Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ρωσοτουρκικός «πόλεμος» για τη ΣΕΚΑΠ;

Ρωσοτουρκικός «πόλεμος» για τη ΣΕΚΑΠ;

0
sekap001-empros

Εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
Στη ΣΕΚΑΠ ο διευθυντής του εργοστασίου του στο Ροστόφ

Ανακοινώθηκε η συμμαχία EΛΓΕΚΑ με Seba για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ

Διευρύνεται ο κύκλος των ενδιαφερομένων για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ και νέος «παίχτης» στο παιχνίδι» φέρεται να είναι ο ομογενής Ρώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης , μεγαλομέτοχος της Donskoy Tabak, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας και πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Η πρώτη επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους του για τη ΣΕΚΑΠ έγινε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου το πρωί, όταν επισκέφτηκαν το εργοστάσιο οι απεσταλμένοι του, ο διευθυντής του εργοστασίου του στο Ροστόφ και ένας διερμηνέας.  
Ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη για τη ΣΕΚΑΠ – Ήρθαν απεσταλμένοι του
Η είδηση επιβεβαιώνεται από τον διευθυντή του εργοστασίου κ. Χρίστο Πούλιο, ο οποίος ξενάγησε τους δύο απεσταλμένους του κ. Σαββίδη στους χώρους του εργοστασίου και τους έκανε μια πλήρη ενημέρωση για την πορεία και την καθαρή θέση της εταιρείας στην ελληνική και την ξένη αγορά, τα οικονομικά της στοιχεία καθώς και τις προοπτικές και τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει. Στην ΣΕΚΑΠ πάντως τόσο οι εργαζόμενοι όσο και τα διευθυντικά στελέχη κρατούν χαμηλούς τόνους, δεν παύουν να αναγνωρίζουν ως θετική αυτή την εξέλιξη την ίδια στιγμή όμως «κρατούν μικρό καλάθι»… Η κίνηση αυτή εκ μέρους του κ. Σαββίδη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς διαφαίνεται ότι μπορεί ν’ αποτελέσει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα μετά την γνωστοποίηση ότι η μόνη εταιρεία που έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την ΣΕΚΑΠ είναι η τουρκική Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat.  
Ο Σαββίδης θα «λύσει τα χέρια» του ΥΠ.ΕΞ;
Με την είσοδο του κ. Σαββίδη στο παιχνίδι «ανεβαίνουν οι μετοχές» της ΣΕΚΑΠ σε σχέση με τον ανταγωνισμό που δημιουργείται ενώ αν τελικά καταθέσει προσφορά ίσως και να «λύνονται τα χέρια» όσων μέσα στο υπουργείο Οικονομικών και ΥΠ.ΕΞ. υποστηρίζουν ότι η ΣΕΚΑΠ δεν πρέπει να δοθεί σε τουρκικά χέρια εξαιτίας της ύπαρξης της μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή. Κι αυτή η άποψη είναι υπαρκτή και αρκετά ισχυρή και αυτό αιτιολογεί και την παρελκυστικότητα που έχει επιδειχθεί στην επιλογή του αγοραστή εδώ και 4 μήνες από τότε που ολοκληρώθηκε η τελική φάση του διαγωνισμού.  
Ανακοινώθηκε η συμμαχία EΛΓΕΚΑ με Seba για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ
Απέναντι στον ομογενή Ρώσο Ιβάν Σαβίδη παίρνει «θέσεις μάχης» για τα «μάτια της ΣΕΚΑΠ» μια ελληνοτουρκική συμμαχία η τουρκική SEBA και η ελληνική ΕΛΓΕΚΑ. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική εισηγμένη υπέγραψε προσύμφωνο (MOU) με την Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat για την από κοινού εξαγορά μεριδίου της ΣΕΚΑΠ και εν συνεχεία την ανάθεση υπηρεσιών και της πώλησης προϊόντων της καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα από την ελληνική εταιρεία.
Η σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε την Τετάρτη 23 στην ιστοσελίδα της και αναφέρει:
«Ανακοίνωση σχετικά με σύναψη επιχειρηματικής συμφωνίας  
Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2013  
Στα πλαίσια των διατάξεων του άρθρου 10 παρ. 1 του Ν. 3340/2008 και του άρθρου 2 παρ. β της απόφασης 3/347/12-07-2005 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία «ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε.» ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι σήμερα Τετάρτη, 23.01.2013, προέβη σε σύναψη μνημονίου αλληλοατανόησης (Memorandum of Understanding) με την τουρκική εταιρία «SΕBA DIS TICARET VE NAKLIYAT A.S.» έχοντας ως βάση τους κάτωθι κύριους άξονες:
α) την από κοινού σύσταση συμμετοχικής εταιρίας, με αρχικό κεφάλαιο 50 χιλ. ευρώ, με στόχο την απόκτηση αρχικά του 50,36% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ Α.Ε.)» με βάση τη δεσμευτική προσφορά της τουρκικής εταιρίας, όπως αυτή κατατέθηκε στις 15.10.2012 προς τον ειδικό εκκαθαριστή της «ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.». Το ποσοστό συμμετοχής της ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε., ή θυγατρικής αυτής, στο κεφάλαιο της νεοσυσταθείσας εταιρίας θα ανέρχεται σε 19%.
β) τη δέσμευση της τουρκικής εταιρίας για την ανάθεση αφενός του έργου της παροχής 3PL υπηρεσιών των προϊόντων της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ Α.Ε.)» και αφετέρου της αποκλειστικής εμπορίας των εν λόγω προϊόντων εντός της Ελληνικής επικράτειας σε εταιρίες του Ομίλου ΕΛΓΕΚΑ».  

