Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καθαγιασμός των υδάτων με ευνοϊκό καιρό στην Ξάνθη

Καθαγιασμός των υδάτων με ευνοϊκό καιρό στην Ξάνθη

0
fota2013_1-empros

Γιορτάστηκε η ημέρα των Φώτων στον ποταμό Κόσυνθο και τα δύο λιμάνια του δήμου Αβδήρων

Ευχές για «φώτιση» των ιθυνόντων και διοικούντων από τις τοπικές αρχές    

Με όλο το τυπικό τελετουργικό και με τους νέους που αγνόησαν το χειμωνιάτικο κρύο και βούτηξαν στο νερό για να πιάσουν τον σταυρό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ο καθαγιασμός των υδάτων στο νομό της Ξάνθης.
Όπως παραδοσιακά συμβαίνει, ο εορτασμός των Θεοφανείων ξεκίνησε με λιτανεία από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης προς τον ποταμό Κόσυνθο, όπου ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων ευλόγησε τα ύδατα, στα οποία αρκετοί νέοι επιχείρησαν να πιάσουν το Σταυρό που καταδύθηκε. «Φωτισμένος» ήταν ο 20χρονος Κωνσταντίνος Τσάχωφ, ο οποίος βούτηξε στον Κόσυνθο για πρώτη φορά, εξηγώντας ότι το αποφάσισε για λόγους εσωτερικής ανάγκης και πίστης. Ευχήθηκε υγεία σε όλους και «του χρόνου πάλι εδώ».
Στον εορτασμό παραβρέθηκαν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και αρκετός κόσμος. Τιμές απέδωσαν η Φιλαρμονική και η μπάντα του Δ’ ΣΣ.
Ο εορτασμός κορυφώθηκε στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος με περισσότερο κόσμο και πολίτες, που δεν είχαν μπορέσει να παραβρεθούν στον περσινό εορτασμό, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Ο Μητροπολίτης ευλόγησε και τα ύδατα του θρακικού πελάγους και στη συνέχεια οι νέοι βούτηξαν για το σταυρό. Και εκεί έδωσαν το παρών οι τοπικές αρχές, που ως είθισται, οδηγήθηκαν μετά το πέρας της τελετής στο χώρο του λιμενικού ταμείου, όπου είχε διοργανωθεί μικρή τελετή από το δήμο Αβδήρων.
Προηγήθηκε ο καθαγιασμός των υδάτων στο λιμάνι των Αβδήρων χοροστατούντος του πρωτοσύγκελου Παντελεήμονος.  
Ευχές για φώτιση και υπομονή από τους τοπικούς άρχοντες
Ευχές για μια «ευλογημένη και δημιουργική χρονιά για την πατρίδα μας, για να μην υποφέρει ο λαός μας» απεύθυνε προς τους παρευρισκόμενους ο Μητροπολίτης συγχαίροντας τους νέους που βούτηξαν στα κρύα νερά για χάρη της πίστης.
«Τα Θεοφάνεια να φωτίσουν τις καρδιές και τις ψυχές όλων για μια καλύτερη χρονιά, με λιγότερο πόνο, λιγότερη ανεργία και η νέα χρονιά να αποτελέσει αφετηρία για την ανάταση της πατρίδας μας», ήταν οι ευχές του βουλευτή ΝΔ Ξάνθης Αλέκου Κοντού.
Στον έντονο συμβολισμό της ημέρας επικεντρώθηκαν οι ευχές του βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Σαλτούρου, ο οποίος τόνισε: «όπως εξαγνίστηκαν τα ύδατα και εμείς εξαγνιζόμαστε από τα αμαρτήματα του παρελθόντος, όπως ανεστράφη η πορεία του ποταμού Ιορδάνη έτσι θα γίνει και με την πορεία της χώρας».
«Εύχομαι η φώτιση του αγίου πνεύματος να δώσει αγαλλίαση στις ψυχές μας, να φωτίσει το νου των ιθυνόντων, ώστε να μπορέσουν να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις για να βγει η χώρα από τα δύσκολα», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για υπομονή και αλληλεγγύη.
Τέλος, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης για τον εορτασμό των Θεοφανείων, ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης ευχήθηκε «να αγιαστούμε κι εμείς μαζί με τον αγιασμό των υδάτων, όσοι ασκούν διοίκηση, για να διορθώσουμε όσα μας έφεραν εδώ».    
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…