Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Παιδί και διαδίκτυο: Οι γονείς πρέπει να ξέρουν

Παιδί και διαδίκτυο: Οι γονείς πρέπει να ξέρουν

0
diadiktyo_goneis1-empros

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από της Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων και τον ΧΟΞ

Για τα συμπτώματα του εθισμού μίλησε η παιδοψυχίατρος Α. Καραλανίδου. Στους κινδύνους στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής Θ. Σταυριανός
 
Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια παιδιών και εφήβων κατά την πλοήγησή του στο διαδίκτυο διοργάνωσαν η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Ξάνθης με τον Χορευτικό Όμιλο Ξάνθης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.  
Απαραίτητη η ενημέρωση για γονείς και εκπαιδευτικούς
Η πρόεδρος της Ένωσης Παυλίνα Ασκαρίδου σημείωσε στο «Ε» ότι το θέμα επελέγη μετά από απαίτηση γονέων, αλλά και από τη διαπίστωση ότι γονείς και εκπαιδευτικοί είναι ανάγκη να αποκτήσουν πληρέστερη ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αλλά και για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν σχετικά με τη χρήση του υπολογιστή από τα παιδιά. Από την πλευρά του ο Νίκος Τσαρδίδης, πρόεδρος του ΧΟΞ εξήγησε ότι ο όμιλος εκδήλωσε τη διάθεση να συμμετέχει στην διοργάνωση, γνωρίζοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει και έχοντας οι ίδιοι περίπου 200 παιδάκια στα τμήματά τους. «Δεν εφησυχαζόμαστε, αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα για τα παιδιά και με τη διαχείριση των δικών μας σελίδων κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε.  
Κάθε χρήση του διαδικτύου δεν είναι εθισμός
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η παιδοψυχίατρος Αναστασία Καραλανίδου και ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής Θανάσης Σταυριανός.
Η κ. Καραλανίδου με την εισήγησή της, έδωσε πληροφορίες για τον ορισμό του εθισμού από το διαδίκτυο, διευκρινίζοντας ότι η υπερβολική έστω χρήση του διαδικτύου δεν συνιστά ή δεν οδηγεί απαραίτητα σε εξάρτηση. Παρουσίασε στους γονείς ορισμένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα εθισμού, τα οποία οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν για να τα εντοπίσουν και να τα αντιμετωπίσουν.
Η παιδοψυχίατρος έδωσε επίσης ορισμένα επιδημιολογικά στοιχεία για τον εθισμό των παιδιών και εφήβων από το διαδίκτυο και το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων προκάλεσε η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη, καθότι βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση, πολύ υψηλότερη από την Αμερική, τη Νορβηγία ή την Ιταλία. «Αυτό οφείλεται», σύμφωνα με την κ. Καραλανίδου, «στο γεγονός ότι η χρήση του διαδικτύου παρουσίασε μία ξαφνική έξαρση στην Ελλάδα, πράγμα που δεν επέτρεψε την πρότερη σωστή ενημέρωση ακόμη και των ίδιων των ενηλίκων».
Σχετικά με τους κινδύνους η ίδια υπογράμμισε ιδιαιτέρως την έλλειψη κοινωνικοποίησης των παιδιών, την απομόνωσή τους, αλλά και την πρόκληση καταθλιπτικών συναισθημάτων και άλλων ψυχικών διαταραχών, αλλά και τις δυσμενείς συνέπειες σωματικά, όπως παχυσαρκία, μυοσκελετικές παθήσεις και προβλήματα όρασης, στις προχωρημένες βέβαια μορφές.  
Το παιδί ακούει περισσότερο το γονιό που ξέρει να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή
Από την πλευρά του ο κ. Σταυριανός επικεντρώθηκε στα τεχνικά θέματα προστασίας του υπολογιστή και τις δραστηριότητες του παιδιού κατά την προήγηση στο διαδίκτυο. Σημείωσε ότι οι γονείς μπορούν να βάλουν όρια, αν και αυτό δεν προτείνεται πάντα αφού η αυστηρή οριοθέτηση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και αντίδραση. Ο ίδιος έδωσε συμβουλές για το πώς οι γονείς μπορούν να διαχειριστούν τη δράση των παιδιών στο διαδίκτυο και κυρίως κατά την περιήγηση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στις νεαρές ηλικίες. «Αφορμή για την ενασχόλησή μου με αυτό τον τομέα στάθηκε η μετακίνησή μου σε δημοτικό σχολείο της Ξάνθης, όπου διαπίστωσα ότι παιδιά δημοτικού, ακόμη και από την Δ’ τάξη διατηρούσαν λογαριασμό στο facebook, αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να είναι πάνω από 13 χρονών. Δηλαδή έδιναν ψεύτικα στοιχεία και έκαναν χρήση της σελίδας», σημείωσε ο ομιλητής, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην γνώση των κινδύνων, αλλά και της χρήσης του διαδικτύου από τους ίδιους τους γονείς. «Οι συμβουλές του γονιού αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα στα μάτια του παιδιού, όταν αυτό καταλάβει ότι ο γονιός είναι ενημερωμένος. Όταν βλέπει το γονιό να αντιμετωπίζει τις ίδιες καταστάσεις. Συναντάμε οικογένειες όπου το παιδί καλύτερη εξοικείωση. Είναι και αυτό ένα έλλειμμα παιδείας κυρίως στην πλευρά των ενηλίκων και στην Ελλάδα τα ποσοστα ψηφιακού αναλφαβητισμού είναι εξαιρετικά υψηλά». Από την άλλη πλευρά όμως, ο κ. Σταυριανός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το ίντερνετ δεν πρέπει να δαιμονοποιείται. «Κάθε σπίτι πρέπει να έχει σύνδεση στο ίντερνετ, καλύτερα να έχει ίντερνετ παρά τηλεόραση. Θα βγάζαμε πολύ καλύτερους πολίτες αν τα παιδιά δε βλέπαν τηλεόραση και ασχολούνταν με τον υπολογιστή. Απλά, όπως κάθε εργαλείο έχει και τους κινδύνους του», κατέληξε.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ψηφιδωτά λάμποντα!

«…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…