Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στην αγορά τις Κυριακές…

Στην αγορά τις Κυριακές…

0
agora_xristougena-empros

Αρνητική η στάση των Εμπόρων και των Επαγγελματιών στο νέο νομοσχέδιο για ανοιχτά καταστήματα 52 Κυριακές το χρόνο

Θεωρούν ότι είναι εξοντωτικό για τους ίδιους και επικεντρώνουν το πρόβλημα της αγοράς στο ότι: «Δεν υπάρχουν λεφτά…»!

«Φωτιές άναψε» στον εμπορικό και επαγγελματικό κόσμο το νέο νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης με το οποίο τροποποιείται ο αγορανομικός κώδικας και απελευθερώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς των εμπορικών καταστημάτων. Το νομοσχέδιο καταργεί την αργία της Κυριακής που σημειωτέον καθιερώθηκε από το 1908 και παρέχει το δικαίωμα της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας στα καταστήματα με εμβαδόν κάτω από 250 τ.μ. έως και σε 52 Κυριακές τον χρόνο, ενώ στα πολυκαταστήματα μόνο 7 Κυριακές το χρόνο. Με άλλα άρθρα, καθιερώνονται τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι. Πρόκειται για τις δύο τακτικές, με τη χειμερινή να διαρκεί από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και τη θερινή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Στην πρώτη Κυριακή των δύο περιόδων θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων.
Ανοιχτά και την Κυριακή…
Η άρση της κυριακάτικης αργίας έχει στόχο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, την αλλαγή του τουριστικού προϊόντος, καθώς έτσι «θα δοθεί κίνητρο επίσκεψης στη χώρα μας και από ξένους καταναλωτές, τόνωσης της απασχόλησης σε μεταγενέστερο χρονικό ορίζοντα, αλλά και ενίσχυσης του ανταγωνισμού, με τους μικρομεσαίους να μπορούν να διεκδικήσουν μερίδιο τζίρου», όπως ειπώθηκε από τον υπουργό. Όμως εκ διαμέτρου αντίθετη γνώμη έχουν τα συνδικαλιστικά όργανα των εμπόρων και των επαγγελματιών . Η η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών κι Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΒΕΕ) σχολίασε με καυστικό και ειρωνικό τρόπο: « Επιτέλους μια πρόταση που δίνει χρόνο στους 1.300.000 ανέργους άρα και χωρίς εισόδημα «καταναλωτές», στους 100.000 μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους που θα υποστούν τις συνέπειες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, να περιφέρονται στην αγορά για «shopping therapy». Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) λέει: «Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι το θέμα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς συνιστά αγαπημένο πεδίο πειραματισμού των «γενίτσαρων» της τρόικας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Η πάγια θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι καθαρή και σαφής.
Είναι εξοντωτικό για τους καταστηματάρχες…
Με αρνητική διάθεση υποδέχτηκαν τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας των καταστημάτων οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των επαγγελματιών και στην Ξάνθη:. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου σημείωσε ότι αν ανοίγουν τα καταστήματα 52 Κυριακές το χρόνο θα είναι εξοντωτικό για τους καταστηματάρχες καθώς δεν θα έχουν σχεδόν καθόλου χρόνο για ξεκούραση και επιπλέον είναι χωρίς αντίκρισμα: «Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά για να κινηθεί η αγορά όχι το ωράριο. Παράλληλα οδηγούνται σε βιολογική εξόντωση οι επαγγελματίες αφού δεν θα έχουν ούτε μια μέρα ξεκούρασης την εβδομάδα. Και αν δεν ανοίξουν θα δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός από ομοειδή καταστήματα και θα χάσουν πελάτες. Εμείς συμφωνούσαμε για 5 – 6 Κυριακές όχι όμως για 52 Κυριακές το χρόνο. Όσον αφορά τα πολυκαταστήματα ελπίζω οι 7 Κυριακές που τους δίνουν να είναι η κερκόπορτα που θα χρησιμοποιήσουν μετέπειτα διεκδικώντας το ίδιο ωράριο και αυτά».
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά…
Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου δήλωσε κάθετα αντίθετος με την Κυριακάτικη εργασία λέγοντας ότι όσο και… να χτυπιέται η κυβέρνηση το …ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι και ότι αυτό που χρειάζεται είναι ανάπτυξη για να πέσει χρήμα στην αγορά: «Μόνο μέσα στο νομό μας υπάρχουν 16.000 άνεργοι και αυτοί που δουλεύουν στους περισσότερους με τις περικοπές, οι μισθοί τους έχουν φτάσει στα 600 ευρώ. Αν βάλει κανείς και τα χαράτσια, τις αυξήσεις στο πετρέλαιο κ.λ.π. τι μένει για να ξοδέψει κανείς; Αυτή η μερίδα των καταναλωτών έχει σβήσει. Δεν δουλεύουμε τις καθημερινές, τις Κυριακές θα δουλέψουμε; Επιπλέον αν ο καταστηματάρχης έχει υπάλληλο θα χρειαστεί να τον πληρώνει έξτρα. Αυτό που χρειάζεται είναι ανάπτυξη για να κινηθεί η αγορά και όχι εργασία την Κυριακή».
Ας γίνουμε Ευρωπαίοι…
Στο μεταξύ έδειξε να το καλοβλέπει σαν μέτρο που θα τονώσει την αγορά ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραϊτης διαφωνώντας με τους κυρίους Τσιακίρογλου και Μίλκογλου: «Ας μη μηδενίζουμε τα πάντα και ας σταματήσουμε τις κραυγές… Ας σκεφτούμε όπως οι Ευρωπαίοι. Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Γιατί σ’ όλες τις πόλεις της Ευρώπης τα καταστήματα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές.; Πιστεύω ότι είναι κάτι που θα το χαιρετίσουν οι εργαζόμενοι αλλά θα δοθεί ευκαιρία και στα καταστήματα να δουλέψουν πιο πολύ και από τους επισκέπτες της Κυριακής».  

 

Τι λέει όμως μια γυναίκα –«καταναλωτής» για την αγορά της Ξάνθης;  


Ε. Π.: «Η αγορά για μας έχει γίνει πλέον απλησίαστη. Κοιτάζουμε να καλύψουμε τα απολύτως απαραίτητα έξοδα και τα υπόλοιπα χρήματα φεύγουν σε λογαριασμούς και σε χαράτσια. Πηγαίνουμε στην αγορά, κάθε Σάββατο. Χαζεύουμε τις βιτρίνες και μετά πηγαίνουμε και πίνουμε τον καφέ μας σχολιάζοντας αυτά που είδαμε και δεν μπορούμε να αγοράσουμε. Αυτή είναι για τους περισσότερους η έξοδος στην αγορά. Και το δώρο των Χριστουγέννων φέτος θα καλύψει λειτουργικά έξοδα του σπιτιού. Αν δεν έχεις λεφτά να ψωνίσεις, όλη μέρα κι όλη νύχτα να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά δεν πρόκειται να ψωνίσει ο κόσμος. Κρίμα για τους μαγαζάτορες που θα καίνε άδικα το ρεύμα στις βιτρίνες τους, δεν πρόκειται να ανέβουν οι πωλήσεις όσο και να μένουν ανοιχτά τα μαγαζιά μ’ αυτή την κατάσταση».

 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΗΕ: Καταπέλτης για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα – Σχεδόν το 70% των θυμάτων γυναίκες και παιδιά

Η έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικα…