Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Πέφτουν» τα μισθώματα του δήμου

«Πέφτουν» τα μισθώματα του δήμου

0
oikonomiki_pita_2013-empros

Πρώτη συνεδρίαση της νέας Οικονομικής Επιτροπής. 100 ευρώ το μήνα για το εστιατόριο στο δασικό χωριό

Εγκρίθηκαν δαπάνες. 66.000 ευρώ για το έργο της Ενοποίησης Πλατειών
11.000 ευρώ για τα κινητά των αντιδημάρχων και του δημάρχου
 
Με διαδικαστικά ως επί το πλείστον θέματα ασχολήθηκε η Οικονομική Επιτροπή με την νέα της σύνθεση στην πρώτη συνεδρίαση του 2013 που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις μιάμιση το μεσημέρι. Όπως είναι γνωστό πρόεδρος της Επιτροπής συνεχίζει ο Δημήτρης Μπένης ενώ τα νέα της μέλη είναι ο Δημήτρης Βορίδης που αντικατέστησε τον κ. Ηλία Βασιλούδη , ο κ. Γιώργος Κολλάρος που ήρθε στη θέση του κ. Νικου Ανταμπούφη, ο κ. Γιώργος Δρεμσίζης, ο Παπαδόπουλος Κυριάκος και ο Νικος Σπυριδόπουλος που μεταπήδησε από την Επιτροπή Ποιότητας. Ο κ. Μπένης έκοψε την πίτα της Οικονομικής όμως το φλουρί δεν το κέρδισε κάποιο μέλος της αλλά ο δημοσιογράφος της «Θράκης» που κάλυπτε την συνεδρίαση Γιώργος Συληγαρδάκης.  
Χαμηλώνει το μίσθωμα σε μαγαζιά της δημοτικής αγοράς
Τα δύο πρώτα θέματα αφορούσαν κατάρτιση όρων και την εκμίσθωση δυο καταστημάτων στην Δημοτική αγορά (κατάστημα 18 και 39 ). ¨Όπως είναι γνωστό λόγω της κρίσης και του μειωμένου ενδιαφέροντος των επαγγελματιών για την εκμίσθωση καταστημάτων στη δημοτική αγορά ο δήμος αποφάσισε να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τα μισθώματα. Έτσι στην πρώτη περίπτωση χαμήλωσε το μίσθωμα από 186 ευρώ το μήνα σε 145 ευρώ και στην δεύτερη από 173 σε 160 ευρώ (είναι μεγαλύτερο). Παράλληλα αποφασίστηκε η ακύρωση απόφασης της Οικονομικής που κατάρτισε τους όρους για δύο άλλα μαγαζιά. Όπως σημείωσε ο κ. Μπένης τώρα δεν υπάρχουν άλλα άδεια ενώ ο κ. Καλογερής σημείωσε ότι ο δήμος πρέπει να αναβαθμίσει τη δημοτική αγορά. Το 4ο θέμα αφορούσε την μίσθωση 2 αγροτεμαχίων (20 και 25 στρεμμάτων) στο αγρόκτημα του Ιωνικού και το τίμημα που αποφασίστηκε είναι 20 ευρώ και κατακυρώθηκα στον κ. Τσορμπατζίδη.  
Έγκριση δαπανών και διαφωνίες της αντιπολίτευσης
Το επόμενο θέμα αφορούσε στην διεξαγωγή νέου διαγωνισμού για την μεταφορά μαθητών καθώς ο προηγούμενος λόγο μη προσέλευσης ενδιαφερομένων κηρύχθηκε άγονος. Όπως εξήγησε ο κ. Μπένης η αρμοδιότητα αυτή έχει περάσει στην περιφέρεια και ο δήμος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε
Το 6ο θέμα αφορούσε στην έγκριση δαπανών και συγκεκριμένα 29 κωδικών. Όπως εξήγησε η κα Μανά αφορούσαν έργα που δεν έχουν πληρωθεί και επειδή ήρθαν κάποια χρήματα γίνεται η πληρωμή τους. Διευκρινιστικές ερωτήσεις έκανε τόσο ο κ. Πούλιος όσο και ο κ. Βορίδης και συγκεκριμένα με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των έργων που θα πληρωθούν. Η κα Μανά εξήγησε ότι πληρώνονται αυτά για τα οποία δεν χρειάζεται να γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού. Στη λίστα υπήρχε και το ποσό των 66.000 ευρώ για το έργο της ενοποίηση των πλατειών και ο κ. Πούλιος ζήτησε διευκρινίσεις γιατί ακόμη αποπληρώνεται το έργο 6 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του και τι εργασίες αφορά. Η ερώτηση του ήταν και προς τον κ. Μπένη λόγω της επαγγελματικής του σχέσης με την εταιρεία που κατασκεύασε το έργο καθώς ήταν μέλος του Δ.