Σχόλια 03-01-2013

0

Χαράτσι: Διαλέξτε ΔΕΗ ή ΔΟΥ!
Θωμάς Βουγιουκλής
 
Σκουπίδια παντού!  


Κάτι οι άδειες προσωπικού λόγω εορτών από τη μία, κάτι ο τερματισμός απασχόλησης των πενταμηνιτών, η πόλη γύρισε στα γνώριμά της: Γέμισε σκουπίδια!
Την παλιά εικόνα μάλλον δεν θα την ξαναδούμε στην ίδια έκτασή της. Οι πενταμηνίτες ήταν μια σημαντική βοήθεια στον τομέα καθαριότητας του δήμου Ξάνθης αλλά και των υπολοίπων. Δυστυχώς ο χρόνος έληξε και γυρίσαμε στις γνωστές παλιές εικόνες.
Βέβαια, όπως έχουμε ξαναπεί, το όλο θέμα των σκουπιδιών δεν είναι ευθύνη μόνον του δήμου, αλλά των δημοτών επίσης και ίσως σε μεγαλύτερο επίπεδο.
Διότι δεν νοείται να πετιούνται χαρτιά, άδεια κουτιά τσιγάρων και αναψυκτικών στους δρόμους και όχι μόνον. Εάν δεν υπάρχουν τα πεταμένα σκουπίδια στην πόλη, από μόνη της η εικόνα θα είναι καλή.
Άρα, πρώτα οφείλουμε οι πολίτες-δημότες να διορθωθούμε.
«Ε»    

Εκδήλωση στο Γηροκομείο  


Μια πολύ ζεστή και ιδιαίτερα ανθρώπινη εκδήλωση έγινε την Πρωτοχρονιά ανήμερα στο Γηροκομείο Ξάνθης.
Κατ’ αρχάς η γιορτή έγινε για να τιμηθεί ο προστάτης πολιούχος Μέγας Βασίλειος. Στην σύντομη εκδήλωση πατερικές ευχές απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ξάνθης, ενώ για το έργο που υλοποιήθηκε την προηγούμενη χρονιά μίλησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννης Παπαχρόνης. Ακόμη ευχές προς το Δ.Σ. και τους τροφίμους απηύθυναν οι βουλευτές Α. Κοντός και Δ. Σαλτούρος, ενώ παρέστησαν και τίμησαν τη γιορτή οι δήμαρχοι Ξάνθης και Τοπείρου, Στυλιανίδης και Χατζηευαγγέλου, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, η κυρία Γεωργία Ανδρέου, ο Φίλιππος Τσαλίδης, ο Μαν. Τσέπελης, τα μέλη του Δ.Σ. και άνθρωποι που βοηθούν το Ίδρυμα, όπως βέβαια και οι ακούραστοι εργαζόμενοι.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης τελετής ανακοινώθηκαν ως νέοι ευεργέτες του Ιδρύματος ο Χρ. Πανόπουλος της SKODA, που βοηθά οικονομικά και ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Τοροσίδης που προσέφερε ένα ικανοποιητικό χρηματικό ποσό επίσης.
Το φλουρί της βασιλόπιτας κέρδισε ο δήμαρχος Ξάνθης.
«Ε»    

Είναι περίπτωση  


Η περίπτωση Παπακωνσταντίνου αποκαλύπτει την παθογένεια ενός συστήματος που είχε χαρακτηριστικά κληρονομικής Δημοκρατίας.
Εφόσον η εξουσία κατακτήθηκε σαν δικαίωμα, ήταν επόμενο να ασκηθεί και ως δικαίωμα: με αυλές και απονομές τίτλων. Και ήταν φυσικό να συμπεριφέρονται με αλαζονεία όσοι μπήκαν στην πολιτική με αυτόν τον τρόπο και εκτοξεύτηκαν σε μια νύχτα στην κορυφή με πιστοποιητικό τη «χημεία» με τον αρχηγό.
Γ.Λ.      

Αίσθηση παντοδυναμίας  


Οι συμπεριφορές σαν αυτές που αποκαλύπτονται τώρα γύρω από τη λίστα Λανγκάρντ δεν ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής έφεσης κάποιου.
Ήταν απόρροια της αίσθησης παντοδυναμίας και αιωνιότητας που διέκρινε – πλην εξαιρέσεων που παραγκωνίστηκαν στην πορεία άλλωστε – πρόσωπα που βρέθηκαν στον πυρήνα της εξουσίας, όχι με την αξία τους ή τη διαδρομή τους στον δημόσιο βίο: προέκυψαν ως εκλεκτοί. Γι’ αυτό πίστευαν ότι δεν οφείλουν να δώσουν λόγο σε κανέναν. Ότι μπορούν να δρουν πέραν των νόμων, των θεσμών, των ηθικών κανόνων.
Συνιστά αφέλεια να ρωτάει κάποιος γιατί δεν ήλθε ποτέ το θέμα της λίστας Λανγκάρντ στο Υπουργικό Συμβούλιο ή σε κάποιο συλλογικό όργανο, όταν δεν είχαν έλθει τα θέματα που άλλαξαν τη μοίρα της χώρας. Δεν ήλθαν γιατί κανείς δεν το αξίωσε όταν έπρεπε.
Συνεπώς ας μην κρυβόμαστε πίσω από τον Παπακωνσταντίνου.
Γ.Λ.      

Αισιοδοξία για το 2013  


Το τί θα φέρει η νέα χρονιά που ήδη διανύουμε τις πρώτες ημέρες της, είναι άγνωστο. Και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει βέβαια. Απλά ψηλαφούμε όλες τις ενδείξεις και από αυτές βγάζουμε τα όποια συμπεράσματά μας.
Έτσι, έκδηλη είναι η αισιοδοξία ότι σιγά-σιγά, αργά, μήνα το μήνα, τα πράγματα θα στρώσουν. Και όπου «πράγματα» βέβαια όλοι αντιλαμβανόμαστε την οικονομία.
Και είναι προφανές ότι δεν εννοούμε μια οικονομική πορεία αλματώδη. Όχι! Εξάλλου, τονίστηκε από τον πρωθυπουργό και αρχηγούς κομμάτων ότι και το 2013 θα είναι αρκετά δύσκολο. Τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι πολύ δύσκολο.
Αισιοδοξούν οι παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής να πάρει μπρος ο τροχός από κει και πέρα. Πάντα δε, με μια προϋπόθεση: ότι θα τηρηθούν ΟΛΑ όσα συμφωνήσαμε και υπογράψαμε.
Διαφορετικά θα’ χουμε νέες ιστορίες. Άρα, στο χέρι μας είναι ως χώρα να αρχίσουμε να βγαίνουμε από τη στενωπό και να αισιοδοξούμε.
-Καλή χρονιά λοιπόν σε όλους, με Υγεία, Αγάπη, Δουλειά, Παραγωγικότητα.
«Ε»    

300 σχολεία δε θα ανοίξουν φέτος  


Στην αναστολή της λειτουργίας των σχολείων θα προχωρήσουν από τη νέα χρονιά και συγκεκριμένα από τις 7 Ιανουαρίου, οπότε και ξεκινάει το σχολικό έτος, οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω έλλειψης χρημάτων για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της περιοχής.
«Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε θερμοκρασία -10 και -15 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο δήμαρχος Αμυνταίου, Μάκης Ιωσηφίδης.
Πρόσθεσε, δε, ότι η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης επηρεάζει το σύνολο της λειτουργίας των δήμων, οι οποίοι, όπως είπε, στην περίπτωση ενός χιονιά σαν τον περσινό, δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.  

