Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ανεμοσκορπίσματα» οι στέγες στον κάμπο

«Ανεμοσκορπίσματα» οι στέγες στον κάμπο

0
zimies_dekarxo_01_2013-empros

Ισχυρός ανεμοστρόβιλος σάρωσε στάνες και στέγες σπιτιών στο Δέκαρχο και Ν. Αμισσό. Έντρομοι οι κάτοικοι για το πρωτόγνωρο φαινόμενο

Επί τόπου ο μητροπολίτης και ο αντιπεριφερειάρχης. Ο Δήμος Τοπείρου καλεί τους πληγέντες να υποβάλλουν αιτήσεις τη Δευτέρα για τις αποζημιώσεις
 
Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν οι κάτοικοι του Δεκάρχου και της Νέας Αμισσού του δήμου Τοπείρου ότι ήταν αληθινά αυτά που έζησαν το απόγευμα της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου περίπου στις 6 ή ήταν πρωταγωνιστές σε κάποια ταινία βιβλικής καταστροφής. Κυριολεκτικά «τους πήρε και τους σήκωσε» ένας δυνατός ανεμοστρόβιλος με χαρακτηριστικά ενός μίνι τυφώνα με εκκωφαντική βουή που διήρκησε έως 5 λεπτά που όμως ήταν αρκετά για να αφήσει πίσω του μεγάλες καταστροφές.  
Σκεπές έφυγαν πάνω από τα κεφάλια τους…Τραυματίστηκε μια κοπέλα στην Ν. Αμισσό
Απ’ το πρωί οι κάτοικοι του Δεκάρχου και της Ν. Αμισού μετρούσαν τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος, ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για την περιοχή όπως μας είπαν. Με τον τρόμο ακόμη στα μάτια από τις εφιαλτικές εικόνες που έζησαν την προηγούμενη νύχτα άρχισαν να καθαρίζουν τις αυλές τους να διορθώνουν και ν’ αντικαθιστούν τα κεραμίδια στις σκεπές τους που τα ξήλωσε και να κάνουν το σταυρό τους που μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν τυχεροί που δεν υπήρξε απώλεια σε ανθρώπινη ζωή ή στα ζωντανά τους. Μόνο στην Ν. Αμισσό υπήρξε τραυματισμός μιας κοπέλας η οποία από πέσιμο δοκαριών πάνω της καθώς ο ανεμοστρόβιλος ξεσκέπασε την λαμαρινοσκεπή της αποθήκης που βρισκόταν εκείνη την ώρα με την αδελφή της και τον 24χρονο φίλο της. Όπως μας πληροφόρησε ο ιδιοκτήτης της αποθήκης κ. Απόστολος Αποστολίδης οι τρεις νέοι διαμένουν στην Ξάνθη και ήρθαν στην αποθήκη για να ταΐσουν τα ζώα που έχει ο γιος του…φίλος της αδελφής της κοπέλας που τραυματίστηκε. Η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία της.  
Ισοπέδωσε μια στάνη στο Δέκαρχο και ξήλωσε κεραμίδια από τις σκεπές
Ευτύχημα θεωρούν οι κάτοικοι ότι έβρεχε και δεν κυκλοφορούσαν έξω όταν ξαφνικά ξέσπασε ο ανεμοστρόβιλος η μανία του οποίου κυριολεκτικά ισοπέδωσε μια στάνη στο Δέκαρχο χωρίς όμως να υπάρξει απώλεια σε ζώα. Κλεισμένοι μέσα στα σπίτια στο Δέκαρχο έβλεπαν απ’ τα παράθυρα τις λαμαρίνες από την στάνη να πετούν και να εκσφενδονίζονται ένα χιλιόμετρο μακριά ενώ κάποιο κομμάτι στην Ν. Αμισσό από την αποθήκη που πήρε την σκεπή κρεμάστηκε στα σύρματα της ΔΕΗ. Τέσσερις κολώνες της ΔΕΗ έσπασαν στη Ν. Αμισσό και βύθισαν τους οικισμούς στο σκοτάδι ενώ από το πρωί της Παρασκευής συνεργεία της ΔΕΗ τις αντικατέστησαν. Δέντρα κόπηκαν και ξεριζώθηκαν, κεραμοσκεπές παλαιών σπιτιών αλλά και νεόκτιστου στη Ν. Αμισσό καταστράφηκαν ενώ ξεσκεπάστηκαν στέγαστρα των ζωοτροφών.