Ποιος είναι ο Ιβάν Σαββίδης  


Ο Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς Σαββίδης, (Σαβίντι στα ρωσικά), γεννημένος στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, στην περιφέρεια Τσάλκα της Γεωργίας), είναι Ρώσος επιχειρηματίας και πολιτικός, γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο. Μετά την 7η τάξη του σχολείου, ο Ιβάν Σαββίδης μετακόμισε στην περιοχή του Ροστόφ στον Ντον, όπου και αποφοίτησε από το σχολείο μέσης εκπαίδευσης. Το 1977 κατετάγη στο στρατό. Το 1980, μετά τη θητεία του, άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον, όπου ξεκίνησε ως απλός εργάτης και έφτασε μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή του εργοστασίου.
Το 1988, χωρίς να σταματήσει να εργάζεται, τελείωσε την οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ. Το 1992 και με τη σοβιετική κατάρρευση, η συγκεκριμένη βιομηχανία καπνού ιδιωτικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε CJSC Donskoy Tabak. Το 1993, εκλέχτηκε γενικός διευθυντής της μετοχικής εταιρίας «Ντονσκόι Ταμπάκ» και παρέμεινε επικεφαλής της επί 10 χρόνια. Σήμερα, η σύζυγος του Σαββίδη, Κυριακή Σαβίντι, αποτελεί πλέον και τυπικά, τη μεγαλομέτοχο της Donskoy Tabak, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας.
Μεταξύ 2002 και 2005, ο Σαββίδης διετέλεσε πρόεδρος της Ροστόφ. Από το 2005, είναι πρόεδρος της έτερης μεγάλης ομάδας του Ροστόφ στον Ντον, της Σ.Κ.Α. Ροστόφ. Στις 10 Αυγούστου 2012, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ. Επίσης, ο Ιβάν Σαββίδης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπιλιάρδου της Νότιας Ομοσπονδιακής περιφέρειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.  
Πολιτική καριέρα
Ο Σαββίδης εκλέχτηκε μέλος της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ, το 1998 και το 2003. Το 2003, εκλέχτηκε επίσης ως βουλευτής στη Ρωσική Δούμα. Στη συνέχεια, και στη διάρκεια εκείνης της βουλευτικής του θητείας, διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας. Το 2007, επανεκλέχθηκε ως βουλευτής στη Δούμα, με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην ίδια βουλευτική περίοδο, υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, στην οποία ήταν υπεύθυνος των διαβουλευτικών σχέσεων με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ήταν και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ένωσης. Τιμήθηκε το 1999 από τη Ρωσική Ομοσπονδία με το παράσημο «Για την προσφορά προς την Πατρίδα» ΙΙ βαθμού και το 2003 με το Παράσημο Τιμής. Έχει λάβει επαίνους από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Πατριάρχη Πάσης Ρωσίας, το νομάρχη της περιφέρειας του Ροστόφ και το δήμαρχο του Ροστόφ στον Ντον.  
Προσωπική ζωή και κοινωνικό έργο
Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σαβίντι, με την οποία έχει δύο γιους, τους Γιώργο και Νίκο. Είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας και έπαιξε κύριο ρόλο στην αποδοχή από το ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού), των ελληνικών μειονοτήτων των γειτονικών της Μαύρης Θάλασσας χωρών, ως μέλη του. Συγκεκριμένα, από το 2004 είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας και από το 2006 είναι συντονιστής του ΣΑΕ της Περιφέρειας χωρών πρώην ΕΣΣΔ. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστημών.. Επίσης, έχει δημοσιεύσει 10 επιστημονικές εργασίες.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…