Δεν πληρώνουν ΦΠΑ οι επιχειρήσεις  


Επικαλούμενοι την οικονομική κρίση ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες αρνούνται να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, όπως υποχρεούνται να το κάνουν
Κανονικά και με τον… νόμο, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αρνούνται να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, όπως υποχρεούνται να το κάνουν. Το αποτέλεσμα είναι να κλέβουν κανονικά το δημόσιο επικαλούμενες την οικονομική κρίση, η οποία εξελίσσεται σε βασική δικαιολογία για οποιαδήποτε παράβαση σημειώνεται το τελευταίο διάστημα σε φορολογικό – και όχι μόνο – επίπεδο.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές των φορολογουμένων προς το δημόσιο να ανέρχονται σε περίπου 12 δισ. ευρώ για το μήνα Νοέμβριο. Σε σύγκριση με τον Οκτώβρη η αύξηση του ποσού ήταν της τάξης του 1 δισ. ευρώ!
Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: Πού θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει αρχίσει να προβληματίζει έντονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την τρόικα και όχι μόνο; Προς το παρόν απάντηση δεν έχει δοθεί. Τουλάχιστον, πειστική.    

Δεν θα καταστρέφονται οι πινακίδες των ανενεργών ΙΧ  


Την αναστολή καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας των ΙΧ οχημάτων που τίθενται σε προσωρινή ακινησία προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ.Μαυραγάνη
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο περιορισμός των δαπανών καταστροφής και επανέκδοσης των πινακίδων που παραμένουν στις Εφορίες πέραν του δωδεκαμήνου.
Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα όσοι κατέθεταν τις πινακίδες τους και επιθυμούσαν μετά την παρέλευση του 12μηνου να κινήσουν ξανά το όχημα τους, λάμβαναν από την Εφορία σχετικό έγγραφο με το οποίο οι υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών του εξέδιδαν νέες πινακίδες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των ιδιοκτητών ΙΧ που θα καταθέσουν τις πινακίδες τους μέχρι τις 8 Ιανουαρίου θα ανέλθει στις 100.000.        

Η αισιοδοξία έρχεται από τα παιδιά  


«Ενέσεις» αισιοδοξίας δίνουν τα νέα μωρά που έρχονται στη ζωή και θυμίζουν ποια είναι τα σημαντικά και πώς η ζωή συνεχίζει τον κύκλο της παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κάνοντας τους ανθρώπους να βάζουν στην άκρη τα προβλήματα για την ανάγκη να στήσουν μία οικογένεια και να μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά. Αυτό το κλίμα μας μεταφέρθηκε από τη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου της Ξάνθης τη δεύτερη μέρα του χρόνου, όπου τα χαμόγελα είναι πηγαία και η χαρά αδύνατο να συγκρατηθεί από γονείς, συγγενείς και φίλους.
Να σημειώσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στις νοσηλεύτριες της μαιευτικής για τις πληροφορίες του σχετικού ρεπορτάζ (σελ. 11).
Ε.Δ.        

Ευχές για το 2013


Ψυχή δεν είχε παραμονή Πρωτοχρονιάς στην κεντρική πλατεία…Ο καινούργιος χρόνος μπήκε «σεμνά και ταπεινά και σιωπηλά» και μόνο κάνα – δυο πυροτεχνήματα που φωταγώγησαν τον ουρανό της πόλης έδωσαν ένα τόνο γιορτής. Που’ ναι τα χρόνια που στήνονταν φιέστες και ξεσηκώνονταν ορχήστρες από μπουζουξίδικα και έμπαινε ο νέος χρόνος με τυμπανοκρουσίες και πλήθος πυροτεχνημάτων! Τότε προφανώς υπήρχαν λεφτά…Τώρα πια έγινε φανερό ότι δεν υπάρχουν… κι ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις επιλογές μας…Ανεξάρτητα απ’ αυτά αυτό που προέχει είναι να έχουμε μια καλύτερη χρονιά που θα δούμε κάποια δείγματα ανάκαμψης. Γιατί έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας!!!
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…