«Ήταν τρομακτικά» λέει ο κ. Λαπαδώνης Ανέστης κάτοικος Δεκάρχου που το σπίτι του είναι απέναντι από την στάνη που καταστράφηκε όπως και η δική του κεραμοσκεπή, ενώ ο κ. Βασίλης Καζάκος 73 ετών συμπληρώνει: Τα βλέπαμε στις ταινίες και δεν τα πιστεύαμε και τώρα τα ζήσαμε ζωντανά. Είμαι 73 χρονών και τέτοιο πράγμα δεν έχω ματαδεί. Το σπίτι μου σε δυο γωνίες πέταξε τα κεραμίδια μια αποθήκη την ξεσκέπασε ολόκληρη και ένα υπόστεγο. Είπαμε ότι πεθάνουμε
Είμαστε τυχεροί που ζούμε οι ζημιές θα γίνουν. Τι να σας πως ο θόρυβος ήταν σαν να περνούσαν 30 αεριωθούμενα… πήρε λαμαρίνες μέσα στον ανεμοστρόβιλο τις πήρε από 1 μαντρί και τις πήγε 1.500 μέτρα μακριά …ζώα δεν σκότωσε, έχουν γίνει ζημιές στις ζωοτροφές τις ξεσκέπασε…».  
Τρομάξαμε πολύ …είδαμε τυφώνα…
«Τρομάξαμε πολύ αν είμασταν έξω δεν ξέρω τι θα γινόταν. Είμασταν στο στάβλο και πριν 5 λεπτά μπήκαμε στο σπίτι. Αν είμαστε εκεί…έπεσαν τα ξύλα θα μας σκότωνε. Είμαστε τυχεροί που γλιτώσαμε…» λέει η κα Τούλα που μετρά τις ζημιές στο σπίτι της στο Δέκαρχο και στο στάβλο της και η κα Τούλα επιβειβαώνει: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο μια βοή, μια αντάρα να σηκώνει τα πράγματα όλα στον αέρα, τυφώνα είδαμε παιδιά…»
Ο Πατέρας Αναστάσιος είναι ιερέας της Ν. Αμισσού: «Ήταν στις 6 το απόγευμα όταν ήρθε ένα κύμα κακοκαιρίας παρέσυρε κάποια σπίτια και υπέστησαν κατολισθήσεις στις σκεπές. Έχουν γκρεμιστεί τοίχοι, έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές στο χωριό».
Η κα Άννα, κάτοικος της Ν. Αμισσού προσπαθεί να μαζέψει τις λαμαρίνες από την αυλή της που της έφερε από την αποθήκη που ξεσκέπασε ο ανεμοστρόβιλος:«αέρας, βουητό, ήρθαν λαμαρίνες από απέναντι, φοβηθήκαμε πολύ. Ζημιές στη σκεπή έπαθε και το νεόκτιστο σπίτι του κ. Παπαδόπουλου Δημήτρη στην Ν. Αμισσό πατέρας 3 παιδιών. Μάλιστα το έκτιζε για τον ένα γιο του που πρόκειται να παντρευτεί: «¨Ένας απότομος αέρας δυνατός για τρία λεπτά και μια βοή… τα σήκωσε όλα. Ξήλωσε όλη τη σκεπή…».  
Το πρωί της Δευτέρας η υποβολή των αιτήσεων των πληγέντων στο Δημαρχείο Ευλάλου
Στους πληγέντες οικισμούς μετέβησαν το πρωί της Παρασκευής τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης και επεχείρησαν αποκατάσταση των καταστροφών οι οποίες εκτιμώνται σε χιλιάδες ευρώ. Επίσης στον καθαρισμό των δρόμων από τα κλαδιά, τα δέντρα και τις λαμαρίνες συνέδραμε η Πυροσβεστική μηχανήματα της Π.Ε. Ξάνθης και ιδιωτικά. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλίδης που μετέβη στους οικισμούς και υποσχέθηκε τους κατοίκους ότι η Π.Ε. Ξάνθης θα φροντίσει γρήγορα να δοθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Στο μεταξύ ο δήμος Τοπείρου καλεί τους πληγέντες κατοίκους της Ν. Αμισσού και του Δεκάρχου τη Δευτέρα στο Δημαρχείο του Ευλάλου προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις οι οποίες θα σταλούν από το δημαρχείο με fax στον ΕΛΓΑ ώστε να πάρουν γρήγορα τις αποζημιώσεις.
Στο πλευρό τους και ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ο οποίος συνομίλησε με τους κατοίκους ενώ προσπάθησε να τους παρηγορήσει: «Τα σπίτια φτιάχνονται …ευτυχώς δεν χάθηκαν ζωές…Η φύση δεν δαμάζεται…».  
Μαριάνα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…