Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ενθουσιώδης ανταπόκριση στο «κίνημα της πατάτας»

Ενθουσιώδης ανταπόκριση στο «κίνημα της πατάτας»

0
dianomi_12_2012-empros

Διατέθηακαν 6 τόνοι ελαιόλαδου και 15 τόνοι πατάτας στη διανομή της Κίνησης Ενεργών Πολιτών

Ντόπιος παραγωγός διέθεσε κρεμμύδια και όσπρια. Προγραμματίζεται νέα διανομή με άλλα προϊόντα    

Μαζική και ενθουσιώδης ήταν η ανταπόκριση των ξανθιωτών στη διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών το πρωί της Κυριακής. Στο χώρο του κολυμβητηρίου, όπου βρέθηκαν οι παραγωγοί, διατέθηκαν και εξαντλήθηκαν 6 τόνοι εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου από την Ηλεία και 15 τόνοι πατάτας από την Άνω Βροντού. Οι μισές από αυτές τις ποσότητες περίπου είχαν παραγγελθεί ηλεκτρονικά, ενώ τις υπόλοιπες προμηθεύτηκαν πολίτες που δεν είχαν κάνει σχετική παραγγελία. Ακόμη, σε αυτή την τρίτη διανομή προϊόντων από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης βρέθηκε και ξανθιώτης παραγωγός που διέθεσε κρεμμύδια και όσπρια σε τιμές σχεδόν στο μισό απ’ ότι πωλούνται στην αγορά. Για τα προϊόντα ενδιαφέρθηκαν πολίτες, αλλά και ιδρύματα και φορείς για μαζικές προμήθειες. Η Κίνηση προσανατολίστηκε σε αυτή τη νέα διανομή με σκοπό να στηρίξει καταναλωτές και παραγωγούς στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων.  
Στήριξη και αλληλεγγύη στην προμήθεια βασικών ειδών διατροφής
Οι εθελοντές της Κίνησης βρέθηκαν στο σημείο της διανομής από νωρίς το πρωί για να οργανώσουν τη σχετική διαδικασία. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Γκαρμπούνης εκπροσωπώντας το εγχείρημα, η ανταπόκριση του κόσμου είναι αυτή που καθοδηγεί και τις επόμενες κινήσεις της πρωτοβουλίας. Ο ίδιος τόνισε ότι η Κίνηση προσανατολίζεται στη διάθεση βασικών ειδών διατροφής σε χαμηλές τιμές για τους πολίτες, πράγμα που έχει ιδιαίτερο νόημα λόγω της οικονομικής κρίσης και την επιτακτικής απαίτησης για αλληλεγγύη. Στο πλαίσιο της διανομής δόθηκε επίσης η δυνατότητα τα μέλη της κίνησης να έρθουν σε επαφή και με μεμονωμένους εθελοντές για να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους.  
Νέα διανομή με άλλα προϊόντα προσεχώς
Τα αιτήματα και η ανταπόκριση των πολιτών ωθούν την Κίνηση στον προγραμματισμό νέας διανομής με άλλα προϊόντα βασικής διατροφής, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του μήνα. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναμένεται να είναι η ίδια και γι’ αυτό τα μέλη θα ενημερώσουν και για το χρόνο που θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές παραγγελίες αφού οριστούν τα προϊόντα που θα διατεθούν. Από την πλευρά της Κίνησης Ενεργών Πολιτών διευκρινίστηκε για μια ακόμη φορά ότι επιπλέον σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η παρέμβαση στην αγορά, μέσω της μείωσης των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, που διαμορφώνουν ολιγοπωλιακές πρακτικές και μεγάλες αλυσίδες. Οι ενέργειες αυτές, όπως τονίστηκε, δεν μπορούν να έχουν τακτική βάση ή να διαμορφώνουν καταναλωτική συνήθεια γιατί θα πλήξουν τους συμπολίτες επαγγελματίες.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr  

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…