Σ. της Νάσκος. Στο σημείο αυτό ο κ. Μπένης διευκρίνισε ότι δεν είναι πλέον μέλος στην εταιρεία ενώ η κα Μανά ανέφερε στις εργασίες που αφορά η δαπάνη. Να σημειώσουμε ότι μέσα σ’ αυτές τις δαπάνες που εγκρίθηκαν ήταν και 11.000 ευρώ για τα κινητά των αντιδημάρχων και του δημάρχου και όπως διευκρινίστηκε αντιστοιχούν σε πλαφόν 100 ευρώ για τους αντιδημάρχους και 200 για το δήμαρχο. Κατά τη συζήτηση του θέματος ο κ. Πούλιος ρώτησε τον κ. Μπένη με αφορμή δηλώσεις τους στην «Θράκη» αν υπάρχει απόφαση να μεταφερθεί η υπηρεσία Προσωπικού του δήμου σε δημοτικό ακίνητο (πάνω από την Εμπορική) εκφράζοντας την αντίθεσή του με το να συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες του δήμου στο κέντρο μαζί με το νέο δημαρχείο. Ο κ. Μπένης εξήγησε ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση και ότι απλά υπάρχουν σκέψεις ως προς το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτό το ακίνητο μετά την μεταφορά του δημαρχείου.  
Χρέη του δήμου και πάλι έξω η ….μελέτη
Το 7ο και το 8ο θέμα αφορούσαν τις προμήθειες του δήμου. Αναφέρθηκε ότι τα συνολικά χρέη του δήμου ανέρχονται σε 1.200.000 ευρώ και απ’ αυτά περίπου 1 εκ. αφορούν το 2012 ενώ τα υπόλοιπα είναι παρελθόντων ετών. Στην ερώτηση της αντιπολίτευσης γιατί ο δήμος δεν τακτοποιεί τις υποχρεώσεις του ο κ. Μπένης διευκρίνισε ότι πολλές φορές έχουν κοπεί τα εντάλματα όμως οι πολίτες έχουν άλλα κωλύματα που δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα όπως π.χ. ασφαλιστική ενημερότητα. Η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον κ. Πούλιο καταψήφισε τα δύο αυτά θέμα εκφράζοντας την αντίθεσή τους με τον τρόπο που γίνονται οι προμήθειες στο δήμο.
Καταψήφισε επίσης και το επόμενο θέμα που αφορούσε στην ανάθεση για εκπόνηση μελέτης για την αναβάθμιση και αξιοποίηση χώρων της μεταβατικής ζώνης (ευρύτερος δακτύλιος της Π. Πόλης, Βενιζέλου – Παζάρι κ.λ.π.) επισημαίνοντας ότι αυτό είναι δουλειά Μηχανικού του δήμου εγείροντας και πάλι στο θέμα με τις αναθέσεις των μελετών του δήμου σε ιδιώτες. Η κα Μανά διευκρίνισε ότι γι αυτή την μελέτη χρειάζεται πολεοδόμος που ο δήμος δεν έχει. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να σταλεί ένα εξώδικο σε οφειλέτη του δήμου καθώς και η νομική συνδρομή στο Δήμαρχο στον κ. Μούρκα, Παπασταματίου, Γιαντζόγου, Καραγιαννίδου , Φανουράκη για μια σειρά δικαστικές υποθέσεις τους που εκκρεμούν.  
100 ευρώ το μήνα για το εστιατόριο στο Δασικό χωριό
Στο τέλος της συνεδρίασης καταρτίστηκαν οι όροι του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του εστιατορίου στο Δασικό χωριό. Η πρόταση του αντιδημάρχου Σταυρούπολης κ. Κυριάκου Παπαδόπουλου ήταν το μίσθωμα να έιναι100 ευρώ το μήνα όμως αυτός που θα το αναλάβει να αναλάβει μαζί και την συντήρηση και τη φύλαξη όλου του δασικού χωριού σε 24ωρη βάση καθώς επίσης και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου το καλοκαίρι για λόγους πυρασφάλειας. Σημειώνεται ότι τώρα απασχολούνται 2 δημοτικοί υπάλληλοι για την καθαριότητα και τη φύλαξη. Ο κ. Σπυριδόπουλος διαφώνησε επισημαίνοντας ότι το μίσθωμα είναι πολύ υψηλό για όλες αυτές τις υπηρεσίες και πρότεινε να μειωθεί στα 50 ευρώ το μήνα. Η πρότασή του δεν έγινε δεκτή από το σύνολο των μελών τη ς Οικονομικής Επιτροπής η οποία και ενέκρινε την άλλη πρόταση(100 ευρώ μίσθωμα).  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…