλά επίσης πολλοί αγρότες και μέλη των συνεταιρισμών. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία τόσο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σαλτούρου και Ζεϊμπέκ όσο και του περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη κυρίων Γιαννακίδη και Καραλίδη αντίστοιχα. Υπενθυμίζουμε ότι εμπνευστής του έργου ήταν ο τέως νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης που το ξεκίνησε από το 1999 με την υποστήριξη του τότε βουλευτή κ. Σγουρίδη ενώ το έργο μπήκε σε τροχιά υλοποίησης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 100 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» επί του π. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού.  
Θετική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Η δικαστική «περιπέτεια» του έργου ξεκινά από το 2010 στο ΣτΕ καθώς φτάνει ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου προσέφυγε το ΣτΕ με προδικαστικό ερώτημα που αφορά τις λεκάνες απορροής των ποταμών Αχελώου και Νέστου. Όπως επεσήμανε ο κ. Κοντός η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν θετική: « Πριν ένα χρόνο εστάλη η περίπτωση Αχελώου στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο με την πιθανότητα να έχουν μια αρνητική απάντηση και πίεσαν οι Οικολόγοι γι αυτό η απάντηση ήταν θετική υπέρ της κατασκευής του έργου. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάνθηκε ξεκάθαρα ότι όταν υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος ξεπερνιούνται τα όποια περιβαλλοντικά θέματα και όταν ακόμη ισχύουν οι συνθήκες όπως η Ραμσάρ μπορούν να προχωρήσουν τα έργα υπό την προϋπόθεση να προστατευτεί το περιβάλλον». Ο κ. Κοντός πρόσθεσε επίσης ότι είναι μείζον θέμα για το νομό μας και ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα εν’ όψει τη δίκης της 6ης Φεβρουαρίου σύσσωμοι οι φορείς να υπερασπιστούν το έργο: « Να πιέσουμε ώστε να έχουμε μια θετική απόφαση. Είναι ένα πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό έργο διότι αποτρέπεται η υφαλμύρωση της πεδιάδας της Ξάνθης. Δεν αφορά μόνο τους αγρότες του νομού. Αφορά όλη την τοπική κοινωνία γιατί θα απασχοληθούν οικοδόμοι οι οποίοι είναι άνεργοι αλλά θα έχουν πολλαπλά οφέλη και οι επαγγελματίες», υποστήριξε ο κ. Κοντός επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν τα 100 εκ, ευρώ που είχε ο ίδιος δεσμεύσει όταν ήταν υπουργός.
Όλοι υπέρ του έργου…
«Έργο ζωής για την Ξάνθη» το χαρακτήρισε ο κ. Μωραϊτης και σημείωσε ότι «τίποτε δεν είναι αργά όταν υπάρχει σύμπνοια στους φορείς και στην κοινωνία» και ότι το Επιμελητήριο πήρε απόφαση να στηρίξει και νομικά την προσπάθεια γιατί «τα οφέλη για το νομό θα είναι πολλά από το έργο». Ένθερμος υποστηριχτής του έργου και ο κ. Χατζηελευθεριάδης ο οποίος δήλωσε: «Οφείλαμε να πρωτοστατήσουμε στην υπόθεση γιατί αυτό κατ’ εξοχή αφορά την οικονομία των αγροτών και την τοπική κοινωνία. Είμαστε πανέτοιμοι. Έχουμε αναθέσει σε δύο δικηγορικά γραφεία την υπόθεση με δική μας δαπάνη και με την υποστήριξη όλων των φορέων και των Πρόεδρων των συνεταιρισμών έχουμε συλλέξει 4.000 υπογραφές από τα μέλη τους και άλλους αγρότες. Ελπίζουμε να μας ακούσει το ΣτΕ». Για τα οφέλη του έργου στους αγρότες αλλά και τα προβλήματα της υφαλμύρωσης της πεδιάδας της Ξάνθης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δ. Τοπείρου Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης: «Είναι πολύ σημαντικό έργο για όλους τους αγρότες του κάμπου. Είναι σημαντικό επειδή θα μπορούμε να αρδεύομαι περιοχές που δεν αρδεύονται τώρα αλλά και αυτές που υπάρχουν θα έχουν πολύ χαμηλό κόστος. Δεν θα χρειάζονται επίσης γεωτρήσεις έτσι σε περιοχές και θα σωθεί ό κάμπος από την υφαλμύρωση. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό σε Άβδηρα , Μάγγανα , Μυρωδάτο. Είναι αναγκαίο να γίνει αυτό το έργο. Θα ωφεληθεί και η ορεινή περιοχή». Ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση των Οικολόγων ο μητροπολίτης Παντελεήμων που απέστειλε επιστολή και στον πρόεδρο του ΣτΕ εξηγώντας τι σημαντικό είναι το έργο για την τοπική κοινωνία: «Δεν μπορεί να κρατήσουμε τα πουλάκια στο Νέστο και να διώξουμε τους κατοίκους της περιοχής» ενώ ο κ. Μπεμπεκίδης σημείωσε ότι: «πρέπει ν’ αγωνιστούμε για ένα κοινωνικό πρόβλημα Να στείλουμε το μήνυμα μας στην κεντρική εξουσία για να δοθεί λύση»
Κραυγή αγωνίας από τον Γιώργο Παυλιδη
Τον βασικό κορμό της νομικής επιχειρηματολογίας ανέπτυξε ο κ. Γιώργος Παυλίδης που κατατείνει ότι το έργο είναι περιβαλλοντικό καθώς αποκαθιστά την φυσική διαδικασία του υπόγειου εμπλουτισμού του Νέστου που ανακόπηκε από τα αναχώματα που έγιναν το 1950 χωρίς παράλληλα να συνοδευτούν με αρδευτικά δίκτυα όπως από την πλευρά της Χρυσούπολης και τόνισε ότι αν το έργο αυτό δεν υλοποιηθεί ώστε να ανακόψει την υφαλμύρωση η πεδιάδα της Ξάνθης μετά από 2 – 3 δεκαετίες θα ερημοποιηθεί: «Το συγκεκριμένο έργο δεν αποτελεί εκτροπή και δεν συνδέεται με το έργο της εκτροπής του Αχελώου. Είναι η αποκατάσταση ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος της πεδιάδας της Ξάνθης από τον φυσικό εμπλουτισμό που έκανε ο Νέστος εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι Οικολογικές Οργανώσεις θα έχουν ιστορικές ευθύνες απέναντι στο περιβάλλον αν επιτύχουν να μην γίνει το έργο. Το έργο αφορά τις επόμενες γενιές και αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της πεδιάδας της Ξάνθης. Έχουμε δίκιο, έχουμε τα επιχειρήματα και πρέπει ν’ αγωνιστούμε γι αυτό το έργο που είναι το μεγαλύτερο έργο στο νομό».
Τέλος απαντώντας στις αιτιάσεις των Οικολόγων ότι δεν επαρκούν να νερά του Νέστου για την άρδευση ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι θα αρδευτούν αυτά τα νερά που καταλήγουν στη θάλασσα, ενώ παρουσίασε την Πράσινη Χάρτα της Ε.Ε. που καταγράφει την ποσότητα των υδάτων του Νέστου . Σύμφωνα μ’ αυτή ο Νέστος πριν τις απορροές (πριν τα φράγματα είχε σαν απορροή 1. 800.000.000 κυβικά ενώ εκτιμάται ότι το 2100 θα έχει 1. 150.000.000 κυβικά και με το καλύτερο σενάριο 1.500.000.000 κυβικά. Για την άρδευση χρησιμοποιούνται 100.000.000 εκ. κυβικά δηλαδή το 1/10: «Αυτή η ποσότητα δεν αλλάζει τίποτε στο Νέστο τουναντίον αποκαθίσταται η φυσική λειτουργία», κατέληξε ο κ. Παυλίδης.
Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Τσολακίδης ο οποίος είπε ότι τάσσεται υπέρ του έργου και ότι προτίθεται να το στηρίξει και νομικά μετά από απόφαση του Δ.Σ. Αβδήρων. Υπέρ του έργου τάχτηκαν επίσης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τοπείρου κ. Δελλής καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ – Θράκης κ. Παράσχος Ευστρατίου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…