Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Επιδρομή» … στο δρόμο με τις λεύκες

«Επιδρομή» … στο δρόμο με τις λεύκες

0
leukes_01_2013-empros

Κάτοικοι της περιοχής έκοψαν τα δέντρα στον επαρχιακό δρόμο Θαλασσιάς- Ευλάλου παράλληλα προς το κανάλι

Για σχετική άδεια από τον τοπικό οργανισμό εγγείων βελτιώσεων λόγω επικινδυνότητας μιλά ο δασάρχης Ξάνθης. Πενταπλασιάστηκαν το 2012 τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας
   
«Εκστρατεία» κοπής δέντρων που θα χρησιμοποιηθούν για καυσόξυλα πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της περιοχής, στον επαρχιακό δρόμο Θαλασσιάς- Ευλάλου την Κυριακή. Τα δέντρα, λεύκες στη συντριπτική τους πλειονότητα, σχεδόν εξαφανίστηκαν από όλο το μήκος του δρόμου παράλληλα με το κανάλι και το Xanthipress.gr που αναφέρθηκε στο θέμα μιλά για «ανυπολόγιστο αριθμό δέντρων που κόπηκαν» μέσα σε μία ημέρα.
Το περιστατικό προκάλεσε εύλογη ανησυχία, σε συνδυασμό μάλιστα και με την αύξηση των αναγκών των πολιτών για καυσόξυλα, που έχει οδηγήσει και σε εκτίναξη τον αριθμό των κρουσμάτων λαθροϋτομίας.  
Δόθηκε άδεια γιατί τα δέντρα έγερναν προς το δρόμο και δημιουργούσαν κίνδυνο
Τις εντυπώσεις σπεύδει να διασκεδάσει ο δασάρχης της Ξάνθης κ. Ευάγγελος Μούρος, ο οποίος κάνει λόγο για σχετική άδεια που δόθηκε από τον τοπικό οργανισμό εγγείων βελτιώσεων, ο οποίος διαχειρίστηκε το θέμα, ενώ και οι δασικές υπηρεσίες είναι ενήμερες. Εξήγησε ότι τους προηγούμενους μήνες εστάλη σχετική αίτηση προς το δασαρχείο για την αδειοδότηση, καθώς τα δέντρα της περιοχής χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, επειδή ήταν διχαλωτά, μεγάλα και έγερναν προς το δρόμο. Παράλληλα, είχαν σημειωθεί κάποια περιστατικά με δέντρα που ξεριζώθηκαν από τον άνεμο και έκλεισαν το δρόμο και γι’ αυτό υπήρχε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. . «Τα δέντρα που κόπηκαν ήταν σε μικρή ποσότητα γι’ αυτό και δεν έγιναν πίνακες υλοτομίας, ενώ όλες οι ενέργειες έγιναν υπό την επίβλεψη της δασικής υπηρεσίας», σημειώνει ο κ. Μούρος, που προσθέτει ότι το μεγαλύτερο πύκνωμα σε δέντρα που κόπηκαν εντοπίστηκε στην περιοχή του δρόμου μεταξύ Θαλασσιάς και Ευλάλου. Ο ίδιος ενημερώνει παράλληλα, ότι τα δέντρα κόπηκαν για ιδία χρήση από κατοίκους των παρακείμενων οικισμών, ενώ οι λεύκες είναι δέντρο ταχέως αναπτυσσόμενο και άρα θα βγουν νέα στην περιοχή.  
Εκτινάχθηκε ο αριθμός των μηνύσεων για λαθροϋλοτομία στην Ξάνθη
Παρόλα αυτά, ουδόλως εφησυχάζει για το φαινόμενο της λαθραίας υλοτομίας το δασαρχείο Ξάνθης. Όπως σημειώνει ο δασάρχης, πενταπλασιάστηκαν το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά οι μηνύσεις και καταγγελίες για παράνομη υλοτομία, τόσο στην αστυνομία όσο και στις δασικές υπηρεσίες, όπου το τηλέφωνο (2541026500) είναι διαθέσιμο προς τους πολίτες γι’ αυτό το λόγο μέχρι αργά το βράδυ.
Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στα ορεινά, ενώ ενδεικτικά ο κ. Μούρος σημειώνει ότι τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων σημειώθηκαν τέσσερις κατασχέσεις, αφού η υπηρεσία συνέχισε να εργάζεται και μέσα στις γιορτές. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι δασοφύλακες σε περίπτωση που διαπιστώσουν περιστατικά λαθροϋλοτομίας, προβαίνουν στην κατάσχεση μηχανημάτων και εργαλείων, όπερ και πράττουν και τα κλιμάκια της δασικής υπηρεσίας στην Ξάνθη, σε περίπτωση που διαπιστώσουν κάποιο περιστατικό.
Το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην περιοχή και συνεχίζει να απασχολεί έντονα, όσο ο καιρός παραμένει χειμωνιάτικος.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…